Stiekem houden wij wel van comfort food en dan helemaal van pizza’s! Wij vinden dat je jezelf elke maand in ieder geval één keer moet trakteren op een zelfgemaakte pizza, want beter dan dat wordt het niet! Vandaag delen we dit recept voor een zoete-aardappelpizza uit ons eigen kookboek ‘Vegabijbel‘. Een naslagwerk voor de doorgewinterde vegetariër of iemand die net start met een flexitarisch dieet. Duik jij met ons mee de keuken in?
Vegabijbel
Begin 2019 brachten wij het kookboek ‘Vegabijbel’ uit. Na flink wat testrondes in de keuken en het aanpassen van verschillende recepten lag deze bijbel dan toch echt eindelijk in onze handen. Met meer dan 150 recepten leer je alle kneepjes van vegetarisch koken, maar leer je bijvoorbeeld ook je eigen burgers te maken. Dit kookboek helpt je echt op weg in de vegetarische keuken en is voor iedereen super handig! Omdat wij dit jaar 10 jaar bestaan is dit kookboek nu te koop van €33,99 voor maar €27,50! Klik snel op deze link om jouw exemplaar te bestellen.
Ingrediënten voor de pizza
voor 4 personen
6 verse vijgen, steeltje eraf en in plakjes
2 eieren
1 aubergine, in dunne plakken
1 rode ui, in ringen
500 g zoete aardappel, geschild en in blokjes
150 g gorgonzola, verkruimeld
100 g havermout
40 g rucola
1 el balsamicoazijn
olijfolie
zout en peper
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Kook de zoete-aardappelblokjes 15 minuten in een kookpan met ruim kokend water gaar. Giet af, doe in de keukenmachine en maal tot een gladde puree.
2. Schep de zoete-aardappelpuree in een kom en meng de havermout en eieren erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel in 2 porties en spreid deze naast elkaar uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik de bolle kant van een lepel om het deeg uit te spreiden tot een dunne bodem. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pizzabodems in 30 minuten goudbruin en gaar. Draai de pizza’s halverwege de baktijd een keer om. Laat de bodems daarna afkoelen, maar laat de oven aanstaan.
3. Spreid de aubergineplakken uit over een snijplank en breng op smaak met zout. Laat de aubergineplakken 10 minuten liggen tot het vocht eruit loopt. Dep de aubergine droog. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak de aubergineplakken tot ze goudbruin zijn en mooie grillstrepen hebben.
4. Verhit vervolgens wat olie in een koekenpan en fruit de ui in 3 minuten glazig. Voeg de balsamicoazijn toe en laat nog 5 minuten op laag vuur karameliseren.
5. Verdeel de aubergine, rode ui en gorgonzola over de pizzabodem. Bak de zoete-aardappelpizza’s nog 15 minuten. Haal uit de oven en snijd doormidden.
6. Garneer met de verse vijgen en rucola. Verdeel de pizza’s over de borden en serveer direct.
Heb jij een van deze recepten of een ander recept uit de Vegabijbel gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Vegabijbel
Isabel Boerdam
Fotografie: Saskia Lelieveld
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048847082
Prijs: tijdelijk voor €27,50
Was heerlijk! Ik heb door de puree ook kruidnagel en kaneel gedaan. Verder ipv vijgen heb ik pruimen gebruikt. Goed alternatief kan ik nu zeggen !
Klinkt als een lekkere variatie!!
Zin in! Bedankt! Lekker.
Zin in! Bedankt!
Wat klinkt dit goed!
Maar volgens mij mist er een deel van het recept?
De oven moet aanblijven als de bodems eruit gehaald worden, maar vervolgens gaan ze nooit meer terug de oven in…??
Hi Sandra, je hebt helemaal gelijk! Wij waren de laatste 2 stappen vergeten in de receptuur, deze staan er nu in 🙂 Veel kookplezier!