De Zweedse eetcultuur: fika
Isabel Brummer

De Zweedse eetcultuur: fika

dinsdag 05 juli 2016
Als we praten over de Zweedse eetcultuur kunnen we niet om fika heen. Het is een sociaal gebeuren waar heel Zweden aan meedoet. Fika betekent een kopje koffie (of thee), vaak in combinatie met een gebakje of koek. Het schijnt dat door deze gewoonte Zweden een van de meest koffie drinkende landen in de wereld is. Maar fika is meer dan een kopje koffie: het wordt gezien als de belangrijkste dagelijkse gezelligheid. Net als de Nederlandse koffietijd, maar dan wat uitgebreider.

Fika op het werk
Fika is ook heilig op het werk. Er is vaak een aparte ruimte voor en tijdens zo’n fika moment ontmoet je iedereen die bij het bedrijf werkt.  Het is een soort neutraal terrein waar lekker gekletst kan wordt en waar ook de nieuwe ideeën ontstaan. In Zweedse managementcursussen wordt fika genoemd als een moment waarop je het beste uit je werknemers kan halen.  Dat schijnt te komen omdat die voor even andere omgeving met wat ontspanning en koffie zorgt voor de beste ideeën. Voor mij als Zweedse klinkt dit geloofwaardig, maar mijn Nederlandse man moet er af en toe aan wennen. Hij wil gewoon een kopje koffie en vindt dat zitten met ‘iets erbij’ maar te lang duren.

Fika thuis
In het weekend wordt fika soms wel urenlang gedaan met familie en vrienden, met een traktatie uit eigen oven. Vaak iets wat met het seizoen te maken heeft zoals met appels of bessen en met de traditionele kruiden die in Zweeds gebak gebruikt worden zoals kaneel, kardemom, saffraan of bittere amandelen. Nu we ook in Zweden steeds bewuster worden, zie je steeds meer dat gebak of koekjes worden vervangen door gezondere alternatieven zoals rauwe koekjes, fruit of kleinere koekjes met minder suiker. Met dit recept van lekkere en ouderwetse Zweedse notenkoekjes kan je snel genieten van jouw fika! Ook fijn: deze koekjes zijn glutenvrij.

Zweedse notenkoekjes voor de fika
Voor ongeveer 20-25 cookies

War heb je nodig?
200 gr hazelnoten, gemalen tot bloem
2 eieren
2 dl bruine, ongeraffineerde suiker

Voor de decoratie
80 gram pure chocolade (70%)

Hoe maak ik deze Zweedse notenkoekjes?
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Maal de hazelnoten tot bloem in een keukenmachine (of gebruik kanten-klare hazelnootbloem kopen). Voeg daarna de eieren en de suiker toe aan de bloem en meng alles goed. Maak vervolgens met een lepel of je handen, ronde ballen en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe in elk koekje en noot en plaats dan de bakplaat in de oven voor 10 minuten. Als ze goudbruin zijn, zijn ze goed! Laat de koekjes dan afkoelen op de bakplaat. Voor de decoratie doe je de chocolade in een kommetje en om het au bain-marie te laten smelten. Als de koekjes echt koud zijn, dompel je ze met de onderkant in de chocolade. Daarna leg je ze ondersteboven op de bakplaat tot de chocolade weer hard is. Vervolgens kunnen ze bewaard worden in de koelkast. Je kan ze ook prima bewaren in de vriezer, zodat je altijd wat lekkers hebt voor je volgende fika-gasten.

Ga jij aan het bakken slaan met deze fika-koekjes? Deel met ons jouw creatie via Facebook of Twitter, we zijn benieuwd!

2 Reacties

Bedoel je 2 el suiker? 2 dl lijkt me wat veel...

12:13 19 januari 2024

Hi Petra! Het klopt met 2 dl. Je zou ook minder kunnen nemen maar dan worden ze niet zo knapperig (beetje taaier)... Soms maakt suiker wel een verschil helaas. Je zou die suiker misschien ook kunnen vervangen door kokosnoot-palmsuiker maar dat hebben wij nog niet geprobeerd. Succes!

12:13 19 januari 2024

Die koekjes ga ik zeker maken, maar waarom is het fijn dat deze koekjes glutenvrij zijn? (behalve voor mensen met coeliakie?). Heeft dat te maken met de glutenvrij hype?

12:13 19 januari 2024

Dag Tom! Dank voor je reactie :-) Dat zetten we er inderdaad bij voor de mensen die dat belangrijk vinden vanuit persoonlijke eet-overwegingen of vanwege coeliakie. Veel mensen zoeken glutenvrije koekjes om zelf te bakken, vandaar :-) Groet! Isabel

12:13 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.