Zweedse risotto van bloemkool met groene asperges
Isabel Brummer

Zweedse risotto van bloemkool met groene asperges

dinsdag 19 juli 2016
Zweden vinden het heerlijk om ingrediënten voor hun maaltijden uit de natuur te halen. Als het eindelijk lente wordt plukken we graag planten als brandnetels, vlierbloesem en wilde knoflook. Dat in de Nederlandse natuur te vinden is me helaas tot nu toe nog niet gelukt. Een exclusieve voorjaarsgroente in Zweden is de groene asperge. Ik weet dat hier de witte asperge heilig is, maar de groene wil ik ook zeker af en toe de kans geven!

Als ik werk met ingrediënten met een uitgesproken karakter kies ik er graag voor om het simpel te houden. In dit recept grillen we de asperges kort, waardoor ze een bite hebben en de prachtige groene smaak tot zijn recht blijft komen. Ik combineer de groene asperges met een spannende risotto gemaakt van bloemkool. Het recept lijkt lang, maar een goede voorbereiding is de truc! Dan bereid je de risotto daarna in 10 minuten. Voeg  aan de risotto en de asperges een groene salade toe en je hebt een geweldige, smakelijke maaltijd.

Wat heb je nodig?
Voor de asperges
8 groene asperges
1 eetlepel olijfolie
Schil van 1 citroen
Zeezout en peper
Een handje hazelnoten (ong. 40 gram)

Voor de risotto
1/2 kleine bloemkool (ong. 300 gram)
1 sjalot
1,5 theelepel kokosolie (geurloos)
1 dl droge witte wijn
0,5 dl kokend water
1 theelepel witte miso (of ½ tl groentebouillonpoeder)
Een handvol fijngehakte dille, inclusief de steeltjes
2 theelepels cashewboter
Een snufje zout
1,5 theelepel edelgistvlokken (of 1 dl geraspte Parmezaanse kaas)

Hoe maak je deze risotto met asperges?
Begin met de asperges, was en droog ze. Snij ze vervolgens door in de lengte. Giet wat olijfolie over de asperges en zorg dat ze met een dun laagje olie bedekt zijn. Zet een grillpan op hoog vuur en laat hem echt heet worden. Leg de asperges op de droge, hete pan en grill elke kant een paar minuten. Leg de asperges als ze klaar zijn op een bord en druppel er wat olijfolie overheen, wat zeezout (ik gebruik altijd Maldon), citroenschil en eventueel wat peper. Zet de asperges daarna even weg.

Begin daarna aan de hazelnoten. Doe ze in een droge pan en rooster ze voorzichtig tot ze een heerlijke geur geven. Giet de noten in een kom en laat ze afkoelen. Als je de noten geroosterd hebt in de schil, zorg dan dat alle schilletjes er af gaan. Daarna kunnen de noten in kleine stukjes gehakt worden. Zet ze ook even weg. Nu kan je de risotto beginnen. Maak hiervoor de bloemkool en de sjalot schoon. Hak de sjalot fijn en snijdt de bloemkool in stukken. Doe de stukken bloemkool in de keukenmachine en laat het draaien tot je kleine stukjes hebt met de grootte van een rijstkorrel. Als je niet beschikt over een keukenmachine kun je de bloemkool ook fijn snijden of hakken tot je hetzelfde resultaat hebt. Doe de sjalot in een pan met een theelepel kokosolie. Laat het een paar minuten langzaam bakken. De sjalot mag geen kleur krijgen! Laat ondertussen in een andere pan wat water aan de kook komen. Scheid de dille van de steeltjes. Bewaar de steeltjes (heel) en hak de rest van de dille fijn. Voeg vervolgens de gesneden bloemkool en de steeltjes van de dille toe aan de pan met de sjalot en laat het samen op temperatuur komen terwijl je zacht roert. Voeg de witte wijn toe aan het mengsel en laat het nu gedurende enkele minuten goed doorkoken totdat de wijn bijna ingekookt is. Voeg dan het water, de witte miso en het zout toe en blijf voorzichtig roeren zodat het niet kan aanbranden. Laat het beetgaar worden en voeg zo nodig een scheutje extra water toe. Let op! Dit duurt allemaal maar een paar minuten. Als je het te lang laat doorkoken wordt het papperig. Haal dan de dillesteeltjes uit de pan en gooi ze weg.

Wanneer de bloemkool beetgaar is (proeven en er bij blijven want dit gaat snel!) en tegelijkertijd het mengsel bijna droog gekookt is kan de cashewboter worden toegevoegd. Nu kun je het voorzichtig tot een romige risotto roeren. Als het mengsel te droog is om goed te mengen kun je een paar druppels extra water gebruiken. Voeg de fijngehakte dille, edelgistvlokken of de geraspte Parmezaanse kaas toe aan het mengsel en roer voorzichtig nog een keer. Doe de risotto op een schaal en bestrooi het met de geroosterde hazelnoten en wat extra citroenschil. Leg daar de inmiddels lauwwarme asperges bovenop. Met een lekkere groene salade erbij heb je een koningsmaal om op te dienen.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Wij zijn ontzettend benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.