Print Friendly, PDF & Email

Sinds de uitbraak van het corona virus is er een heleboel veranderd. Scholen, horeca en evenementen zijn gesloten en afgelast. Veel mensen zitten thuis, met of zonder werk. Gelukkig zijn er ook een heleboel mooie initiatieven opgezet om anderen te helpen in deze tijd van nood. Wil je weten hoe jij ook iets kan doen? Wij zetten 10 leuke initiatieven om anderen te helpen op een rijtje!

#coronahulp
Je kunt natuurlijk kijken of er iemand is die hulp nodig heeft binnen je eigen kringen, social media of buurt, maar er zijn ook hele mooie initiatieven die contact zoeken met hulpbehoevenden. Zo kan jij als je gezond bent verschillende klusjes doen voor mensen die moeilijk de deur uit kunnen omdat ze ziek, zwak, of oud zijn. Ook kun je mensen helpen die in de zorg werken.  Er is een Facebookpagina waar je verschillende oproepen kunt vinden. Ook de website gewoonmensen.nl verbindt hulpbehoevenden aan gezonde volwassen en studenten. Verveel jij je al, en wil je graag iets doen, neem dan snel een kijkje op de website, of lees verder naar de mogelijkheden!

1. Boodschappen
Een goede manier om mensen te helpen die de deur niet uit kunnen, is door het halen van boodschappen of medicijnen. Let er wel op dat je de persoon niet juist in contact brengt met het virus, kom niet dichter bij elkaar in de buurt dan 1,5 meter afstand zoals geadviseerd door het RIVM. Let er ook op dat je niet zelf besmet raakt en zo ook het virus weer doorgeeft aan anderen. Was dus voor en na het boodschappen doen goed je handen met zeep, of neem een ontsmettende handgel mee waar minstens 70% alcohol in zit.

2. Naar dokter brengen
Voor ouderen die ziek zijn is het niet fijn om alleen over straat te gaan. Al helemaal niet als het ziekenhuis of de dokter ver weg is. Met het openbaar vervoer reizen is voor deze mensen niet aan te raden. Heb jij tijd en een auto tot je beschikking? Breng een zieke oudere naar de dokter.

3. Oppassen
Houd je van kinderen? Nu ook de basisscholen gesloten zijn, zitten bijna alle kinderen thuis. Dat betekent dat vader of moeder ook thuis moeten blijven om op te passen. Sommige van de ouders die nu thuis moeten blijven hebben belangrijke banen. Een goede manier om veel anderen te helpen is dus op de kinderen passen, zodat deze ouders toch naar het werk kunnen of ongestoord kunnen thuiswerken.

4. Hond uitlaten
Ook het uitlaten van de hond van iemand die hier zelf niet voor in de gelegenheid is, is een leuke manier om een handje te helpen. Een goed excuus voor een klein rondje door het park, en jij, hond en baasje zijn alle drie blij!

5. Voorzorgsmaatregelen
Misschien wel de belangrijkste manier waarop je veel mensen helpt, is door zelf goed de voorzorgsmaatregelen in de gaten te houden en deze op te volgen. Jouw gezondheid en die van anderen staan voorop. Jongeren en gezonde mensen hebben over het algemeen vrij weinig last van het virus, maar door besmetting te voorkomen red je een heleboel mensen binnen de risicogroepen.

6. Niet hamsteren
Ook in deze tijden willen we gewoon blijven eten en naar het toilet kunnen gaan. Gelukkig kan dat gewoon, want de supermarkten zijn nog open en het personeel werkt extra hard om alles te blijven bevoorraden. Koop dus alleen wat je nodig hebt, en laat ook nog wat over voor je medemens.

7. Weggeven
Heb jij veel eten over omdat je bijvoorbeeld een horeca onderneming hebt die is gesloten? Geef iets weg aan anderen die het moeilijk hebben! Daarnaast hebben in deze tijd de Voedselbanken het door hamstergedrag van consumenten, aangescherpte hygiënemaatregelen en door logistieke uitdagingen extra zwaar. Wil je iets geven aan de 150.000 huishoudens die afhankelijk van zijn van voedselpakketten? Klik hier om een eenmalige kleine financiële donatie te doen aan Voedselbanken Nederland met een bedrag naar keuze vanaf €5,00.

8. Koken
Als je zelf wat meer tijd over hebt, kan je natuurlijk ook een maaltijd voor jouw buur koken. Het initiatief Thuisgekookt koppelt mensen in een buurt die binnen de kwetsbare groep vallen aan gezonde buren die iets voor de ander willen doen. Al 14.000 mensen hebben zich hiervoor ingeschreven en de campagne blijft groeien!

9. Opvrolijken
In quarantaine zitten kan enorm eenzaam zijn. Dit kan een negatieve impact hebben op de gezondheid. Het onderhouden van sociale contacten lijkt moeilijk in deze tijden waarin isolement zo veel mogelijk wordt aanbevolen. Ook hierin moeten we dus creatief zijn en manieren vinden. Maak bijvoorbeeld een praatje met je buren (van een afstand), zwaai naar de mevrouw achter het raam in een bejaardentehuis, en geef elkaar vooral digitaal veel liefde.

10. Inspiratie delen
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ook als je werk of school is afgelast kan deze tijd zwaar zijn. Deel goede tips die jij hebt om deze tijd door te komen met anderen. Er zijn verschillende Instagram accounts waar ideeën worden gedeeld die het thuisblijven wat minder saai maken. Kijk daar eens rond!

Heb jij ervaring met #coronahulp, of weet jij nog meer manieren om iets voor anderen te doen? Deel het met andere lezers zodat we elkaar door deze tijd heen helpen!

 

Summary
10 leuke manieren om anderen te helpen
Article Name
10 leuke manieren om anderen te helpen
Description
In deze moeilijke tijd zijn er veel mensen die jouw hulp kunnen gebruiken Wij zetten 10 leuke manieren om een handje te helpen op een rijtje!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!