Laatst verscheen er op onze redactie het boek Boost je immuunsysteem met ayurveda van Janesh Vaidya. Het viel ons op dat sinds de uitbraak van corona, veel meer mensen zich bewust zijn geworden van hun (on)gezonde levensstijl en voedingspatroon. Soms slijten bepaalde dagelijkse gewoontes erin en die zijn niet altijd even goed voor je lichaam en mentale toestand. Natuurlijk willen wij onze lezers een zetje in de goede richting geven en we hebben daarom 10 tips uit het boek Boost je immuunsysteem op een rijtje gezet!
1. Slechte eetgewoontes
Wat gebeurt er als we de tank van onze dieselauto volgooien met benzine? Waarschijnlijk gaat het een tijdje goed en blijft de auto gewoon rijden, maar op een gegeven moment krijgen we problemen met de motor of met een ander mechanisch onderdeel van de auto. Als we ons lichaam de verkeerde brandstof, dat wil zeggen, de verkeerde voeding geven, krijgen we vroeg of laat problemen met onze spijsvertering en immuniteit. Als je je spijsvertering wilt verbeteren, is het zaak eerst uit te zoeken hoe jouw spijsverteringsstelsel werkt, zodat je op basis van die kennis je dagelijkse voedingspatroon kan aanpassen.
2. Zware stress of depressiviteit
Twee factoren die de weerstand kunnen verminderen zijn stress en depressiviteit. Stress wordt in de huidige samenleving gezien als een van de belangrijkste oorzaken van onze gezondheidsproblemen. Continue stress ondermijnt onze stofwisseling, niet alleen door een onbalans in agni (spijsvertering) te veroorzaken, maar ook door ons endocriene systeem (hormoonstelsel) ernstig in de war te schoppen. Om jezelf weer tot rust te brengen, zijn yoga- en meditatie-oefeningen aan te raden.
3. Gebrek aan rust of slaaptekort
Tijdens onze slaap worden onze inwendige systemen gezuiverd van mentale en fysieke toxines, worden onze oude cellen vervangen door nieuwe en krijgen lichaam en geest nieuwe energie. Als we niet lang genoeg slapen, heeft ons lichaam onvoldoende tijd om de toxines te verwijderen, die vervolgens de diverse kanalen verstoppen en zowel het spijsverteringsstelsel als het immuunsysteem aantasten. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om slaap te bevorderen. Zo stimuleert lichaamsbeweging een goede nachtrust, helpt het om minimaal 2 uur voordat je gaat slapen niet naar het scherm van je telefoon of computer te kijken, en helpt het om ‘s avonds geen middelen met cafeïne te nemen.
4. Overmatig gebruik van farmaceutische geneesmiddelen
Elk jaar gebruiken steeds meer mensen medicijnen zoals antibiotica. Het woord ‘antibioticum’ betekent ‘tegen het leven’, dus we weten dat deze medicijnen bij onnodig gebruik de goede micro-organismen in ons spijsverteringsstelsel kunnen beschadigen en tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden. De goede micro-organismen, zoals de bacteriën die de darmflora in het maag-darmstelsel vormen, zijn onze belangrijkste verdediging tegen ziektekiemen die ons systeem binnendringen. Deze goede bacteriën maken ‘natuurlijke antibiotica’ aan die schadelijke micro-organismen bestrijden. Tip! Kijk eens naar Pro en Pre Biotica suppletie, ter ondersteuning van de micro-organismen in je darmstelsel.
5. Alcoholgebruik
De meesten van ons weten dat maatschappelijk geaccepteerde drugs zoals alcoholische dranken schadelijk zijn voor onze natuurlijke gezondheid. De inname van alcohol veroorzaakt een verstoring in de slijmvliezen in het ademhalings- en spijsverteringsstelsel en het urogenitale systeem (urinewegstelsel en het voortplantingsstelsel). Wees je er dus bewust van dat alcohol allesbehalve goed is voor je lichaam en dat misbruik van alcohol destructieve gevolgen heeft. Natuurlijk is af en toe een gezellig drankje bij de borrel niet hetzelfde als iedere avond meerdere glazen consumeren. Balans is hierin erg belangrijk en bijvoorbeeld alcoholvrije dranken kunnen een goed alternatief bieden.
6. Gebrek aan lichaamsbeweging
Het menselijk lichaam krijgt energie door de inname van voeding en rust door slaap. Maar zelfs als een lichaam voldoende voeding en rust krijgt, zal de bloedsomloop niet goed werken als er onvoldoende wordt bewogen, waardoor immuuncellen niet optimaal door het lichaam verspreid worden. Gebrek aan beweging kan door de ophoping van toxines tot ontstekingen leiden, wat voor ziektekiemen een uitnodiging is om de lichaamscellen binnen te dringen. Door dagelijkse oefeningen te doen verbeter je niet alleen je houding, maar geef je je bloedsomloop in je lichaam de kans om nieuwe plasma in de cellen aan te maken. Belangrijk hierbij is dat je lichaamsbeweging vindt die past bij jouw lichaamstype. Dit kan dus variëren tussen een wandeling maken en zware lichaamsoefeningen doen met gewichten.
7. Slim boodschappen doen
Bedenk, wanneer je de volgende keer een supermarkt binnenloopt, dat daar van alles te koop is maar dat je niet alles hoeft te kopen. 😉 Kies de voedingswaren die het beste zijn voor je gezondheidstoestand. Voordat je je de boodschappenwagen vult, is het goed om jezelf een paar dingen in te prenten:
- Ga geen boodschappen doen zonder plan
- Doe boodschappen voor je gezondheid, niet voor je verslaving
- Ga op zoek naar de bron. Kies voor voedsel dat lokaal verbouwd is in plaats van gekweekt of geconserveerd, dat niet gunstig is voor je maag-darmstelsel
8. Let op E-nummers
Kennis is van onschatbare waarde, en dat geldt zeker voor kennis over voedsel. Vaak weten we niet eens wat er in de producten zit die we kopen. Tenzij je uit eigen tuin of van je eigen land eet, is het moeilijk om van alles precies te weten wat het is of wat erin zit. In Europa wordt de informatie over ons voedsel verzameld door de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Op de verpakking staat die informatie aangegeven met E-nummers. Deze E-nummers zijn codes voor de toegevoegde stoffen in de verpakte voedingswaren die in EU-landen in de winkels liggen. Wanneer je weer boodschappen hebt gedaan, kijk thuis dan eens op de verpakking welke E-nummers er in het product zitten. In de onderstaande lijst zie je om welke stoffen het gaat.
E-nummers volgens EFSA
E100 tot E199 – kleurstoffen
E200 tot E299 – conserveringsmiddelen
E300 tot E99 – antioxidanten, zuurteregelaars
E400 tot E499 – verdikkingsmiddelen, emulgatoren
E500 tot E599 – zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
E600 tot E699 – smaakversterkers
E700 tot E799 – antibiotica
E900 tot E999 – antischuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen
E1000 tot E1599 – overige hulpstoffen
9. Schema voor een Ayurvedische dagroutine
- Ga vroeg uit te veren
- Drink een glas heet water met gember
- Doe een korte yogasessie
- Maak een wandeling
- Verander je patronen (ga met de trap i.p.v. de lift)
- Ga vroeg naar bed
10. Algemene Ayurvedische richtlijnen voor het eten
- Eet op vaste tijden
- Drink warm water of kruidenthee gedurende de dag
- Drink niet tijdens het eten
- Geef je spijsvertering de tijd om een maaltijd te verwerken
- Vermijd fastfood
- Koop, kook en eet bewust
- Gebruik kruiden
- Eet plantaardig, duurzaam geproduceerd voedsel
- Eet zelfbereide maaltijden
- Eet in een rustige omgeving
- Eet zittend
- Maak van eten een meditatie
Ben jij benieuwd geworden naar het boek Boost je immuunsysteem met ayurveda? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Boost je immuunsysteem met ayurveda
Janesh Vaidya
Uitgever: Altamira
ISBN: 7894013050680
Prijs: €16,99
0 reacties