13 tips om je peuter meer groente te laten eten
Patricia Ploeger

13 tips om je peuter meer groente te laten eten

maandag 20 mei 2019
Voldoende groenten eten is iets wat voor de gemiddelde volwassene al niet gemakkelijk is. Het kan dan ook als een uitdaging ervaren worden om ervoor te zorgen dat je kleine dreumes er voldoende van binnen krijgt. Patricia Ploeger helpt je hierbij! Zij is online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. Zij deelt dertien tips om je peuter meer groenten te laten eten.


1. Zelf soep maken
Maak zelf soep met paprika/tomaat of courgette. Tegenwoordig heb je ook verspaketten voor soep. Ideaal, alleen het bouillonblokje halveer ik of vervang ik door een blokje met minder zout. 

2. Bloemkool raspen
Bloemkool raspen is geweldig, dan heb je een soort groentecouscous.

3. Eet met het gezin aan tafel
Eet samen aan tafel en blijf ook zitten als jij al klaar bent en je kind niet. Help je kindje met de laatste hapjes. Laat de tv uit, zing liever een groentelied.

4. Geef groente niet alleen tijdens de avondmaaltijd
Bied groenten ook aan bij de lunch of zelfs bij het ontbijt! Wat dacht je van snackgroente?

5. Zet een grote bak snoeptomaatjes neer op tafel
Lekker in het zicht en binnen handbereik. Geef zelf het goede voorbeeld ;-). Zo wordt het verleidelijk en eigenlijk heel gewoon om groente te snoepen. Tip: probeer dit ook eens met rauwe worteltjes.

6. Koop een tomatenplant en laat je kindje die verzorgen
Of verzorg de plant samen! Kinderen die een plant verzorgen gaan daadwerkelijk meer groente eten.


7. Combineer groente met fruit
Wat dacht je van geraspte koolrabi met geraspte rode biet? Leuke toevoeging: wat rasp van een mandarijn (die hebben de meeste ouders standaard in huis). Heerlijk!


8. Ontbijt met groente
Je kunt groente, zoals rode biet of pompoen, ook door yoghurt of kwark roeren. Rode biet in combinatie met avocado is ook heerlijk. Wat havermout erbij en klaar!

9. Broodbeleg
Denk ook eens aan groente als broodbeleg. Zelf maken: Wortel- of pompoenspread, doperwtjesspread of roerei met gekookte groente (gebruik gerust de groentekliekjes van de avond ervoor, ideaal). Ook lekkere combi’s: Gekookte, fijngesneden tomaat met wat knoflook en een drupje olijfolie. Pompoen, bieten- of avocadospread met verse geitenkaas en wat geraspte citroen- of limoenschil. Zelf kopen kan ook: groentespread met rode biet (bijv. van de Kleine Keuken).

10. Benoem alle groentesoorten
Zeg bij elke soort wat het is. Bijvoorbeeld: "dit is een wortel". Geef het in z’n handen: laat je kindje eraan voelen, ruiken of erop sabbelen (op een wortel bijvoorbeeld).

11. Laat je kindje meekijken of helpen in de keuken
Kweek interesse door je kindje erbij te betrekken. En vertel iedere stap die je doet, alsof je een tv-kok bent.


12. Wees creatief
Groente is zo veelzijdig, de mogelijkheden zijn eindeloos: gevulde courgette uit de oven (kinderen smullen daarvan), paprika uit de oven (wordt zoet), een stamppotje van zoete aardappel en pompoen (lekker zoet), shaksuka (eiergerecht met groenten), courgettekoekjes en een frisse yoghurt dip met verse munt. Met welk gerecht kun jij je kleintje (toch) verleiden?

13. Maak gehaktballetjes met groente
Voeg bijvoorbeeld fijngesneden champignons aan het gehakt toe. En serveer ze in tomatensaus en wissel dit een keer af met een satésausje (psst, die maak lekker ‘zelf’ met 100% pindakaas en wat water.)

Meer weten over gezond eten voor je kind?
Kijk eens op Gezond eten voor je kind, de online community voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot tiener. Meer weten? Schrijf je nu in voor de GRATIS 7-daagse kennismaking die start op 14 januari.

Meer weten? Ga naar www.gezondetenvoorjekind.nl voor online programma’s met praktisch advies en vólop inspiratie. En deel vooral met ons jouw tips op de website, Facebook en Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het kind door MNStudio. Je downloadt de foto hier.

1 Reacties

Je kan ook je groenten er uit laten zien als een creatief kunstwerk. Als het er leuk uit ziet wordt er sneller geproefd. Hier wat voorbeelden. https://www.zamero.nl/creatief-met-groenten-kind-groentes-laten-eten/

11:51 19 januari 2024

Hoi Sasja, wat een leuke tip! Dankjewel :-)

11:51 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.