Print Friendly, PDF & Email

Gezonde voeding is dé basis van een goede levensstijl. Maar soms is ons dagelijks eetpatroon niet altijd genoeg voor een volwaardig dieet. Om nadelige gevolgen van een niet-compleet dieet te voorkomen, kan het aangeraden worden om elke dag een multivitamine te slikken. Maar hoe zit het precies met multivitamine? Wanneer moet je hiervoor kiezen? Vitals vertelde ons hier meer over!

1. Ons eten is veranderd
In de loop der jaren is ons eten veranderd. Door het productieproces gaan er goede voedingsstoffen verloren. Door intensievere landbouw en bodemverarming bevatten groenten, fruit en andere gewassen minder belangrijke voedingsstoffen dan vroeger. Ook de opslag van ons eten en hoe we het zelf bereiden, heeft invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen die behouden blijven. Door groenten te schillen, te klein te snijden of te koken in te ruim water gaan er bijvoorbeeld al stoffen als vitamines en mineralen verloren. En sommige belangrijke voedingsstoffen komen simpelweg van nature weinig in voeding voor. Hierdoor kunnen er tekorten ontstaan die op lange termijn je gezondheid kunnen aantasten, terwijl je je er misschien niet bewust van bent!

2. Risico op een tekort
Sommige doelgroepen hebben een grotere kans op een tekort door hun dieet. Vegetariërs en veganisten bijvoorbeeld hebben door hun plantaardige dieet een grotere kans op tekorten van bepaalde stoffen, zoals ijzer en B12. Daarnaast hebben vrouwen volgens TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, vaak een tekort aan vitamine A, ijzer, koper, selenium en zink. Een multivitamine die al deze stoffen bevat, kan je dagelijks eetpatroon aanvullen om zo een tekort te voorkomen.

3. Beter voorkomen dan genezen
Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van belangrijke stoffen die in minder grote hoeveelheid ook in je voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden. Al deze stoffen zijn essentieel om je lichaamsfuncties te ondersteunen: helpen tegen vermoeidheid, het verbeteren van je immuunsysteem, het ondersteunen van mentale functies zoals geheugen, concentratie en gemoedstoestand, het zorgen voor goede botten en tanden, het beschermen van je cellen tegen oxidatieve schade en ga zo maar door. Dit is slechts een tipje van de sluier. Belangrijk om je te realiseren: zodra je een tekort oploopt, kun je lang negatieve gevolgen ervaren en is bijslikken niet altijd zo eenvoudig. Beter voorkomen dus!

Kies jij ervoor om een multivitamine te slikken? Dan is het goed om rekening te houden met de volgende tips:

1. Aanvulling, geen vervanging
Belangrijk om te onthouden: met een multivitamine kies je voor iets extra’s. Je moet het supplement niet zien als vervanging van gezonde voeding, maar een aanvulling op je dagelijkse eetpatroon. Want eerlijk is eerlijk, het lukt helaas niet altijd om elke dag gezond te eten. Ook ons niet! Multivitamine kan je daarom gebruiken om tekorten te voorkomen.

2. Tabletten of capsules?
Multivitaminen zijn er in verschillende vormen, zoals (kauw)tabletten, capsules en poeders. Voor het gebruiksgemak kies je voor een één per dag-multi. Heb je moeite met slikken, dan kan een poedervorm of capsule uitkomst bieden. Voordeel hiervan is dat je de dosering kunt aanpassen. Kies wel een poeder dat geen suiker of andere zoetstoffen bevat en de smaak van de vitaminen en mineralen op een natuurlijke manier neutraliseert.

3. Kies voor kwalitatieve, natuurlijke supplementen
Er zijn talloze multivitamines op de markt. Het voordeel van de meer kwalitatieve supplementen is dat er wordt gelet op de samenstelling van mineralen. Sommige verbindingen verhinderen namelijk de opname van mineralen. Zo bevatten ‘goedkopere’ supplementen bijvoorbeeld magnesiumoxide, terwijl dat een laxeermiddel is. Hierdoor worden de magnesium en andere goede stoffen juist minder opgenomen in de darmen. Let dus bij het kopen van supplementen op dat ze van goede kwaliteit zijn. Ook zijn een aantal supplementen niet vegetarisch of veganistisch, doordat ze bijvoorbeeld vitaminen en andere stoffen uit dierlijke producten bevatten. Wij zijn fan van Vitals, want Vitals heeft niet alleen natuurlijke en kwalitatieve, maar zelfs biologische en vegetarische multivitamines. Let op: ze zijn niet veganistisch omdat de vitamine D3 die erin zit uit schapenwolvet wordt gehaald. Good to know: de schapen worden op een normale, schaapvriendelijke manier geschoren!

Gebruik jij multivitamine? Waarom en welke? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Bron
https://www.mbog.nl/orthomoleculaire-geneeskunde/themas/voedingssuplementen/zin-en-onzin-van-vitaminepreparaten
https://www.mbog.nl/orthomoleculaire-geneeskunde
https://www.vitals.nl
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-te-veel-vitamines-slikken-schadelijk.aspx
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-te-veel-vitamine-b6-schadelijk-.aspx

Summary
Redenen om multivitamines te slikken
Article Name
Redenen om multivitamines te slikken
Description
Gezonde voeding is dé basis van een goede levensstijl. Maar soms missen we goede stoffen en is het verstandig om multivitamines te slikken!
Author