...

3 redenen om dagelijks een multivitamine te slikken

door | 30 okt 2018 | Adv, Gezondheid, Producten, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Gezonde voeding is dé basis van een goede levensstijl. Maar soms is ons dagelijks eetpatroon niet altijd genoeg voor een volwaardig dieet. Om nadelige gevolgen van een niet-compleet dieet te voorkomen, kan het aangeraden worden om elke dag een multivitamine te slikken. Maar hoe zit het precies met multivitamine? Wanneer moet je hiervoor kiezen? Vitals vertelde ons hier meer over!

1. Ons eten is veranderd
In de loop der jaren is ons eten veranderd. Door het productieproces gaan er goede voedingsstoffen verloren. Door intensievere landbouw en bodemverarming bevatten groenten, fruit en andere gewassen minder belangrijke voedingsstoffen dan vroeger. Ook de opslag van ons eten en hoe we het zelf bereiden, heeft invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen die behouden blijven. Door groenten te schillen, te klein te snijden of te koken in te ruim water gaan er bijvoorbeeld al stoffen als vitamines en mineralen verloren. En sommige belangrijke voedingsstoffen komen simpelweg van nature weinig in voeding voor. Hierdoor kunnen er tekorten ontstaan die op lange termijn je gezondheid kunnen aantasten, terwijl je je er misschien niet bewust van bent!

2. Risico op een tekort
Sommige doelgroepen hebben een grotere kans op een tekort door hun dieet. Vegetariërs en veganisten bijvoorbeeld hebben door hun plantaardige dieet een grotere kans op tekorten van bepaalde stoffen, zoals ijzer en B12. Daarnaast hebben vrouwen volgens TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, vaak een tekort aan vitamine A, ijzer, koper, selenium en zink. Een multivitamine die al deze stoffen bevat, kan je dagelijks eetpatroon aanvullen om zo een tekort te voorkomen.

3. Beter voorkomen dan genezen
Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van belangrijke stoffen die in minder grote hoeveelheid ook in je voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden. Al deze stoffen zijn essentieel om je lichaamsfuncties te ondersteunen: helpen tegen vermoeidheid, het verbeteren van je immuunsysteem, het ondersteunen van mentale functies zoals geheugen, concentratie en gemoedstoestand, het zorgen voor goede botten en tanden, het beschermen van je cellen tegen oxidatieve schade en ga zo maar door. Dit is slechts een tipje van de sluier. Belangrijk om je te realiseren: zodra je een tekort oploopt, kun je lang negatieve gevolgen ervaren en is bijslikken niet altijd zo eenvoudig. Beter voorkomen dus!

Kies jij ervoor om een multivitamine te slikken? Dan is het goed om rekening te houden met de volgende tips:

1. Aanvulling, geen vervanging
Belangrijk om te onthouden: met een multivitamine kies je voor iets extra’s. Je moet het supplement niet zien als vervanging van gezonde voeding, maar een aanvulling op je dagelijkse eetpatroon. Want eerlijk is eerlijk, het lukt helaas niet altijd om elke dag gezond te eten. Ook ons niet! Multivitamine kan je daarom gebruiken om tekorten te voorkomen.

2. Tabletten of capsules?
Multivitaminen zijn er in verschillende vormen, zoals (kauw)tabletten, capsules en poeders. Voor het gebruiksgemak kies je voor een één per dag-multi. Heb je moeite met slikken, dan kan een poedervorm of capsule uitkomst bieden. Voordeel hiervan is dat je de dosering kunt aanpassen. Kies wel een poeder dat geen suiker of andere zoetstoffen bevat en de smaak van de vitaminen en mineralen op een natuurlijke manier neutraliseert.

3. Kies voor kwalitatieve, natuurlijke supplementen
Er zijn talloze multivitamines op de markt. Het voordeel van de meer kwalitatieve supplementen is dat er wordt gelet op de samenstelling van mineralen. Sommige verbindingen verhinderen namelijk de opname van mineralen. Zo bevatten ‘goedkopere’ supplementen bijvoorbeeld magnesiumoxide, terwijl dat een laxeermiddel is. Hierdoor worden de magnesium en andere goede stoffen juist minder opgenomen in de darmen. Let dus bij het kopen van supplementen op dat ze van goede kwaliteit zijn. Ook zijn een aantal supplementen niet vegetarisch of veganistisch, doordat ze bijvoorbeeld vitaminen en andere stoffen uit dierlijke producten bevatten. Wij zijn fan van Vitals, want Vitals heeft niet alleen natuurlijke en kwalitatieve, maar zelfs biologische en vegetarische multivitamines. Let op: ze zijn niet veganistisch omdat de vitamine D3 die erin zit uit schapenwolvet wordt gehaald. Good to know: de schapen worden op een normale, schaapvriendelijke manier geschoren!

Gebruik jij multivitamine? Waarom en welke? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Bron
https://www.mbog.nl/orthomoleculaire-geneeskunde/themas/voedingssuplementen/zin-en-onzin-van-vitaminepreparaten
https://www.mbog.nl/orthomoleculaire-geneeskunde
https://www.vitals.nl
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-te-veel-vitamines-slikken-schadelijk.aspx
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-te-veel-vitamine-b6-schadelijk-.aspx

Summary
Redenen om multivitamines te slikken
Article Name
Redenen om multivitamines te slikken
Description
Gezonde voeding is dé basis van een goede levensstijl. Maar soms missen we goede stoffen en is het verstandig om multivitamines te slikken!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

21 Reacties

 1. Anne Bolten

  Super leuke reacties om te lezen. De winnaars hebben inmiddels allemaal bericht gekregen! Niet gewonnen? Met de actiecode DHV10% krijg je 10% korting!

  Antwoord
 2. Marian

  Mijn dochter van 16 en ik zijn pas vegetarisch geworden en moeten dus wel wat bijslikken om ijzertekort enz. te voorkomen…

  Antwoord
 3. Jan-Cees Hoogeveen

  Ja, ik eet overwegend vegetarisch. Ik ben er van overtuigd dat door de kunstmestbemesting de gewassen minder inhoud hebben dan dezelfde voedingswaren van vroeger. Ik gebruik het multivitamine van een drogisterijketen. Zonder dat zakt mijn Hb-gehalte.

  Antwoord
 4. Lies

  Ideaal! Als vegetariër is dat kleine beetje extra soms toch wel nodig, dus deze vitamines zijn heel welkom!

  Antwoord
 5. Sandra

  Nadat ik, door de overgang, 10 kilo ben aangekomen. Heb ik besloten im mijn voedingspatroon om te gooien.

  Door te kiezen voor meer plantaardig voedsel en minder brood en koolhydraten. Merk ik dat ik het steeds lekkerder en leuker ga vinden om deze manier van eten verder uit te breiden naar meer vega eten.
  Echter ben ik me er van bewust dat mijn lichaam een extra steuntje kan gebruiken, niet alleen vanwege mijn andere voedingspatroon. Zeker ook voor mijn veranderende hormoonhuishouding.

  Antwoord
 6. Hans Mansens

  Als beginnende leek in de vegetarische wereld, en met de aandoening Colitis, ben ik dus opzoek naar een balans… Om zowel mijn veranderde voedingspatroon te ondervangen, en tegelijk mijn Colitis rustig te houden.
  Dus wil ik wel winnen ja, om te kijken hoe mijn lichaam gaat reageren op jullie product.
  Met vriendelijke groet,
  Hans Mansens

  Antwoord
  • Anne Bolten

   Hi Hans! Jij bent één van de gelukkige winnaars van de Vitals voedingssupplementen! Stuur je een mailtje met je gegevens naar dehippevegetarier@gmail.com ? Dan sturen we het pakketje zo snel mogelijk naar je toe!

   Antwoord
 7. Floor

  Ik zou ook graag de multivitaminen winnen! Ik eet vega maar probeer zo veel mogelijk vegan. Ik ben altijd bang dat ik toch dingen mis in mijn voeding ook al probeer ik er wel op te letten. Ik weet dat veel multivitaminen niet goed werken en dat je echt een goede moet hebben die goede combinaties van ingredienten hebben zodat alles goed word opgenomen. Ook wil ik erg graag een natuurlijke. Helaas zijn goede multivitaminen altijd erg prijzig en aangezien ik een student ben gaat dan niet heel fijn samen.

  Antwoord
 8. Louise Timmerman

  Begonnen met nu 1 x per week vvegetarisch te koken voor ons gezin. (Super handig deze website!)Nadeel is dat ik echt een complete ramp ben in de keuken! Dus een aanvullend vega supplement ernaast is vast wel handig met mij als kok 😉

  Antwoord
 9. Tjitske

  Ik probeer sinds twee maanden veganistisch te eten, in ieder geval vegetarisch. Ik ben al een tijdje op zoek naar goede en betrouwbare voedingssupplementen. Ik kwam er dankzij dit artikel achter dat supplementen met magnesiumoxide dus helemaal niet goed zijn! Daarom ben ik nu erg benieuwd naar de biologisch en natuurlijke supplementen van Vitals.

  Antwoord
 10. Bianca Schonewille

  Jahoor,via de sportschool op natuurlijke basis. Kan nooit kwaad…

  Antwoord
 11. Nina M.

  Sinds ongeveer een half jaar eet ik vegetarisch en ik merk dat ik moeite heb met ervoor zorgen dat ik genoeg B12 en ijzer binnenkrijg. Daarom zou ik graag dit willen winnen, zodat ik kan uitproberen of ik me dan minder moe voel.

  Antwoord
 12. Anita H.

  Ik gebruik regelmatig multivitamines, meestal van Solgar. Ooit heb ik het advies gekregen om dit te doen, van een natuurarts. Voeding bevat niet meer zoveel vitamines in vergelijking met vroeger naar het schijnt. En ik vind het wel belangrijk om gezond te zijn en te blijven.

  Antwoord
 13. Marit

  Ik zou deze multivitamine graag winnen zodat ik kan uitproberen of ze voor mij werken. Met momenten (voornamelijk met sporten) merk ik dat ik doordat ik vegetarisch eet bepaalde stoffen te kort kom. Aangezien er komend jaar veel sportieve uitdagingen en doelen op de planning staat zou dit mooi zijn om mijn voeding aan te vullen en zo optimaal mogelijk te kunnen presteren met mijn vega lifestyle!

  Antwoord
 14. Ruby Sandifort

  Fulltime werkende mama van 2 jonge kindjes…. probeer zo veel mogelijk bio en vegetarisch te eten maar wegens slaapgebrek is kans op vitamine tekort best groot….. op zoek naar een goede multi. Wellicht is dit wat voor mij? Zou tof zijn om te mogen proberen

  Antwoord
 15. Marije van Leeuwen

  Heel graag doe ik mee met deze winactie om te ervaren welk effect het heeft. Of je verschil merkt.

  Antwoord
 16. Claudia

  multivitamine van Kruitvat slik ik omdat ik anders te weinig vitamine binnen krijg.

  Antwoord
 17. Helena

  Wat een interessant artikel. Ik ben nog niet 100% vegetarisch maar probeer wel ook steeds meer de “sluipproducten” te verbannen en heb me nog niet eerder gerealiseerd dat multivitamines dierlijke producten bevatten… Ik zou dus heel graag een potje proberen hiervan en ga er bij iedere volgende aankoop in ieder geval wél op letten!

  Antwoord
 18. Eva Verschoore

  Ik zou graag een multivitamine potje winnen! Ik ben op dit moment half vegetarisch, half veganistisch. Ik denk dat ik wel heel gezond eet, maar ben vaak erg moe. Ik werk 40-60 uur in de week, waarbij ik er vaak ook snachts uit moet voor een patientje. (ik ben dierenarts) Wie weet zou een goed supplement hier wat in kunnen helpen!
  Groetjes Eva

  Antwoord
 19. Laurentia

  Ik gebruik allemaal losse pillen; vitamine d, b12, ijzer en calcium. En vaak nog een vit c bruistablet. Vaak is de b6 waarde in de multi-variant voor mij te hoog. Maar deze variant klinkt me als muziek in de oren!! Ik doe dan ook graag mee. Weg met alle losse potjes!

  Antwoord
 20. Laurentia

  Ik gebruik vitamine d, ijzer, b12 en calcium in aparte tabletten. Plus vaak nog een vitamine c bruistablet. Ik heb nog geen multivariant gevonden waar alles in een goede dosering voor mij inzit. Vaak is de b6 bijvoorbeeld veel te hoog (wat gevaarlijk is) en die is bij mij al hoger. Dus deze multivitamine klinkt me al muziek in de oren en doe graaaag mee met de actie!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt