...

5 gezondheidsvoordelen van lupinebonen

door | 13 feb 2019 | Gezondheid, Glutenvrij, In mijn keuken, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Lupine. In eerste instantie een voor mij onbekend product, maar nadat wij de tip kregen om aan de slag te gaan met het kookboek Koken met Lupine, werd ik toch benieuwd. Na het boek doorgebladerd te hebben was ik enthousiast, want lupine is eigenlijk heel veelzijdig en minder onbekend en ongebruikelijk dan ik dacht! Zo kun je lupinevlokken- en meel gebruiken in ontbijtrecepten van overnight oats tot brood en spreads, lupinebonen in snacks en salades, lupinedrank in baksels en smoothies en lupinefilet leent zicht uitstekend als vleesvervanger. Lupine is tevens een glutenvrije optie! Ook heeft de gemiddelde natuurwinkel en supermarkt lupine in de schappen staan. Aan de slag dus met lupine!

Wat is lupine?
Lupine is een plant! De lupineplant is familie van de vlinderbloemigen met paarse, witte, roze, gele of blauwe bloemen. De plant zelf kan wel twee meter hoog worden en heeft een zoete en kruidige geur. Niet alle planten zijn geschikt voor consumptie. De blauwe, gele en witte varianten zijn dit wel. Maar waarom is lupine nou zo bijzonder? Wij zetten vijf gezondheidsvoordelen op een rijtje.

  1. Groene keuze

Ecologisch gezien is lupine een goede keuze: de plant is niet genetisch veranderd, verdraagt arme, zanderige grond en is bestand tegen het gematigde West-Europese klimaat. Daardoor kan de lupineplant regionaal worden verbouwd en hoeft hij niet te worden geïmporteerd uit verre landen. Hij werkt als natuurlijke stikstofmest, stimuleert met zijn wortels het losmaken van de grond en heeft daardoor een positief effect op planten die daarna op dezelfde plaats worden verbouwd.

  1. Plantaardig eiwit

Het eiwitwonder lupine scoort vooral als hoogwaardige eiwitbron en duurzame vleesvervanger. De bonen van de zoete lupine bevatten veel hoogwaardige plantaardige eiwitten en een aantal hoogwaardige vetzuren in de vorm van Omega 3 en 9. Ook bevat lupine weinig koolhydraten, maar wel veel vezels. Ook de hoeveelheid sporenelementen is indrukwekkend. Zo is de boon bijvoorbeeld rijk aan calcium en magnesium. Het Nederlands Voedingscentrum beveelt aan per kilo lichaamsgewicht dagelijks 0,8 gram eiwit te consumeren. Met lupinebonen is dit geen probleem, lupine bevat namelijk een eiwitgehalte van 40%. Dat overtreft andere peulvruchten!

  1. Glutenvrij

De gezondheidsvoordelen zitten niet alleen in de samenstelling en de kwaliteit van belangrijke voedingsstoffen. Lupinebonen en de producten die hiervan worden gemaakt, bevatten geen gluten en worden dus ook goed verdragen door mensen met een glutenallergie. Bovendien bevatten lupinebonen stoffen die binnen vier weken een daling van het slechte cholesterol laten zien.

  1. Allround inzetbaar

Lupinebonen en de daarvan gemaakte producten kunnen in de keuken op verschillende manieren worden gebruikt – voor zoete én gekruide gerechten. Ze dienen als vleesvervanger voor vegetariërs en veganisten. Lupinebonen worden verwerkt tot lupinefilets, burgers, worstjes, melkdrank, yoghurt en desserts, maar ook tot spreads en dipsauzen. Lupinemeel wordt toegevoegd aan gebak en deegwaren en dient als vervanging van kippeneieren omdat lupine emulgerende en luchtig makende eigenschappen heeft.

  1. Vol met vezels

Lupinebonen zijn een goede aanvulling van de vezels in het menselijk lichaam. Het is namelijk zo dat 100 gram lupinebonen 40,4 gram vezels bevat. Vezels leveren zelf geen voedingsstoffen, maar hebben wel een aantal functies voor het lichaam, met name voor je darmen. Vezels dienen namelijk als voedingsbron voor bacteriën die in onze darmen leven. Zij zetten voedingsvezels door middel van fermentatie om in belangrijke stoffen die door je darmwand als energiebron gebruikt kunnen worden voor een gezonde darmflora.

De keuken in met lupine
Tijd om zelf de keuken in te duiken met lupine. Maar waar kun je lupine kopen? Eerder tipten wij al de natuurwinkel en supermarkt, maar we zullen iets specifieker zijn. De lupinebonen van Smaakt vind je in de schappen bij de Albert Heijn en JUMBO. Deze biologische lupinebonen zijn verkrijgbaar in glazen potten. Bij Ekoplaza zijn de lupinebonen met EKO-keurmerk ook in glazen potten verkrijgbaar. Hier kun je naast bonen ook lupinemeel kopen van het merk Joannusmolen. Maar neem ook eens bij de dichtstbijzijnde toko een kijkje, je weet maar nooit. Vind je hier geen lupinebonen, dan doe je vast een andere leuke ontdekking! Om je op weg te helpen, delen we vandaag twee basisrecepten met lupine: pikant gekruide lupine & pittige lupinedip.

Pikant gekruide lupinebonen
Ingrediënten
lupinebonen, voorgekookt
1 tl kerriepoeder
1 tl komijnpoeder
½ tl cayennepeper
1 el olijfolie 

Bereidingswijze
Meng de specerijen en olijfolie in een schaal en meng goed. Voeg de lupinebonen toe, meng goed en verdeel ze over een bakplaat met bakpapier. Rooster de bonen in de oven in ongeveer 30 minuten lichtbruin. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen. Smakelijk!  Tip! De gekruide lupinebonen blijven in een afgesloten pot 2-3 weken goed.

Pittige lupinedip
Ingrediënten
60 g lupinebonen, voorgekookt
1 teentje knoflook
1-3 el sinaasappelsap
1 el citroensap
1 el olijfolie
1 tl harissa
150 g plantaardige yoghurt
3 takjes peterselie
4 muntblaadjes
zout en peper

Bereidingswijze
Spoel de lupinebonen voor de dipsaus af in een zeef en laat ze uitlekken. Pel het teentje knoflook en snijd het in heel kleine stukjes. Doe de lupinebonen, knoflook, sinaasappel- en citroensap, olie en harissa in een hoge mengkom en pureer dit met de staafmixer. Doe de lupinepuree met de yoghurt in een kom, meng goed en kruid met zout en peper. Spoel de takjes peterselie en muntblaadjes af en schud ze droog. Trek de peterselieblaadjes van de takjes en snijd ze samen met de muntblaadjes fijn. Roer de kruiden door de lupinedip en serveer deze met groentesticks naar keuze. Denk aan wortel, puntpaprika en komkommer. Smakelijk!

Wil jij meer weten over koolhydraten? Of heb jij een specifieke vraag over gezonde voeding? Stel deze dan vanaf nu gratis en eenvoudig aan de diëtisten en voedingswetenschappers van gezondeten.nl

Ken jij lupinebonen? Of heb jij hier een recept mee gemaakt? Laat het ons weten door een reactie via de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Veggie & Vegan – Koken met lupine
Martina Kittler
Uitgeverij: Deltas/Chantecler
ISBN: 9789044751093
Prijs: €14,95

Summary
5 gezondheidsvoordelen van lupinebonen
Article Name
5 gezondheidsvoordelen van lupinebonen
Description
Wij zetten de gezondheidsvoordelen van lupinebonen op een rijtje! Vroeger werd de lupineboon veel gegeten, maar nu veel minder. Tijd voor comeback!
Author
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

8 Reacties

  1. Gerda

    Rode ui , teentje knoflook , een punt-paprika , pot bio lupinebonen

    Salie, basilicum en chilikruiden eventueel volkoren conuscous.
    met deze ingrediënten heb ik een heerlijke schotel gemaakt .
    Een foto … tja die kan ik op deze plaats niet invoegen .

    Antwoord
    • Jitske IJlstra

      Hi Gerda,

      Dat klinkt als een heerlijk gerecht! Dank je wel voor het delen!

      Liefs, Jitske

      Antwoord
  2. Ellen

    Wij zijn nu op Madeira en krijg je een schaaltje lupinebonen bij je drankje (ipv.pinda’s).
    Ze smaken heerlijk. Ze zijn op smaak gemaakt met citroensap/azijn en knoflook.
    Je koopt ze per grote pot(0,59 €) of zelfs per plastic emmer.

    Antwoord
  3. Sandra

    Wat een fijn artikel. Ik wil ze al een tijdje zelf proberen te kweken. Toch maar eens doen.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Sandra, wat een leuk idee! Ik kan me voorstellen dat de bloemen ook heel mooi zijn voor in de tuin. Als je de ruimte hebt, zeker proberen 🙂 Groetjes, Lieske

      Antwoord
    • Soraya

      Hallo lupine-liefhebbers! Wij eten al jaren lupine, maar ik ken ze alleen van de ingemaakte versie. Wij snoepen hier altijd van bij een glas wijn. Dit artikel heeft mij wel geboeid. Ik heb ook interesse om lupine te planten, maar hoe begin ik hieraan? Moet ik zaadjes kopen en waar – nog nooit gezien (zelfs niet in Italië of Spanje) of kan je een gedroogde boon planten? Graag reactie als je het weet. Groetjes!

      Antwoord
  4. Jac

    En ook nog erg lekker als snack bij een biertje. (Portugal)

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Jac, Absoluut! Lupinebonen zijn zeker ook goed te eten als snack bij een koud biertje (bij voorkeur in de zon) 😉

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt