...

5 redenen om van zoete aardappelen te houden

door | 2 okt 2018 | Gezondheid, Voeding, zoete aardappel

Print Friendly, PDF & Email

Er zijn vele redenen om van zoete aardappelen te houden. Ze zijn heerlijk, veelzijdig en ontzettend gezond. Maar wat is het nou dat deze knolletjes zo gezond maakt? Charlotte van Puurfiguur ging voor ons op onderzoek uit en vertelt je alles over de gezondheidsvoordelen van zoete aardappelen.

Wist je dat?
Anders dan wat hun naam doet vermoeden, zijn zoete aardappelen eigenlijk helemaal geen aardappelen. De gewone witte aardappel en de zoete aardappel zijn geen familie van elkaar. Wat ze met elkaar delen is dat het beide knollen uit Zuid-Amerika zijn, maar de planten lijken verder erg weinig op elkaar.

Boordevol bètacaroteen
Zoete aardappelen zijn een geweldige bron van bètacaroteen. Ze bevatten namelijk een grote hoeveelheid van deze stof en ook nog eens in een variant die ons lichaam goed op kan nemen. Bètacaroteen is een krachtige antioxidant die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. We noemen het daarom ook provitamine A. Vitamine A is onder andere belangrijk voor een gezonde huid, een sterk immuunsysteem en een gezonde groei bij kinderen. Het meest bekende gezondheidsvoordeel is echter dat het helpt om onze ogen gezond te houden. Een tekort aan vitamine A kan er zelfs voor zorgen dat je last krijgt van nachtblindheid. Bètacaroteen is ook een kleurstof die de zoete aardappelen hun gele of oranje kleur geeft. Daarom geldt over het algemeen: hoe sterker de gele of oranje kleur is, hoe meer bètacaroteen erin zit.

Rijk aan vitamine C
Ook bij het binnenkrijgen van je dagelijkse portie vitamine C, komen zoete aardappelen goed van pas.
Zo kan vitamine C helpen om:

  • Je huid mooier en steviger te maken
  • Je immuunsysteem te ondersteunen
  • De duur en ernst van verkoudheid te verminderen
  • Het risico op hart- en vaatziektes te verkleinen
  • Je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress

Een gezond hart- en vaatstelsel
Zoete aardappelen bevatten ook een goede hoeveelheid kalium. Dit is een mineraal dat erom bekend staat onze bloeddruk te verlagen. Dit is ideaal voor mensen met een hoge bloeddruk, iets waar vrij veel Nederlanders last van hebben. Door zijn bloeddrukverlagende werking kan een dieet dat rijk is aan kalium helpen om het risico op hart- en vaatziektes te verlagen. Een hoge bloeddruk vergroot namelijk de kans dat je hiermee te maken krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk om je inname van natrium en suiker juist te beperken.

Ondersteund de stofwisseling
Zoete aardappelen zijn een goede bron van vitamine B6. Deze vitamine ondersteunt onze stofwisseling. We gebruiken het namelijk voor het afbreken en opbouwen van aminozuren, de deeltjes waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Daarnaast is vitamine B6 voor nog veel meer lichaamsprocessen nuttig. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij ons afweersysteem, onze bloedaanmaak en ons zenuwstelsel.

Goed voor de lijn
Naast al deze indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zijn zoete aardappelen ook nog eens goed voor de lijn. Een middelgroot gebakken exemplaar bevat maar 100 calorieën. Maar dat is niet het belangrijkste: ze verzadigen ook erg goed. En dat is wel zo fijn als je wat minder wilt eten om af te slanken. Dat ze goed verzadigen is te danken aan het feit dat ze zoveel vezels bevatten. Diverse onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat een vezelrijk dieet goed verzadigt en dat het bijdraagt aan een gezond gewicht.

Conclusie
Zoete aardappelen zijn dus heerlijke en gezonde knolletjes. Ze zijn rijk aan bètacaroteen, vitamine C, vitamine B6 en kalium. Daarnaast zijn ze ook nog eens rijk aan vezels, waardoor ze goed van pas komen in een afslankdieet. Wil jij zelf ook meer zoete aardappelen eten? Bekijk dan eens deze recepten met zoete aardappelen.

Met dank aan Shutterstock voor de foto.

Wat is jouw favoriete recept met zoete aardappelen? Of weet jij nog een gezondheidsvoordeel van zoete aardappelen? Laat het ons weten in een reactie via Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

 

 

Summary
5 redenen om van zoete aardappelen te houden
Article Name
5 redenen om van zoete aardappelen te houden
Description
Er zijn vele redenen om van zoete aardappelen te houden. Ze zijn heerlijk en veelzijdig! Maar wat is het nou dat deze groente zo gezond maakt?
Author
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt