...

5 tips voor een goede nachtrust

door | 9 mrt 2019 | Gezondheid, Ontspanning

Print Friendly, PDF & Email

Wij werden tijdens het New Year, New You ontbijt in de prachtige showroom van MADE.COM geïnspireerd met holistische tips voor in de slaapkamer. De plek waar waar wij elke avond onze ogen sluiten én waar het allemaal gebeurt 😉 Ik vertel je alles over mijn slaapritueel en deel tips van experts voor een betere nachtrust!

Holisme
Evelyn (1977) en Karlijn (1986) van Holistik kunnen als geen ander vertellen over holisme en deelden hun geheimen met ons in de slaapkamer van MADE.COM. Maar wat is holisme nu eigenlijk? “Holisme is een levensovertuiging waarbij je jezelf ziet als onderdeel van een groter geheel. Zodra je verbonden bent met alles wat er is, handel je als vanzelf met meer respect voor mens, dier en natuur.” Met Holistik geven Evelyn en Karlijn gehoor aan hun wens om van de wereld een mooiere plek te maken. Samen met een team van contributors delen Evelyn en Karlijn dagelijks verrijkende en persoonlijke content over voeding, gezondheid, relaties, liefde, seks, reizen en spiritualiteit. Vandaag gaan we het hebben over: slapen.

Geschiedenis van slaap
Ik neem je een stukje mee terug in de tijd, naar de industriële revolutie. Een belangrijk moment in het leven van de mens en de betekenis van slaap in die tijd. In de 19e eeuw werkten veel arbeiders 12-14 uur per dag en werd het ook voor vrouwen mogelijk om te werken in de fabriek. Op de vraag hoeveel slaap mensen nodig hebben, antwoordde Napoleon Bonaparte steevast: “six for a man, seven for a woman, eight for a fool.” Het motto “sleep is for the weak” is dan ook erg toepasselijk in dit tijdperk.

Hoeveel slaap heb je nodig?
In werkelijkheid heeft je lichaam zeven uur slaap nodig om te herstellen. Er zijn echter veel mensen in de wereld die de voorgeschreven zeven uur slaap niet halen. In het Westen zijn wij over het algemeen heel goed geworden in symptoombestrijding en wij grijpen dan ook snel naar hulpmiddelen, waaronder slaappillen. Wanneer er wordt gekeken naar de oorzaak van slaapproblemen, heeft 30% een medische oorzaak. De overige 70% van de mensen die slecht slaapt kan er dus zelf wat aan kan doen. In het Oosten wordt er anders gereageerd op slaapklachten. De Chinese geneeskunde, de Indiase gezondheidsleer Ayurveda en de Japanse Feng Shui methode kijken op een andere manier naar de oorzaak van een slaaptekort. Ik licht de drie visies hieronder kort toe en vertel je daarnaast alles over kristallen in de slaapkamer en mijn eigen slaapritueel.

1. Zorg voor balans tussen Yin en Yang
Wanneer een persoon last heeft van slaapklachten, wordt er in de Chinese geneeskunde als eerste de volgende vraag gesteld: wat eet je? In China wordt er namelijk eerst gekeken naar je voeding. Binnen de Chinese cultuur gelooft men namelijk dat de beste medicijnen te vinden zijn in het keukenkastje. De opvolgende vraag is of je moeilijk in kan slapen of dat je moeilijk in slaap kan blijven. Dit is namelijk een groot verschil en beide klachten vereisen een andere aanpak. In de Chinese geneeskunde wordt gezondheid gezien als het evenwicht tussen Yin en Yang. In het dagelijks leven is het belangrijk dat het inwendige leven, dat wil zeggen het voeden van het lichaam (Yin), in evenwicht is met de bezigheden in de buitenwereld (Yang). Karlijn vertelt je meer over hoe jouw Yin en Yang elkaar in balans houden.

2. Slaap op basis van jouw body/mind-type
In de Indiase gezondheidsleer Ayurveda wordt er bij slaaptekort gekeken naar welk body/mind-type je bent. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen de types Kapha, Pitta of Vata. De Vata heeft van de drie body/mind-types de meeste slaap nodig. Idealiter slaapt de Vata acht tot negen uur per dag. De Pitta volstaat met tussen de zeven en acht uur slaap per nacht. De Kapha heeft aan zeven uur slaap over het algemeen genoeg. Dit type moet juist ook niet te veel slapen! Benieuwd welk body/mind-type binnen de Ayurveda jij bent? Lees hier meer over de drie body/mind-types. Slaap iedere nacht het aantal uur dat jouw body/mind-type nodig heeft om te herstellen, dan zul je niet alleen goed slapen maar ook fijn ontwaken.

3. Het is de omgeving dat telt
Bij de Japanse Feng Shui methode gaat het bij slapen niet om de persoon, maar om de omgeving: de slaapkamer. De eeuwenoude Oosterse leer Feng Shui helpt je bij het creëren van een positieve flow die je levensenergie ondersteunt. De slaapkamer is de plek voor ultieme ontspanning. Volgens de Feng Shui leermethode is het daarom ook belangrijk om alle items die geen ontspanning oproepen te verwijderen uit de slaapkamer. Denk hierbij aan sportattributen, een volle wasmand, maar ook aan stapels boeken. De eerste twee klinken vanzelfsprekend: van een dumbbell of een volle wasmand in de slaapkamer word ik nu ook niet bepaald ontspannen. De reden dat de boeken geen plek zijn voor de slaapkamer, is omdat de personages en verhalen de energiestroom stimuleren en daardoor slapeloosheid veroorzaken. Daarnaast kun je volgens de Feng Shui methode het beste gebruik maken van natuurlijke materialen en rustige koele kleuren. Felle kleuren werken namelijk stimulerend en dat is allesbehalve slaapopwekkend. In de slaapkamer, in de showroom van MADE.COM, keken wij onze ogen uit. Meubels en linnen in zachte kleuren die gemaakt waren van natuurlijk materialen. Een aanrader voor iedereen die zijn slaapkamer Feng Shui wilt inrichten!

Kristallen voor in de slaapkamer
Hanneke van Rock Your World vertelde mij over kristallen en essentiële oliën en hoe zij je kunnen helpen om compleet in je kracht te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit eerder nagedacht heb over de krachten van kristallen of essentiële oliën. Nu heb ik wel sinds een paar jaar een armbandje met een aquamarine steentje om mijn pols hangen, maar stiekem heb ik die gewoon gekocht omdat ik die mooi vond. Verder heb ik niet nagedacht over de spirituele werking van dit bijzondere kristal. De aquamarine of aquamarijn is een lichtblauwe steen die doet denken aan de kleur van de zee. Deze spirituele steen heeft een kalmerende en ontspannende werking op lichaam en geest en kan je helpen als je chaotisch bent of veel stress ervaart. Ben je Waterman, Vissen, Weegschaal of Tweelingen? Dan zal de aquamarine zorgen voor meer rust in je leven en helpen om je gedachten op een rijtje te zetten. Nu mocht het zo zijn dat mijn sterrenbeeld Tweelingen is! Of ik daadwerkelijk rustiger ben geworden van de aquamarine? Misschien wel. Kristallen die een goede aanvulling zijn voor in de slaapkamer zijn de amethist (die het zenuwstelsel kalmeert), de seleniet (die een open persoon die veel prikkels tot zich neemt, helpt herstellen en opladen) of de maansteen (die je kan verbinden met de maancyclus en bij de vrouw de menstruatiecyclus in balans kan brengen).

Mijn slaapritueel
Een ritueel voor het slapen gaan is heel persoonlijk en ieder persoon heeft dan ook zijn eigen ritueel. Mijn ritueel is beïnvloed door mijn voorliefde voor huidverzorging en geïnspireerd door de Korean 12-step skincare routine. Het klinkt heel stom, maar iedere dag kijk ik weer uit naar mijn ritueel. Voor mij betekent dit dat het tijd is om de dag af te sluiten en mijn gezicht te wassen met een reinigingscrème op oliebasis, gevolgd door een schuimende reinigingslotion. Ik doe dit met mijn handen en gebruik bijvoorbeeld geen wattenschijfjes. Ik dep mijn gezicht zachtjes droog met mijn vingers en breng een toner aan, gevolgd door een essence. Beide helpen om het vochtniveau van mijn huid te verhogen. Ik breng vervolgens een serum aan, gevolgd door een rijke, niet-vette oogcrème en gezichtscrème. Tandenpoetsen et voilà, tijd om mijn bed in te duiken en mijn ogen te sluiten!

Met dank aan Shutterstock voor de foto van een slapende vrouw van Fizkes. Je downloadt de foto hier.

Heb jij een van deze tips voor een goede nachtrust toegepast? Of heb jij tips die kunnen helpen met slapen? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel of via een berichtje op Facebook of Instagram.

Summary
5 tips voor een goede nachtrust
Article Name
5 tips voor een goede nachtrust
Description
Problemen met slapen? Lees hier verschillende methoden voor een goede nachtrust. Wij leggen uit Ayurveda, Feng Shui en Yin & Yang je helpen!
Author
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt