Print Friendly, PDF & Email

Zuurkool combineert een van de gezondste groenten (kool) met een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Dit samen maakt dat zuurkool ontzettend gezond is. Hoog tijd dus om weer eens te genieten van deze winterse kost. De zeven gezonde voordelen van zuurkool lees je hier!

Gezonde darmen
De micro-organismen in zuurkool ‒ waaronder de lactobacillus bacteria genus – voeden de gezonde bacteriën in je darmen. Op deze manier dragen deze probiotica bij aan gezonde darmen. Ook gaan ze ziekmakende bacteriën tegen, net als ontstekingen en gifstoffen. Zo helpen probiotica niet alleen verstopping te voorkomen, maar ook diarree, een opgeblazen gevoel en zelfs het prikkelbare darmsyndroom. We horen altijd dat probiotica uit yoghurt zo gezond zijn, maar die uit zuurkool hebben min of meer hetzelfde effect. Ze kunnen ook helpen om voedingsstoffen uit voeding beter op te nemen en je eetlust te reguleren, omdat ze invloed hebben op onze hormonen.

Voor een goede weerstand
Veel mensen realiseren zich niet dat hun weerstand voor een groot deel in hun darmen zit. De probiotica in zuurkool zorgen voor gezonde darmen en sturen bepaalde immuuncellen aan die actie ondernemen tegen infecties. Op deze manier draagt zuurkool bij een aan krachtig immuunsysteem.

Minder ontstekingen en allergieën
De probiotica in zuurkool ondersteunen niet alleen je immuunsysteem om je lijf te beschermen tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Ze helpen ook overbodige reacties van je immuunsysteem en zelfs auto-immuunreacties te voorkomen. Overbodige reacties van je immuunsysteem zijn bijvoorbeeld allergische reacties op voeding. Je lichaam kan bepaalde voeding als schadelijk zien en doet er dan alles aan om deze zo snel mogelijk uit je lijf te verwijderen. Daardoor krijg je een bijvoorbeeld last van misselijkheid en braken. Bij auto-immuunreacties valt je lijf de eigen organen en andere weefsels aan, omdat het denkt dat dit indringers van buitenaf zijn. Deze reactie ligt aan de basis van ontstekingen in ons lijf. De probiotica in zuurkool helpen bij de vorming van speciale immuuncellen die allergische reacties op voeding tegengaan en de ontstekingswegen van ons lichaam in bedwang houden. Zo helpen ze ontstekingen verminderen, die kunnen leiden tot tal van ziektes.

Voor gezonde hersenen
De gezondheid van je darmen heeft invloed op:

  • Je hersenfunctie
  • Het zenuwstelsel
  • Je humeur!

Dit is mogelijk doordat een hersenzenuw betrokken is bij de vorming van het belangrijkste informatiekanaal tussen het centraal zenuwstelsel in je hersenen en het zenuwstelsel van je darmen. De communicatie via deze hersenzenuw wordt beïnvloed door de verschillende bacteriën in je darmen. Afhankelijk van de soorten darmbacteriën en de verhouding waarin ze in je darmen voorkomen, geeft de hersenzenuw verschillende soorten informatie door. Deze informatiestromen hebben op hun beurt invloed op je leervermogen, je geheugen en je vermogen om informatie te sorteren.

Minder stress en een beter humeur
Probiotica helpen bij de aanmaak van gelukshormonen als serotonine en gaan het effect van stress op je lijf tegen. Denk aan piekeren en slapeloosheid. Vanwege dit gezonde effect kun je je na het eten van zuurkool opgewekter voelen, meer energie hebben en zelfs beter slapen.

Goed voor je gewicht
Omdat de probiotica in zuurkool de werking van verschillende hormonen helpen regelen, kan deze gezonde groente je ook nog eens om je eetlust te beheersen en eetbuien te verminderen. Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je gewicht. Dat is fijn als je snel wilt afvallen, maar dan wel op een gezonde manier.

Voor gezonde cellen
Als je zuurkool eet, profiteer je ook nog eens van de vele antioxidanten en vezels in kool. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen. Op deze manier draagt zuurkool ook bij aan gezonde cellen. Zuurkool gemaakt van rode kool heeft weer andere antioxidanten die niet alleen bijdragen aan gezonde cellen, maar ook aan gezonde hersenen, hart en bloedvaten.

Eet jij vaak zuurkool? Wat is jouw favoriete recept ermee? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto! Je downloadt de foto hier

Summary
7 gezonde voordelen van zuurkool
Article Name
7 gezonde voordelen van zuurkool
Description
Zuurkool combineert één van de gezondste groenten (kool) en één van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!