Currypasta's
Currypasta is een kruidenpasta die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Er zijn hier verschillende soorten van. Zo heb je bijvoorbeeld rode en gele currypasta, die in Nederland veel gebruikt worden. Elke soort currypasta hoort bij een bepaald gerecht en bevat alle kruiden daarvoor.
Currypasta's zijn over het algemeen best sterk van smaak, vandaar dat je er niet al te veel van hoeft te gebruiken Je mengt ze met vocht, zoals water, bouillon of kokosmelk, om ze tot een heerlijk sausje te maken. Vandaag vertellen wij jullie meer over rode, groene, gele, Panang en Massaman currypasta!
Gele currypasta
Van de vijf currypasta's is de gele currypasta het mildst. Perfect dus voor iedereen die niet zo goed tegen pittig eten kan. Gele currypasta wordt gemaakt van o.a. mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur. Qua smaak komt deze pasta in de buurt van kerrie. De pasta is door zijn milde smaak goed te combineren met zowel groente als bijvoorbeeld tofu. Probeer ook eens deze gele kokoscurry met Quorn en jasmijn rijst!
1 bakje gele currypasta (70 g) bevat:
340,9 kcal, 5,95 g verzadigde vetzuren, 4,9 g zout en 2,31 g eiwitten.
Rode currypasta
Iets pittiger dan de gele, maar milder dan de groene currypasta, dat is rode currypasta. Deze wordt gemaakt van onder andere rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een gemberachtige wortel). Rode currypasta combineert perfect met aardappelen, peulvruchten en tofu. Ook een aanrader: maak eens een Thaise rode currysoep met zoete aardappel noedels!
1 bakje rode currypasta (70 g) bevat:
80,5 kcal, 2,45 g verzadigde vetten, 0,56 g zout en 9,1 g eiwitten.
TIP!
Maak de smaak milder door het toevoegen van zoete groenten zoals wortel, zoete aardappel en pompoen.
Groene currypasta
Van de vijf is dit de meest pittige currypasta. Groene currypasta wordt gemaakt van onder andere verse groene peper, citroengras, koriander en laos. De verse groene peper zorgt ervoor dat de currypasta pittiger is dan de rode. Gelukkig zit er ook een fris element in deze currypasta, namelijk de verse koriander, limoenblad en Thaise basilicum bevat. Groene currypasta kan je met zowel groente als tofu combineren. Onze aanrader: Thaise groene curry ramen!
1 bakje groene currypasta (70 g) bevat:
133 kcal, 1,4 g verzadigde vetzuren, 4,69 g zout en 1,4 g eiwitten.
Panang currypasta
Panang currypasta is een speciale kruidenpasta. Deze currypasta wordt enkel gebruikt voor het maken van Panang curry. Dit is een licht pittige curry met tonen van limoen en citroen. De smaak van deze pasta komt overeen met die van rode currypasta: pittig, maar minder pittig en meer aromatisch dan de rode currypasta. Panang curry is dikker van structuur dan die van andere curry's.
1 bakje Panang currypasta (70 g) bevat:
196 kcal, 3,15 g verzadigde vetzuren, 3,85 g zout en 1,28 g eiwitten.
Massaman currypasta
Massaman currypasta is een zoetzure en kruidige currypasta. Het wordt gemaakt van o.a. komijnzaad, korianderzaad, kaneel, citroengras en chili. Eenmaal bereid, wordt de curry vaak geserveerd met geroosterde pinda's. Massaman currypasta is niet zo pittig, vandaar dat het combineert met vele ingrediënten. Onze tip: groentecurry!
1 bakje Massaman currypasta (70 g) bevat:
189 kcal, 1,89 g verzadigde vetzuren, 0 g zout en 2,94 g eiwitten.
Al met al..
Al met al ligt de keuze voor welke kruidenpasta je gaat, geheel aan jou! Hou je van pittig, dan ga je voor een groene currypasta. Hou je meer van kruidige gerechten, dan is een gele currypasta misschien meer wat voor jou. Onze tip: experimenteer!
Wat is jouw favoriet currypasta?
En wat maak je daar het allerliefst mee? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Beeld: Shutterstock
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Tip om currypasta te bewaren: invriezen in ijsblokjes-bakje. 1 Vakje is ongeveer 1 eetlepel. Ik doe dat ook met sesampasta.
09:24 04 maart 2024Hi Marja, dankjewel voor de goede tip! Liefs, Saar
10:32 04 maart 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hallo, graag had ik geweten hoelang zo een geopend potje currypasta houdbaar is in de koelkast.
12:32 03 februari 2024Hi Evelien, eenmaal geopend kun je currypasta nog zo'n 6 weken in de koelkast bewaren. Liefs, Saar
13:37 05 februari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.