Print Friendly, PDF & Email

Wist je dat diabetes in Nederland vaker voorkomt dan je denkt? Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen iedere week zo’n 1200 mensen bij. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je weet wat diabetes is en hoe je het herkent. Charlotte van Puur Figuur legt uit wat diabetes nu eigenlijk is, wie er een verhoogd risico heeft, hoe je diabetes type 2 herkent en hoe je jezelf kunt laten testen!

Wat is diabetes?
Bij diabetes maak je geen of te weinig insuline aan. Insuline is een hormoon dat nodig is om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Normaliter gaat de werking van insuline als volgt:

 1. Je eet;
 2. Er komt suiker uit je eten in je bloed terecht;
 3. Je bloedsuikerspiegel stijgt;
 4. Insuline zorgt ervoor dat de suiker uit je bloed je lichaamscellen in kan;
 5. Je cellen gebruiken de suiker als energie;
 6. Je bloedsuikerspiegel daalt weer.

Bij een gebrek aan insuline kan de suiker niet vanuit je bloed naar je cellen. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel gevaarlijk hoog worden. Ook krijgen je cellen geen suikers, die ze wel hard nodig hebben als energie.

Verschillende types diabetes
Er zijn verschillende types diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Deze twee types hebben veel overeenkomsten, maar de oorzaken zijn totaal verschillend.

Diabetes type 1
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Bij dit type maakt het afweersysteem de cellen kapot die insuline aanmaken, waardoor er helemaal geen insuline meer aangemaakt kan worden. Deze vorm van diabetes is genetisch bepaald en niet het gevolg van een ongezond eet- en leefpatroon.

Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 maak je nog wel insuline aan, maar te weinig. Bovendien reageert je lichaam niet meer goed op de insuline. Dit type wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, omdat het vooral onder ouderen voorkomt. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd van een diabetes type 2 patiënt steeds lager. Dit komt door ongezonde eetgewoontes, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Dit type diabetes heeft dus grotendeels te maken met je eet- en leefpatroon. Diabetes type 2 komt verreweg het meeste voor: ongeveer 9 op de 10 diabetespatiënten heeft dit type. We focussen ons in dit artikel daarom op type 2.

Wanneer heb je een groter risico op diabetes?
Sommige mensen hebben een grotere kans om diabetes te ontwikkelen. Factoren die het risico verhogen zijn:

 • Diabetes in de familie
 • Overgewicht
 • Weinig lichaamsbeweging
 • Ongezond en suikerrijk eetpatroon
 • Ouderdom
 • Roken
 • Te veel LDL-cholesterol
 • Te hoge bloeddruk
 • Alvleesklierontsteking

Hoe herken je diabetes type 2?
Diabetes heeft een grote invloed op je lichaam en daardoor brengt het allerlei symptomen met zich mee. We hebben de meest herkenbare voor je op een rij gezet.

 • Je hebt vaak honger en lijkt onverzadigbaar, of je hebt juist weinig eetlust.
 • Je voelt jezelf vaak misselijk en beroerd.
 • Je valt af zonder duidelijke oorzaak.
 • Je moet veel plassen en hebt daardoor ook veel dorst en vaak last van een droge mond.
 • Je voelt je vaak moe en slap.
 • Je ziet minder goed. Je ziet bijvoorbeeld dubbel of wazig.
 • Wondjes blijven langer open en genezen langzaam.
 • Je hebt vaak last van blaasontsteking.

Twijfel? Testen!
Herken je verschillende symptomen en twijfel je of je diabetes hebt? Laat dit dan testen bij de huisarts. De test is zo gedaan. Er is slechts een klein vingerprikje nodig en je krijgt direct de eerste uitslag. Als diabetes niet behandeld wordt, kan het ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld oogbeschadigingen, een hartinfarct of nierfalen. Als blijkt dat je diabetes hebt, is het goed onder controle te houden met medicatie en veranderingen in je leefstijl en voeding. Je kan dan gewoon gezond oud worden. Doe daarom zeker even een test als je twijfelt!

In het kort
Diabetes komt vaak voor. Verreweg de meeste diabetespatiënten hebben type 2. Je levensstijl en voeding zijn belangrijke risicofactoren voor dit type diabetes. Gezonder gaan leven en eten kan daarom ook goed helpen om dit type diabetes onder controle te houden. Je herkent diabetes aan vermoeidheid, misselijkheid, veel dorst hebben, vaak naar het toilet moeten en continu honger of juist een gebrek aan eetlust hebben. Laat jezelf bij twijfel altijd even testen. Dat is zo gedaan en het kan een groot verschil maken voor je gezondheid.

Is het voor jou duidelijk wat diabetes is? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook en Instagram. We zijn benieuwd!

Bronnen: Puur Figuur, Bernard Fasvier, ‘Heb ik diabetes (suikerziekte)? Diabetes symptonen die je niet wilt missen’, 2018.
Diabetes Fonds, 2019.

Dank aan Shutterstock voor de foto van voedselkeuzes door Natalia Mels. Je download de foto hier.

Summary
Alles wat je wilt weten over diabetes
Article Name
Alles wat je wilt weten over diabetes
Description
Wist je dat diabetes in Nederland vaker voorkomt dan je denkt? Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je weet wat diabetes is en hoe je het herkent.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!