Print Friendly, PDF & Email

Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens zijn van start gegaan. Vanaf vandaag deelt Corneil van Schayik (25) zijn sportieve ervaringen met jullie! Als gezond eten en sporten in je voornemens zijn opgenomen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Plantaardig(er)
Mijn naam is Corneil van Schayik, 25 lentes jong en nóg jonger in mijn vegetarisme. Sinds een jaar of 3 leef ik een vleesloos bestaan waarin ik steeds meer naar een 100% plantaardig dieet streef. Helaas is dat in de huidige maatschappij soms nog lastig. Wat volgens veel mensen een nog grotere uitdaging zou zijn, is een sportief bestaan als je afhankelijk bent van ‘gras’. Hoewel ik er eerst zelf ook zo over dacht, heb ik een tijd geleden de proef op de som genomen door 3 maanden lang keihard te trainen en dat zonder vlees te eten. Veel mensen maakten me belachelijk maar ik hield vol. Per slot van rekening had ik meer energie, voelde ik me fitter dan ooit en ontdekte ik mijn nieuwe drijfveer: ik ga iedereen laten zien wat de voordelen zijn van plantaardig eten.


Becoming an IRONMAN
Komend jaar heb ik mij voorgenomen om mij voor te bereiden op de ultieme uitdaging: als vegetariër een volledige Ironman afleggen. Dit is de benaming voor een triatlon die bestaat uit 3,86 km zwemmen, 180,2 km fietsen en 42,195 km hardlopen. Waar menig mens een marathon al heftig vindt, is dat in deze race slechts één van de drie onderdelen. Het is daarom ook niet voor niets dat dit fysiek en mentaal een van de beruchtere uitdagingen is. Voordat het zover is, zou het wel verstandig zijn om iets meer te weten te komen over de sport en de verschillende onderdelen. Vandaar dat ik eerst wat wedstrijdervaring op ga doen met andere afstandscategorieën zoals de ‘70.3-afstand’ (halve Ironman) en de ‘5150-afstand’ (olympische afstand) die bestaat uit 1,5 km zwemmen 40 km fietsen en 10 km rennen.

Pro’s versus Amateurs
Om een beeld schetsen van de duur van een volledige IronMan, kijken we naar Patrick Lange, wereldkampioen (2017 & 2018) die een tijd neerzette van 7:52:38. Dat is zo’n 50 minuten zwemmen, 4,5 uur fietsen en iets meer dan 2,5 uur hardlopen. Voor de echte topatleten is het gebruikelijk om onder de 8:30 te finishen. Uiteraard hebben het terrein en de weersomstandigheden daar ook een invloed op. Ondanks dat iedereen die de race voltooit meer dan een schouderklopje verdient, zit er toch een aanzienlijk verschil tussen de tijden van de pro’s en amateurs. Zo doen goed getrainde amateurs er ongeveer 12 uur over en is de uiterlijke finishtijd 17h. Ook zitten er tussentijdse limieten op de onderdelen. Deelnemers die na 2 uur en 20 minuten nog niet uitgezwommen zijn of na 10,5 uur nog niet uitgefietst, worden uit de race gehaald. Praktisch gezien is het na die tijden onrealistisch dat de betreffende deelnemer nog finisht binnen de tijd.

Tot de finish
In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, halen bijna alle deelnemers de eindstreep. Over het algemeen schommelen de DNF-rates (Did Not Finish-rates) rond de 5%. Soms kunnen deze ‘rates’ wel oplopen tot 20% zoals de Ironman Lake Tahoe 2013 in California. Zo zie je maar hoe bepalend de omstandigheden kunnen zijn. Vooral de hoogtemeters in een parcours zijn slopend.

Inspiratie & motivatie van vandaag
Onthoud dat iemands wil de sterkste kracht is die er is. Als je iets wilt, erin gelooft en bereid bent om er hard voor te werken, zijn er maar weinig dingen die je tegen kunnen houden. Obstakels zullen er altijd zijn maar met de juiste doelstellingen, veel geduld en doorzettingsvermogen overwin je deze. Wat jullie komend jaar ook van plan zijn, veel geluk, succes en plezier!

“If you work hard and believe, the universe will always help you to catch your dreams”

Heb jij ooit een marathon of triatlon afgelegd en heb je ervaringen die je graag wilt delen? Laat het weten in de reacties, op Facebook of Instagram!

Summary
Als vegetariër op weg naar de triatlon
Article Name
Als vegetariër op weg naar de triatlon
Description
Vanaf vandaag deelt Corneil van Schayik (25) zijn sportieve ervaringen met jullie. Hij maakt zich als vegetariër klaar voor de Ironman triatlon!
Author