Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

Blauwe bessen zijn lekker, maar helaas best prijzig. Toch zijn ze het waard, want de besjes zijn onzettend gezond. Frecious zette vier gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje! En om even een misverstand uit de weg te helpen: blauwe bessen zijn niet hetzelfde als bosbessen. Blauwe bessen zijn gecultiveerd; de bessen zijn groter, hebben licht vruchtvlees en groeien in trossen. Bosbessen zijn kleiner, hebben rood vruchtvlees en groeien individueel aan een struik. Blauwe bessen koop je gewoon in de supermarkt!

Bevatten veel anti-oxidanten
Anti-oxidanten zijn belangrijk: ze beschermen ons tegen vrije radicalen. Dat zijn onstabiele moleculen die je cellen beschadigen en bijdragen aan veroudering en ziekten zoals Alzheimer, suikerziekte en kankerBlauwe bessen zitten vol met anti-oxidanten: van de vruchtjes wordt geloofd dat ze de meeste anti-oxidanten bevatten van al het veelgebruikte groente en fruit. Omdat blauwe bessen vol met anti-oxidanten zitten, kunnen ze helpen met het neutraliseren van vrije radicalen. In één studie die 4 weken duurde, dronken de 168 proefpersonen een maand lang iedere dag 1 liter van een mix van blauwe bessen-, en appelsap. Aan het eind van de studie was oxidatieve DNA-schade, veroorzaakt door vrije radicalen, afgenomen met 20%.

Bloeddruk verlagen
Het lijkt erop dat blauwe bessen significant veel invloed hebben op mensen met een hoge bloeddruk. In één studie bleek dat de proefpersonen, allen met obesitas en een hoog risico op hartziekten, een 4-6% afname zagen in hun bloeddruk na het consumeren van 50 gram gevriesdroogde blauwe bessen voor 8 weken.

Verbetert je geheugen
Afgaande op dierstudies, blijkt dat blauwe bessen zich ophopen op plekken van de hersenen die essentieel zijn voor de intelligentie. Ook studies met mensen zijn veelbelovend: in één studie werden 9 wat oudere mensen met een licht cognitieve beperking gevolgd terwijl ze 12 weken lang iedere dag blauwe bessensap dronken. Na die 12 weken, zagen de onderzoekers verbeteringen in de hersenen. Zo konden de ouderen beter een lijst met woorden onthouden.

Herstel na zware inspanning
Een flinke workout kan ertoe leiden dat je je moe voelt en spierpijn hebt. Deels komt dit door lokale ontstekingen, veroorzaakt door vrije radicalen in je spierweefsel. Blauwe bessen kunnen die schade verminderen en zo je spierpijn en moeheid verlichten. In een kleine studie onder 10 vrouwen bleek dat blauwe bessen het herstelproces van de spieren bevorderde na zware beenoefeningenDus, waar wacht je nog op? Eet vanmiddag een handje blauwe bessen! Geen fan van blauwe bessen en wil je toch antioxidanten binnenkrijgen? Ga dan voor één van onze sapjes, die s peciaal ontwikkeld om vrije radicalen in je lichaam tegen te gaan. Wat dacht je van deze gouden met kurkuma, deze met zwarte komijn, of deze groene variant?

Eet jij vaak blauwe bessen? Hoe verwerk jij dit in je maaltijd? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Blauwe bessen: super gezond
Article Name
Blauwe bessen: super gezond
Description
Blauwe bessen zijn lekker, maar helaas best prijzig. Toch zijn ze het waard, want de besjes zijn onzettend gezond. Frecious zette vier gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje!
Author