Nederland is een echt koffieland. We kennen cafeïne dan ook allemaal als het stofje dat we in de ochtend goed kunnen gebruiken om de dag met een helder hoofd te beginnen. Maar wat is cafeïne nou precies, waar zit het (van nature) in, wat doet het en hoeveel mag je er op een dag van binnen krijgen? Wij geven je het antwoord!
Wat is het en waar zit het in?
Cafeïne is een stimulerende stof, die onder andere vermoeidheid tegengaat. Het stofje zit van nature in koffiebonen, theebladen, cacaobonen, guaranabessen en colanoten. Bij koffie en thee is het gehalte logischerwijs afhankelijk van de soort, hoe sterk het gezet is en de grootte van de kop. Om je een beeld te geven van de hoeveelheid cafeïne dat je binnenkrijgt, hebben de volgende producten zoveel milligram cafeïne per portie:
- Kop filterkoffie: 85 mg
- Blikje energiedrank: 80 mg
- Kopje espresso: 65 mg
- Kop thee: 30 mg
- Glas cola: 18 mg
- 1/3e reep pure chocolade: 14 mg
Hoe werkt het?
Al snel komt de cafeïne in je bloed terecht en zal je het effect na een half uur, gedurende 2,5 uur voelen (handig om te weten bij een late night coffee). Het verbetert de concentratie en prestatie door een verhoogd gevoel van energie. Ook is het goed voor je geheugen, alertheid en motivatie. Bij het sporten kan het helpen om je een langere tijd in te spannen, zo nam Isabel na 28km van haar marathon een ‘cafeïne gelletje’ voor de nodige extra energie. Een echte oppepper dus! Maar: grotere hoeveelheden cafeïne geven geen extra effect. Vier espresso’s achter elkaar drinken om die deadline te halen werkt dus helaas niet.
Advies: 400 mg cafeïne
Helaas voor de koffiejunkies onder ons: er bestaat iets als te veel cafeïne. Door te veel cafeïne binnen te krijgen kan je last hebben van nadelige effecten als slaapproblemen en rusteloosheid, maar ook angstgevoelens, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Het Voedingscentrum raadt aan dat gezonde volwassenen ongeveer 400 mg cafeïne (4 koppen koffie of blikjes energiedrank) kunnen innemen en daarnaast cafeïne uit andere producten als thee probleemloos kunnen binnenkrijgen. De effecten van cafeïne verschillen natuurlijk per persoon: ik zelf word na twee koppen koffie al licht in mijn hoofd, terwijl anderen dit door kunnen blijven drinken. Een algemene regel dus, maar luister ook bij cafeïne goed naar je lichaam!
Cafeïnevrij of juist extra cafeïne
Er zijn goede vervangers voor als je wel wilt genieten van koffie, maar minder cafeïne wilt binnen krijgen. Kruidenthee of cafeïnevrije koffie zijn goede alternatieven. Bijna cafeïnevrij dan: want ook in cafeïnevrije koffie zit namelijk cafeïne! Dit is ongeveer 3 mg, wat zo weinig is dat je het effect ervan niet voelt. Een persoonlijke favoriet zijn de Decaffeinato’s van Nespresso, m’n favoriete Volluto of Arpeggio maar dan decaf. Ook zijn er koffievervangers waar helemaal geen cafeïne in zit, zoals van het merk Bambu. Wil je juist wat extra cafeïne, maar ben je geen energiedrank- of koffielover? Theemerk Celestial heeft Dirty Chai tea, een variatie op de chai tea latte, maar dan geblend met een krachtige espresso.
Ben jij iemand die cafeïne nodig heeft om op te starten? Of minder je juist bewust met cafeïne? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Twitter of Instagram. We zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal!
0 reacties