Core Awareness
Lieske van der Waals

Core Awareness

zaterdag 03 september 2016
Dankzij Patric Booi, medeoprichter van Yoga Lab, ontwikkelden wij een hele nieuwe kijk op yoga! Denk jij bij yoga aan een serie van ingewikkelde houdingen? Heb je het gevoel dat je lenig moet zijn om yoga te kunnen? Niet is minder waar! Dat is nu juist waar het vaak mis gaat! Het gaat helemaal niet om het maken van houdingen, aldus Patric. Maar waar het dan precies wel om gaat? Dat hopen we je uit te leggen in deze twee-delige reeks artikelen, die je meenemen naar je core. Want yoga draait niet om de houdingen, het gaat om de kracht van je lijf, die van binnenuit komt.

Je core
Eerder volgden wij bij YogaLab Amsterdam Centrum een 3-daagse core workshop. In deze drie dagen werden de volgende onderwerpen behandeld: Core Awareness, Core Stability, en Core Movement. Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat het woord ‘core’ in deze drie onderwerpen de hoofdrol speelt. Daarom even in het kort: ‘core’ (vaak wel je centrumkracht genoemd) is veelbesproken en kent veel verschillende opvattingen. Het activeren van core in je lichaam brengt samenhang, stabiliteit, doorstroming, meer energie en mentale scherpte met zich mee. Meestal wordt 'core' gezien als het bewust aanspannen van een aantal spieren in de buikstreek. Dit leidt vaak tot een vermoeiende, afgedwongen houding die niet vol te houden is. Herkenbaar?

Drie cursus dagen
De drie daagse cursus is zoals eerder genoemd, opgedeeld in thema’s: Core Awareness, Core Stability, en Core Movement. Deze onderwerpen komen verdeeld over drie dagen aan bod. De eerste dag staat Core Awareness centraal en komen onder andere vragen naar voren als ‘Wat is core?’ en ‘Wat voor invloed heeft Core op houding, ademhaling en algehele welzijn?’. De tweede dag ligt de focus op Core Stability & Core Movement. Hier worden vragen behandeld als ‘Hoe blijft core aanwezig tijdens beweging?’ of ‘Hoe kan je core onderdeel uit maken van het dagelijkse leven?’. De derde dag is het thema: Yoga beoefening met core als inzet. Deze dag gaat voornamelijk over de integratie van de opgebouwde kennis en ervaring in de yoga beoefening en bewegen vanuit het dagelijkse leven.

Dag 1: Core Awareness
Eenmaal bij de Yogalab Amsterdam Centrum is het tijd om de schoenen uit te doen en een ruimte te betreden van rust. Samen met zes andere cursisten nemen we plaats op de yogamatten met een kopje thee en ontdekken we de omgeving van de studio. Een korte introductie volgt en de cursus kan beginnen. Vandaag draait om bewustwording. De volgende quote van Donna Farhi, een wereldbekende yoga lerares met meer dan 35 jaar ervaring, is hier heel toepasselijk:

“When we bring our mind into our body, the body becomes mindful, and the mind becomes embodied.” – Donna Farhi

Bewustwording
Eigenlijk gaat bewustwording over de verbondenheid zowel intern als extern, maar ook het een worden tot één geheel. Maar ook een scherpe waarneming van het hier en nu en dingen zien zoals ze zijn, echt zijn, zonder afleidingen. Dus niet alleen contact met je innerlijk, maar ook contact met de buitenwereld. Dit kan op verschillende manieren. Als voorbeeld wordt de handdruk genomen. Wanneer je iemand een had schudt, kan je dit op verschillende manieren doen (slap, normaal, stevig). Het contact met een slappe hand, of juist dat met een stevige handdruk geeft verschillende signalen af. Zonder dat je hier eigenlijk mee bezig bent, is toch het contact anders. Onbewust heeft iedereen hierin een voorkeur. De bewustwording zit hem hierin niet in de vorm van de handdruk, maar juist in het bewust herkennen van de verschillen en het onbewust proberen te veranderen van de voorkeur. Vertaald in yoga poses, betekend dit eigenlijk zodra het contact veranderd, veranderen ook de vorm en de houding. Wees daarom open en nieuwsgierig in uitwisseling met de omgeving. Hierdoor kan je het meest haalbare uit je lichaam halen.

Het begrip core is heel moeilijk uit te leggen, maar in de cursus word het heel snel duidelijk: “Core is als het uitleggen van de liefde, onmogelijk. Het is namelijk geen tastbaar begrip.”

Wat is core?
Denk hierbij aan een zeester. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij yoga en het vinden van je core, maar lees toch even verder. Een zeester heeft zes armen en denk nu even dat jij een zeester bent. Tel even mee en gebruik je fantasie. Een ‘zeester’, dus jij, hebt in totaal:  twee armen, twee benen, één kruin en één paar zitbotten, dus zes uiteinden. Nu je bewust bent van al je zes uiteinden is het tijd om bewust te worden van je centrum, ook wel core genoemd. Een zeester zijn gezicht bevind zich in het midden van die zes uiteinden. En waarom zou dat bij ons anders zijn? Tegenwoordig bewegen wij vanuit ons hoofd, maar dat is eigenlijk heel raar. Onze hersenen zeggen wat we moeten doen, en ons lijf doet het. Maar waarom maken we bewegingen niet vanuit onze core? Het is toch veel logischer om al onze uiteinden vanuit daar te besturen in plaats vanuit ons hoofd die zich zo ver weg bevind van de meeste uiteinden.

Volg je me nog? Je centrum, waarvan bewegingen zouden moeten ontstaan noemen we in de yoga je core. Vanuit daar beweegt je lijf, en des te eerder je beseft dat bewegingen hier vandaan komen, in plaats van een signaal uit je hersenen, des te vloeiender en krachtiger je poses zullen zijn. Core is dus eigenlijk de stabiliserende kracht achter de totaalbeleving van de pose. Kracht is namelijk alerter in deze wakkere staat waarin je je bevind eenmaal je bewust bent van de omgeving. De schaduw achter iedere beweging is dus je core, niet alleen met yoga, maar ook in het dagelijks leven. Een heldere core zorgt dus voor meer expressie en kracht.

Zelf aan de slag
Een opdracht voor thuis. Oriënteer je in de ruimte waarin je je nu bevindt. Kijk eens naar de omgeving met een open blik, zonder afleidingen en zonder ergens op te focussen. Denk aan een rustige wandeling maar laat je telefoon thuis. Of ga even zitten zonder iets te doen. Geen boek, geen tablet, geen muziek, geen boek. Onmogelijk? Nee. Probeer het eens, wat hoor je en zie je als je niet in focus bent? Je lichaam vormt zich door de ruimte en voelt zich hierdoor verbonden en aanwezig. Een actieve core is niet meer te definiëren in het aanspannen van actieve spieren, maar het is een fenomeen. Het resultaat: een open, aanwezig en verbonden gevoel met de binnen- en buitenwereld.

Laat het leven heel even gebeuren en laat ons vooral weten hoe je dit hebt ervaren. Als je dit onder de knie hebt ben je klaar voor de volgende stappen die in het volgende artikel aan het licht komen.

Yogastudio YogaLab, Koningsstraat 36 Amsterdam, www.yogalab.nl

Wil jij misschien ook de 3-daagse core workshop volgen bij Yoga Lab? Of heb je dit al gedaan en wil je jouw ervaring delen? Deel je verhaal met ons in een reactie of via Facebook, Instagram of Twitter, we horen ze heel graag!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.