De gezondheidsvoordelen van brandnetels
Marjolein Pubben

De gezondheidsvoordelen van brandnetels

maandag 30 november 2020
Brandnetels zijn de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Brandnetel thee, brandnetel soep, zelfs brandnetel zalf! Hoewel ik ze me nog pijnlijk goed herinner na een val in een vol gegroeide berm als kind, is het het toch waard om de gezondheidsvoordelen eens op een rijtje te zetten. Natuurlijk sluit ik weer af met een aantal receptjes om ze zelf eens uit te proberen.

Vitaminen in brandnetels
Brandnetels bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo bevatten brandnetels vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K.
Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 is daarnaast ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hart. B5 draagt, naast aan je energievoorziening, bij aan de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Foliumzuur, ofwel B11, heb je nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast speelt B11 ook een belangrijke rol in de groei. Vitamine A draagt ook bij aan je groei en helpt daarnaast je huid, haar, nagels en ogen gezond te houden. Tenslotte speelt het net als vitamine C een rol in je afweersysteem. Vitamine C is nodig voor een gezond afweersysteem en ook voor de opname van ijzer uit je voeding. We sluiten het rijtje af met vitamine E en K. Vitamine E helpt bij het regelen van de stofwisseling in je cellen, en vitamine K bij bloedstolling als je bijvoorbeeld een wondje hebt.

Mineralen in brandnetels
Naast vitaminen bevatten brandnetels ook een flink aantal mineralen. Houd je vast: ijzer, silicium, calcium, kalium, boron, natrium, koper, magnesium, zink, zwavel, mangaan, chroom en bepaalde nitraten. De belangrijkste mineralen licht ik nog even extra toe.
IJzer is (zoals veel mensen wel weten) onderdeel van je rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door je lichaam, wat betekent dat een ijzertekort kan leiden tot onder andere vermoeidheid. Calcium is nodig om je botten sterk en gezond te houden. Kalium en natrium zorgen ervoor dat je vochtbalans en bloeddruk op een goed niveau blijven. Daarnaast spelen ze ook een rol in het overbrengen van zenuwprikkels zodat spieren zich samentrekken. Het laatste mineraal dat ik even extra uitleg is magnesium. Magnesium is van belang voor het overbrengen van zenuwprikkels en voor de werking en vorming van je spieren.

Lekkere tips
Na deze enorme hoeveelheid informatie is het natuurlijk goed om te weten hoe je brandnetels aan je voedingspatroon toevoegt! 


  • Zoals ik bij de intro van deze blog al noemde kun je er een heerlijke soep van maken.

  • Je kunt van brandnetels ook makkelijk smoothies maken. Waar je normaal bijvoorbeeld spinazie aan je smoothie toevoegt zou je nu een keer brandnetel kunnen proberen, simpel!

  • Tenslotte heb ik wel eens gehoord van brandnetel pesto. Hoewel ik het nog niet heb uitgeprobeerd klinkt het wel hartstikke lekker!


Bronnen
1. De geneeskracht van brandnetel. InfoNu.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108228-de-geneeskracht-van-brandnetel.html
2. Voedingscentrum encyclopedie. Voedingscentrum.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie.aspx

Kende jij de gezondheidsvoordelen van brandnetels al? Of weet jij nog andere lekkere combinaties met brandnetels? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

 

1 Reacties

Hartelijk Marjolein dank voor je uitgebreide uitleg. Ik lees ze bijna al je artikels.Leuk om zelfs iets meer over die vitaminen en mineralen te lezen. Voor mezelf ben ik nu sedert corona vooral bezig met het zetten van thee vooral uit eigen tuin.Ik heb een grote tuin en daar staat heel wat in. Maar ik weet niet zo goed hoelang je die thee mag drinken. Ik ben wat bang voor de negatieve nevenverschijnselen.Ik maak iedere dag een liter thee en die drink ik helemaal, op voor het slapen gaan. Ik stop er ook een appel en sinaasappelschillen in.Wat gember/ kurkuma, brandnetel ,citroenmelisse, salie ,rozemarijn, venkelzaad en anijszaad. Van alles een klein beetje. In hoofdzaak 1 appel en de schillen van een gewassen sinaasappel. Ik hoop dat ik niet overdrijf en dat ik geen negatieve nevenwerkingen heb. Ik krijg wel last van eczeem maar de dokter zegt dat er geen verband is. Eczeem is in de zomer begonnen. De periode dat ik begon met die thee.

11:40 19 januari 2024

Hi Hilde, wat leuk om te lezen dat je thee uit eigen tuin maakt. Dat lijkt me heerlijk! Wat betreft de eczeem weet ik ook niet of daar direct een verband is. Maar soms kun je eczeem krijgen als reactie op voeding waar je niet goed op reageert. Je zou het natuurlijk kunnen testen door de thee even weg te laten. Of steeds een van de ingrediënten in de thee even weg kunnen laten om zo te kijken of het mogelijk door 1 van de ingrediënten komt. Hopelijk kun je daar wat mee :)

11:40 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.