Print Friendly, PDF & Email

Bij een slank lichaam denken we vaak als eerste aan het uiterlijk. Maar er zijn veel belangrijkere voordelen van een gezond gewicht! Benieuwd welke dat zijn? In dit artikel zet gastblogger Puur Figuur 8 belangrijke voorbeelden voor je op een rij.

1. Voorkomt een te hoge bloeddruk
Als je te zwaar bent, kost het je hart meer moeite om je bloed rond te pompen. Daardoor neemt de druk op je bloedvaten toe en kan je bloeddruk te hoog worden. Met een gezond gewicht is het risico op een te hoge bloeddruk veel kleiner. Dit is niet alleen goed voor je hart en bloedvaten, het helpt ook bij het gezond houden van je nieren.  

2. Betere insulinegevoeligheid
Steeds meer mensen kampen met een verminderde insulinegevoeligheid. Dit werkt overgewicht in de hand en is de voorloper van diabetes type 2. Als je geen actie onderneemt, is de kans groot dat het zich verder ontwikkelt tot diabetes. De relatie tussen overgewicht en insulinegevoeligheid is een vicieuze cirkel: overgewicht kan je insulinegevoeligheid verminderen, en met een verminderde insulinegevoeligheid kom je sneller aan en val je moeilijker af. Het goede nieuws is: dit is omkeerbaar. Afvallen helpt om je insulinegevoeligheid weer te verbeteren. Vooral overtollig buikvet kwijtraken heeft een groot effect.

3. Lager risico op diabetes type 2
Doordat een gezond gewicht goed is voor je insulinegevoeligheid, verkleint het je risico op diabetes type 2. Heb je al diabetes type 2 en heb je overgewicht? Dan kan afvallen helpen om je klachten flink te verminderen.

4. Lekker slapen
Als je te zwaar bent, is de kans groter dat je last krijgt van slaapapneu. Bij slaapapneu stopt je ademhaling eventjes tijdens je slaap. Deze adempauzes duren maar kort, maar kunnen erg vaak voorkomen. Daardoor wordt je nachtrust flink verstoord, ook als je er niet bewust van bent. Een gezond gewicht verkleint het risico op slaapapneu aanzienlijk. Heb je overgewicht en slaapapneu? Dan kan afvallen zelfs helpen om er helemaal van af te komen.

5. Gezonde gewrichten
Artrose is een veelvoorkomende aandoening aan de gewrichten. Het wordt onder andere veroorzaakt door het slijten van het kraakbeen. Hoe zwaarder je bent, hoe sneller deze slijtage gaat. Op deze manier helpt een gezond gewicht dus om je gewrichten in goede conditie te houden. Daarnaast is er nog een link tussen overgewicht en artrose. Overgewicht kan bijdragen aan ontstekingen in het lichaam, die de kans op artrose verhogen.

6. Lager risico op jicht
Er is nog een gewrichtsaandoening waarbij je gewicht invloed heeft: jicht. Bij jicht heb je te veel urinezuur in je bloed, wat zich ophoopt in en rond je gewrichten. Het gevolg hiervan zijn pijnlijke ontstekingen. Overgewicht vergroot het risico op jicht. Heb je al last van jicht? Dan kan afvallen, als je te zwaar bent, helpen om dit aanzienlijk te verminderen.

7. Vruchtbaarder
Overgewicht kan je hormoonhuishouding flink verstoren. En dat kan allerlei gevolgen hebben, waaronder een onregelmatige menstruatie en minder eisprongen. Hoe minder eisprongen, hoe lastiger het is om zwanger te raken. Daarnaast kan overgewicht je vruchtbaarheid ook verminderen als je wel een regelmatige eisprong hebt. Als je eenmaal zwanger bent, is een gezond gewicht ook weer in je voordeel. Het risico op een miskraam en problemen tijdens je zwangerschap of bevalling is dan kleiner.

8. Gezonde ogen
Te veel lichaamsvet wordt gelinkt aan verschillende aandoeningen, waaronder maculadegeneratie. Maculadegeneratie komt erg vaak voor, vooral onder ouderen. Het zorgt ervoor dat je steeds slechter ziet. Een slank lichaam kan helpen om je ogen en je gezichtsvermogen in goede conditie te houden.

Om te onthouden
Een slank lichaam helpt op allerlei manieren om gezond te blijven. Het is bijvoorbeeld goed voor je insulinegevoeligheid, gewrichten, bloeddruk, nachtrust en ogen.

Bronnen
Sabrina M Nielsen, Else M Bartels, Marius Henriksen, Eva E Wæhrens, Henrik Gudbergsen, Henning Bliddal, Arne Astrup, Filip K Knop, Loreto Carmona, William J Taylor, Jasvinder A Singh, Fernando Perez-Ruiz, Lars E Kristensen, Robin Christensen, Annals of the Rheumatic Diseases 2017. Johanna M Seddon, Jennifer Cote, Nancy Davis, Bernard Rosner, Arch Ophthalmol, 2003. Zeynep Özcan Dağ, Berna Dilbaz, J Turk Ger Gynecol Assoc, 2015.

 

Summary
De gezondheidsvoordelen van een gezond gewicht
Article Name
De gezondheidsvoordelen van een gezond gewicht
Description
Bij een slank lichaam denken we vaak als eerste aan het uiterlijk. Maar er zijn veel belangrijkere voordelen van een gezond gewicht. Benieuwd welke dat zijn? In dit artikel zet gastblogger Puur Figuur 8 belangrijke voorbeelden voor je op een rij.
Author