...

De gezondheidsvoordelen van hazelnoten

door | 3 nov 2020 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Als ik ‘hazelnoot’ hoor, dan denk ik meteen ‘yes, van die chocoladerepen natuurlijk’! Hazelnoten worden vaak in combinatie met chocolade gebruikt. Maar wist je dat hazelnoten (vooral als ze niet gecombineerd worden met chocolade) een van de meest gezonde noten ter wereld zijn? In deze blog zet ik de gezondheidsvoordelen van hazelnoten voor je op een rijtje. Natuurlijk sluit ik weer af met een paar lekkere combo’s om ze ook zonder chocoladereep aan je voedingspatroon toe te voegen. Wist je trouwens dat hazelnoten van de hazelaar, een West-Europese struik, komen? Het is dus een inheemse soort!

Vitamines in hazelnoten
Hazelnoten bevatten bijzonder veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je lichaam. Laten we beginnen met de vitamines. De hazelnoot bevat vooral veel vertegenwoordigers van het vitamine B complex (namelijk: B1, B2, B3, B5, B6 en B11). Het vitamine B complex is van belang voor veel verschillende processen in je lichaam. Denk aan je groei, je hersenen, je zenuwstelsel, huid, haar, ogen, het vrijmaken van energie uit je voeding en ga zo maar door. Hazelnoten bevatten naast vitamine B ook vitamine C, E en K. Vitamine C speelt een grote rol in het instandhouden van je afweersysteem en bij de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant in je lichaam fungeert. De hazelnoot is een geweldige bron van vitamine E. Ook vitamine E fungeert als antioxidant in je lichaam, en draagt daarnaast bij aan je celstofwisseling. Dat wil zeggen: de chemische processen die in je cellen plaatsvinden om te zorgen dat je gezond blijft en de energie uit je voeding kunt halen. Vitamine K tenslotte, is verantwoordelijk voor je bloedstolling.

Mineralen in hazelnoten
Naast vitamines bevatten hazelnoten een formidabele hoeveelheid mineralen. De kleine nootjes bevatten mangaan, koper, calcium, ijzer, zink, magnesium en fosfor. Mangaan speelt een rol bij je energiestofwisseling en het behoud van sterke botten. Je lichaam heeft koper nodig voor een goede werking van je afweersysteem en de vorming van botten en bindweefsel. Daarnaast heeft het ook een functie in de pigmentvorming van je haar. De meeste mensen weten wel dat calcium van belang is voor onder andere sterke botten, tanden en nagels. Maar daarnaast heb je het ook nodig om andere mineralen door je lichaam te vervoeren. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine. Dat is een onderdeel van je rode bloedcellen. Je rode bloedcellen vervoeren op hun buurt zuurstof door je lichaam, best belangrijk! Zink is van belang voor een goed immuunsysteem en de opbouw van eiwitten. Het maakt onderdeel uit van veel enzymen die belangrijk zijn voor je stofwisseling. Magnesium is nodig voor de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast helpt het bij de opbouw van botten en spieren. Tenslotte fosfor. Dit mineraal speelt een rol bij je energiestofwisseling.

Lekkere combo’s
Dat was een giga-lijst met informatie. Maar de boodschap is duidelijk, hazelnoten zijn hartstikke gezond en voedzaam. Maar hoe kun je ze makkelijk aan je voedingspatroon toevoegen als je liever niet teveel van die chocoladerepen eet? Dit zijn een paar lekkere tips die je kunt proberen:

 • Veel mensen vinden havermout, of yoghurt met muesli een topper als ontbijt. Daar kan je prima een klein handje hazelnoten aan toevoegen!
 • Door salades. Vaak worden pijnboompitten of cashewnoten door de salade gedaan voor een extra bite, maar de hazelnoot voelt zich er ook prima thuis!
 • Als toevoeging aan een hartige taart of plaattaart!
 • Tenslotte, op je boterham! Iedereen is wel bekend met pindakaas, maar wist je dat je van hazelnoten ook een lekkere spread kunt maken? Van bijna alle noten trouwens, op het internet vind je hartstikke veel makkelijke receptjes en het is vaak lang houdbaar. Hartstikke leuk om een keer uit te proberen!

Bronnen

 1. De geneeskracht van hazelnoot. InfoNu.
  https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99424-de-geneeskracht-van-hazelnoot.html
 2. Encyclopedie. Voedingscentrum.
  www.voedingscentrum.nl/encyclopedie.aspx

Kende jij de gezondheidsvoordelen van hazelnoten al? Ken je andere lekkere combinaties met hazelnoten? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

 

Summary
De gezondheidsvoordelen van hazelnoten
Article Name
De gezondheidsvoordelen van hazelnoten
Description
Wist je dat hazelnoten een van de meest gezonde noten ter wereld zijn? In dit artikel vertelt gastblogger Marjolein je meer over deze noot!
Author
Marjolein Pubben

Marjolein Pubben

Gastblogger at De Hippe Vegetariër
Marjolein is nog niet zo lang vegan, maar haar passie is er niet minder om. Ze vindt het heerlijk om gezonde gerechten te verzinnen en te bereiden. Meestal zijn deze ook op Instagram terug te vinden. Als ze een nieuw product ontdekt moet en zal ze er van alles over te weten komen, en natuurlijk moet er geproefd worden! Daarnaast is Marjolein dol op creativiteit, spontane gezelligheid en de natuur. Ze is dan ook geregeld brainstormend en schrijvend in het gras onder een boom te vinden.
Marjolein Pubben

Latest posts by Marjolein Pubben (see all)

2 Reacties

 1. Anne Verelst

  Hey Marjolein!

  Ik ben al een tijdje koolhydraatarm aan het eten, en ik ben me een beetje zorgen aan het maken dat ik niet genoeg of voldoende vitaminen binnen krijg, ook al eet ik heel gezond. Hazelnoten heb ik nu ook toegevoegd aan mijn dieet, wat dus wel al een goed begin is, maar je vermeldt hier een heleboel vitamines en ik heb geen zin om 20 verschillende tabletten te slikken, dus ik denk eraan gewoon een multivitamine te slikken (meer bepaald deze van Flinndal https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi), maar hoe sta jij daar tegenover? Zou ik echt alles individueel moeten nemen?

  Groetjes,
  Anne

  Antwoord
  • Daniëlle van Kampen

   Beste Anne,

   Bedankt voor je vraag! Wat mooi om te lezen dat je zo bewust met je voeding en vitamine inname bezig bent. Als je voldoende groente en fruit blijft eten (2 stuks fruit en 250 g groente) ondanks je dieet zou je genoeg vitamines en mineralen binnen moeten krijgen. Als je hierover twijfelt kan je eventueel een afspraak bij de huisarts maken om te checken of je tekorten hebt en dan zou ik nog even wachten met multivitamines slikken.

   Succes!

   Groetjes,
   Daniëlle

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt