Print Friendly, PDF & Email

Peterselie is een bekend fris kruid dat veel gebruikt wordt. Dit geldt voor zowel verse als gedroogde peterselie. Normaal gesproken hebben gedroogde kruiden meer smaak, maar wist je dat dat niet voor peterselie geldt? Wil je meer smaak, ga dan voor vers! In deze blogpost vertelt onze gastblogger Marjolein jullie nog veel meer over dit kruid. Wat maakt peterselie zo gezond? En wat zijn lekkere combinaties met dit kruid? Je leest het hier!

Vitaminen in peterselie
Peterselie bevat een aantal belangrijke vitaminen en mineralen. Zoals jullie dat misschien inmiddels van mij gewend zijn, zal ik eerst de vitaminen op een rijtje zetten en kort vertellen wat ze voor je lichaam betekenen. Peterselie bevat vitamine C, K en A. Vitamine C is een van de meest bekende vitaminen en functioneert als antioxidant. Daarnaast speelt het een grote rol in je afweersysteem en je hebt vitamine C nodig om ijzer op te nemen uit je voeding. Vitamine K is van belang voor je bloedstolling. Wist je dat pasgeboren kinderen vaak extra vitamine K krijgen omdat het mogelijk ook zorgt voor de aanmaak van botten? Tenslotte vitamine A. Dat is belangrijk voor een gezonde huid, je haar en nagels. Maar ook voor een goede werking van je ogen en afweersysteem.

Mineralen in peterselie
Nu we de vitaminen hebben doorgenomen, kunnen we door met de mineralen en spoorelementen. In peterselie zit: calcium, kalium, ijzer, fluoride, chlorofyl en borium. C
alcium helpt bij de opbouw en het onderhoud van je botten. Daarnaast heb je calcium nodig om natrium en andere mineralen door je lichaam te vervoeren. Tenslotte speelt het een rol in een goede werking van je zenuwstelsel en spieren. De belangrijkste functie van kalium (in samenwerking met natrium en chloride) is het regelen van je bloeddruk en vochtbalans. Daarnaast speelt kalium samen met natrium een rol in de geleiding van prikkels zodat je spieren (waaronder je hartspier) samentrekken. IJzer zorgt onder andere voor de aanmaak van hemoglobine. Dat is een onderdeel van rode bloedcellen die zuurstof door je lichaam vervoeren. De laatste 3 zijn spoorelementen, wat betekent dat je er maar een klein beetje van binnen hoeft te krijgen. Fluoride kan tandbederf helpen voorkomen (geen wonder dat je het vaak in tandpasta tegenkomt). Chlorofyl geeft peterselie zijn groene kleur en schijnt een reinigende werking te hebben. Tenslotte borium. Dit speelt een rol bij het gezond houden van je botten en gewrichten. Wist je dat mensen in de overgang soms wordt aangeraden borium te slikken? Schijnbaar kan het osteoporose helpen voorkomen.

Lekkere combo’s
Nu we weten dat peterselie hartstikke gezond is, deel ik natuurlijk graag een aantal van mijn favoriete peterselie combo’s met jullie! De kruidenfanaten kennen deze waarschijnlijk al wel, maar voor iedereen die zich niet zo goed raad weet met de kruidenkast zijn deze tips leuk om eens te proberen.

  • Limoen en peterselie gaan over het algemeen goed samen. Guacamole met peper, zout, limoen, peterselie, ui en een klein beetje knoflook is dan ook een lekkere zomerse dip voor bij de borrel.
  • Gepofte aardappel is ook lekker in combinatie met een beetje kruidenboter en peterselie. Super lekker, bijvoorbeeld op de barbecue. 
  • Maak je wel eens zelf hummus? Dan is peterselie een lekkere om met andere tuinkruiden zoals basilicum en bieslook toe te voegen voor een home made tuinkruiden hummus.
  • Tenslotte is peterselie een topper om een salade nog wat extra op te frissen.

Tip!
Ook lekker: spaghetti met cherrytomaatjes en pesto van amandel, olijf en peterselie!

Heb jij een van deze combinaties uitgeprobeerd? En kende jij de gezondheidsvoordelen al? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

 

Summary
De gezondheidsvoordelen van peterselie
Article Name
De gezondheidsvoordelen van peterselie
Description
Peterselie is niet alleen een smaakmaker, het zorgt ook voor een goede gezondheid. Welke vitaminen en mineralen bevat het? Dat lees je hier!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!