Print Friendly, PDF & Email
Pieker je dagelijks over wat je op tafel moet zetten?  Met een weekmenu heb je hier geen last meer van! In dit artikel vertelt onze gastblogger van Puur Figuur waarom zoveel mensen fan zijn van weekmenu’s en geeft zij 6 handige tips voor het opstellen hiervan.

Alles in huis
Ken je dat? Dat je een idee hebt voor bijvoorbeeld een lekkere nasi, maar dat je er dan achter komt dat je nog maar een bodempje rijst in huis hebt? Met een weekmenu weet je van tevoren wat je gaat eten en kan je precies de juiste boodschappen in huis halen. Zo mis je nooit meer ingrediënten voor de gerechten die je wilt maken.

Minder vaak boodschappen doen
Doordat je weet wat je de hele week gaat eten, hoef je maar een keer per week naar de supermarkt. Dat bespaart je tijd en vaak ook geld (doordat je maar een keer in de verleiding komt om lekkere extra’s mee te nemen).

Minder verspillen
Ga je zonder weekmenu boodschappen doen? Dan gooi je waarschijnlijk van alles in je kar, terwijl je nog niet weet waar je het voor gaat gebruiken. Hierdoor is de kans een stuk groter dat er aan het eind van de week nog wat verlepte vergeten groentes in je koelkast liggen. Met een weekmenu heb je hier geen last van. Ook kan je gerechten op elkaar afstemmen, om ervoor te zorgen dat je je boodschappen helemaal op maakt (zie tip 4).

Gezonder eten
Na een drukke dag nog bedenken wat je gaat eten? Dan kies je sneller voor een makkelijke ongezonde hap. Een weekmenu maakt het daarom makkelijker om gezond te eten. Dat maakt een weekmenu ook erg handig als je wilt afvallen!

Rust en duidelijkheid
Een weekmenu geeft rust. Je hoeft niet meer iedere dag na te denken over de vraag ‘wat eten we vandaag?’ En voor wie kinderen heeft: die vraag hoeven ze ook niet meer dagelijks aan je te stellen als je het weekmenu ophangt (of met ze deelt als je een digitaal menu maakt).

Meer variatie
Variatie is belangrijk. Niet alleen omdat het lekker is, maar ook voor je gezondheid. Door van te voren na te denken over wat je gaat eten, kan je meer variatie inplannen. Of plan bijvoorbeeld een dag in om nieuwe recepten uit te proberen.

Aan de slag! 6 weekmenu tips
Ook overtuigd van de voordelen van een weekmenu? Ga aan de slag met deze tips!

1. Check je voorraad
Kijk eerst wat je nog in je koelkast, vriezer en voorraadkast hebt liggen. Maak een lijstje van de producten die je de komende week op wilt maken. Verwerk deze producten in je gerechten.

2. Check de aanbiedingen
Geld besparen? Bekijk de aanbiedingen van jouw favo winkels, zodat je deze kan verwerken in je weekmenu.

3. Check je agenda
Pak ook even je agenda erbij. Op welke dagen heb je tijd om uitgebreid in de keuken te staan en op welke dagen is een snelle maaltijd makkelijker? Je kan ook voor twee dagen koken. Als je bijvoorbeeld weet dat je op woensdag erg krap zit qua tijd, plan je op dinsdag een gerecht in waar je twee dagen van kan eten.

4. Stem gerechten op elkaar af
Een van de krachten van een weekmenu is het voorkomen van verspilling. Stem gerechten daarom op elkaar af. Heb je dinsdag een halve avocado nodig? Zorg er dan voor dat je woensdag of donderdag weer iets met avocado eet.

5. Kliekjesdag
Plan wekelijks een kliekjesdag in om restjes op te eten. Nog minder verspilling! Zo’n dag is ook handig om gerechtjes naartoe te schuiven van dagen waarop je bijvoorbeeld onverwachts buiten de deur eet.

6. Doe wat bij jou past
Iedereen is anders. Wat voor je vriend(in) fijn werkt, kan voor jou juist onhandig zijn. Kijk daarom niet naar hoe het “hoort”, maar doe wat bij jou past. Vind je het fijner om vier dagen vooruit te plannen in plaats van zeven? Prima. Werk je doordeweeks graag met een strakke planning, maar kijk je in het weekend liever waar je die dag zin in hebt? Ook helemaal prima. You do you.


Maak jij al iedere week een weekmenu? Wil je hier graag mee beginnen? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Summary
De voordelen van een weekmenu (incl. 6 tips!)
Article Name
De voordelen van een weekmenu (incl. 6 tips!)
Description
Pieker je dagelijks over wat je op tafel moet zetten? Met een weekmenu heb je hier geen last meer van! Lees hier de voordelen van een weekmenu!
Author