...

Digital detox: in drie fasen afkicken van je smartphone

door | 3 mrt 2020 | Gezondheid, Ontspanning

Print Friendly, PDF & Email

Is je telefoon het eerste dat je pakt als je ‘s ochtends wakker wordt? Ben je tijdens het wachten voor een afspraak bang om je te vervelen en grijp je meteen naar je smartphone? Raak je gefrustreerd als je niet binnen een paar seconden antwoord krijgt op een appje? Als je net als ons op een van de bovenstaande vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan kan het misschien zo zijn dat je toe bent aan een digitale detox. Aan de hand van het boek Afkicken van de smartphone geven we je een aantal praktische tips om los te komen van je scherm!

Fase 1: een tijdje zonder connectie

 • Stel jezelf als enige doel om een tijdje zonder connectie te leven: een dag, twee dagen of een hele week: aan jou de keuze, maar ga offline!
 • Informeer de mensen uit je omgeving: dit voorkomt een stroom aan ongeruste appjes en de verleiding om naar je mobiel te grijpen. Wel zo prettig als je deze digitale detox wilt laten slagen.
 • Laat je telefoon en computer thuis: moet je eventjes snel langs de winkels, ga je naar de sportschool of heb je een lunchdate met een vriend(in)? Laat je telefoon of computer lekker thuis! Meer aandacht voor jezelf én voor anderen.

Fase 2: in je privéleven

 • Ban de smartphone uit de slaapkamer: ook al laad je ‘s nachts je mobiel aan de andere kant van de kamer op, de verleiding om hier naar te grijpen blijft groot. Je verdient je rust, dus wees slim en verban die smartphone! Gebruik je je mobiel als wekker? Koop dan gewoon een echte wekker en voorkom ook hiermee dat je smartphone het eerste is waar je in de ochtend naar kijkt.
 • Wacht na het ontwaken een uur voordat je je smartphone pakt: en schenk in plaats daarvan aandacht aan je heerlijke ontbijtje. Op deze manier begin je de dag ontspannen en niet met bijvoorbeeld een werkmail.
 • Ban smartphones tijdens de maaltijden: hoe verleidelijk het ook is om je telefoon bij de maaltijd te houden, gezond is het niet. Een smartphone op de eettafel zorgt er namelijk voor dat de aandacht van de maaltijd wordt gehaald. De kans is groot dat je hierdoor onbewust meer eet of juist later meer honger krijgt. Daarbij is het natuurlijk ook hartstikke ongezellig voor je tafelgenoten. En zeg nou eerlijk, wat is nou leuker? De nieuwste verhalen van je vriendinnen horen of van vage kennissen op Facebook?
 • Neem de tijd om je te vervelen: het lijkt misschien heel erg saai, maar wist je dat verveling hartstikke goed voor je is? Door af en toe je gedachten eventjes te laten dwalen, zorg je ervoor dat je een stuk relaxter en productiever bent!

Fase 3: in je beroepsleven

 • Werk je taken een voor een af: maak een eind aan de mythe van multitasking! Dit zorgt er alleen maar voor dat je onrustiger bent en dus minder productief.
 • Relativeer dringende zaken: we voelen ons vaak gedwongen om berichtjes snel te beantwoorden. Een e-mailtje, voicemail, noem het maar op. We doen dit onder het mom dat het dringend is, maar is dat wel zo? Besluit welke zaken echt prioriteit hebben en vink deze een voor een af.
 • Pas ‘de regel van drie’ toe: check je e-mails slechts drie keer per dag (bijv. 45 minuten in de ochtend, middag en avond) en zet niet meer dan drie mensen in cc. En als een gesprek zich uitstrekt over meer dan drie e-mails, dan is het misschien beter en sneller om de zaken te bespreken over de telefoon of even naar diegene toe te lopen.
 • Lees werk e-mails niet ‘s avonds, in het weekend of tijdens vakanties: stel in plaats daarvan collega’s op de hoogte van je afwezigheid of meld onder je handtekening dat je afwezig bent.

En, ga jij aan de digitale detox? Wat vond je van deze tips? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Afkicken van de smartphone
Thibaud Dumas
Uitgeverij: B.V. Centrale Uitgeverij Harderwijk
ISBN: 9789044756531
Prijs: €16,95

 

Summary
Digital detox: in drie fasen afkicken van je smartphone
Article Name
Digital detox: in drie fasen afkicken van je smartphone
Description
Verslaafd aan je smartphone? Aan de hand van het boek Afkicken van de smartphone geven we je een aantal praktische tips om los te komen van je scherm!
Author
Lauren Kreijger
Volg Lauren

Lauren Kreijger

Receptontwikkelaar at De Hippe Vegetariër
Lauren is student Voeding & Diëtetiek. Deze foodie zit vaak met haar neus in de boeken: op zoek naar inspiratie voor recepten of om te leren over voeding. Koken doet ze graag, net zoals eten en schrijven. Lauren bezoekt de nieuwste eettentjes in Amsterdam om deze vervolgens van top tot teen te beoordelen.
Lauren Kreijger
Volg Lauren

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt