Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Wat is jouw goede voornemen in januari? Deze vraag is en blijft populair na de jaarwisseling. Wanneer je aan mensen om je heen vraagt of zij nog goede voornemens hebben, hoor je de nodige challenges van januari ongetwijfeld voorbijkomen. Laatst schreven wij al een artikel over Veganuary, met daarbij een link naar ons nieuwe e-book Volwaardig Vegan, die alleen in januari 2022 GRATIS hier te downloaden is. Maar vandaag gaan we het hebben over de misschien wel bekendste challenge: Dry January. 

Dry January
Dry January is een challenge van paraplucampagne IkPas. Een paraplucampagne wil zeggen dat er meerdere organisaties bij de campagne aanhaken om deze op te zetten. Bij de challenge Dry January zijn dit alle GGD’s in Nederland, een paar verslavingszorginstellingen en om het internationaal te maken ook Alcohol Change UK.

Dry January is gestart om mensen te inspireren een maand geen alcohol te drinken. Ze willen hiermee mensen bewust maken van hun eventuele alcoholgebruik. Alcohol is één van de meest verslavende soorten van drugs en kan onbewust in je eigen gewoontes kruipen. Het doel van Dry January is dan ook om bewustwording te creëren bij de deelnemers en hun alcoholgebruik een maand op pauze te zetten. 

Wat doet deze challenge met je?
Wanneer je dagelijks alcohol drinkt is de kans op leverziekten groter. Al na één avond flink stappen is er verkleuring van de lever te zien. Gelukkig is dit proces nog wel omkeerbaar. Wanneer dit dagelijks gebeurt is de kans op leverfibrose (littekenweefsel in de lever) groter. Dit kan vervolgens in uiterste gevallen leiden tot levercirrose. Bij deze ziekte sterven langzaam je levercellen af.

Schrik niet! Leverziekten ten gevolgen van overmatige alcoholgebruik zijn de ernstige gevallen, des al niettemin vonden wij het toch goed om dit met jullie te delen. Natuurlijk houden wij ook van een wijntje op zijn tijd, maar het is goed om bewust te worden van wat alcohol met je lichaam doet! Alles met mate. 😉

De organisatie IkPas heeft gegevens verzameld over hoe hun deelnemers zich voelen aan het eind van Dry January. Hieruit blijkt dat 62% zich fysiek fitter voelt, 55% beter slaapt en 32% gewicht heeft verloren. Nu denk je misschien dat dit alles is, maar er zijn nog veel meer voordelen te lezen op de website van IkPas. 

De challenge
Nu hoef jij natuurlijk deze challenge niet alleen maar te doen wanneer jij denkt dat je te veel alcohol drinkt, je kan ook meedoen als je überhaupt  niet drinkt. Het is namelijk ook een hele leuke manier om jezelf eens uit te dagen om vaker nee te zeggen. Vanuit IkPas krijg je toegang tot informatieve artikelen, alcoholvrije recepten, tips & tricks en kun je jouw ervaringen delen met andere deelnemers. Inschrijven hoeft niet, maar is natuurlijk wel nèt zo leuk. 

Daag je vrienden en familie uit om ook mee te doen! Maak er bijvoorbeeld een wedstrijd van: wie houdt het het langst vol? Samen sta je sterker en dit maakt het misschien ook nog eens veel leuker. Dus trommel iedereen op en ga deze uitdaging samen aan! Wij doen mee!

Ga jij deze challenge proberen? Of heb jij nog een andere challenge die we echt moeten doen? Laat het ons dan weten op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Dry January, een van de bekendste challenges van januari
Article Name
Dry January, een van de bekendste challenges van januari
Description
Dry January is opgezet door IkPas om bewustwording te creëren naar voor het gebruik van alcohol. Benieuwd naar deze campagne? Lees het hier!
Author