Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Is dit blog een biecht? Een beetje wel. Dan eet je gezond, sport je regelmatig, maar mindful? Ho maar. Hoezeer ik mijn eigen ‘lifestyle’ ook zou promoten, stressloos kan ik het niet noemen. Gezond eten, regelmatig sporten, bewust omgaan met de wereld om me heen, dat lukt nog wel. Maar mindful zijn, niet stressen, in het ‘hier en nu’ leven, dat vind ik enorm lastig. Doorgaans race ik door mijn dag heen en moet ik enorm proppen met mijn tijd om het gezonde eten en het sporten erin te krijgen. Even stil staan en alles loslaten, hoe dan? Ik ging op zoek naar een antwoord.

Verre van mindful
Ik vertel altijd graag dat mijn dag iedere ochtend om 06:40 begint om voor werk nog even “lekker” te sporten. Maar hoe ziet die gezonde ochtend eruit? Om 06:40 gaat inderdaad mijn Philips light wekker (denk maar niet dat ik wakker word van het licht – dus ik heb snoeihard fluitende vogels aan staan) en sinds het weer donker is smorgens vraag ik me iedere ochtend steevast af waar dit ookalweer goed voor was. Innerlijke discussie van circa 4 minuten: omdraaien of sporten? Als ik besluit om mezelf nog 5 minuten te geven val ik weer als een blok in slaap en word ik wakker als mijn lesje bodypump al gestart is… Dus schop ik mezelf uit bed, spring in mijn sportkleren (had ik tijd om ze te wassen? Uhm… nee), schiet mijn superhealthy plantaardige proteineshake achterover en ren het huis uit. Want ja, de planning is strak.

07:00 deur uit, fiets zoeken: in welk rek had ik hem ookalweer gezet?
07:05 racen door vondelpark waar ik rillend kijk naar die dappere mensen die op dit uur zelfs buiten sporten
07:12 arriveren in de sportschool, pasje scannen, shortcut naar de sportzaal
07:14 in de sportzaal, jas en tas in een hoek (ik weet dat het niet de bedoeling is – maar eerst naar de verkleedruimte en de kluisjes kost natuurlijk véél te veel tijd)
07:15 blik in de spiegel: “oh, zag ik er zo uit toen ik wakker werd vanmorgen” en GO!

Het vervolg kan je je misschien voorstellen. 50 minuten keihard werken, na de cooldown direct opspringen en de zaal uit rennen, fietsen (irritant – want om 08:15 zijn er opeens veel meer fietsers op straat!), havermout met amandelmelk in een pannetje gooien, opzetten op het laagste vuurtje en hopen dat het niet aanbrandt, douchen (dilemma 2.0 haar wassen of niet?), aankleden (inspiratieloos, een variant op m’n outfit van gisteren dan maar?), make-up op, pap van de bodem van m’n pannetje krabben, pap eten, werktelefoon zoeken en racen naar kantoor waar ik 09:15 hoop te arriveren maar meestal om 09:25 binnen ren waarna ik mezelf geen tijd gun om thee te halen of m’n dag rustig te starten, want m’n email inbox schreeuwt om antwoord.

Dat moet anders
Dus vanaf vandaag besluit ik: dat moet anders! Ik geloof niet dat het realistisch is dat ik dagelijks 15 minuten ga mediteren, daarom ging ik op zoek naar momenten in de dag dat je tussen de bedrijven door ‘even’ mindful kan zijn. De volgende vijf stappen lijken me een goed begin:

 1. Water koken
  Iedereen drinkt weleens een kop thee, of dat nu thuis is of op kantoor. Laat die koffiemachine die ook heet water geeft of die quooker eens achterwege, en neem rustig de tijd om te wachten op de waterkoker. Deze paar minuten zijn precies voldoende om je gedachten even ‘uit’ te zetten, met een goed gekookte kop thee op de koop toe.
 1. Slow juicen
  Hou jij van een verse juice op z’n tijd? Overweeg dan eens om je sapcentrifuge te verruilen voor een slowjuicer. Deze sappers neemt de tijd om al je groenten en fruit te kneuzen waardoor de enzymen beter behouden blijven. De naam zegt het al: dit duurt gewoon een beetje langer. Niet alles door de trechter heen rammen dus, rustig wachten tot de schroef het vermalen heeft en je glas vol stroomt.
 1. Lopend boodschappen doen
  Boodschappen nodig? Doe dit dan eens niet op de fiets terwijl je van A naar B onderweg bent. Neem een kwartier langer de tijd en gebruik die om dat stukje – dat je natuurlijk net iets te lang vindt – gewoon te lopen. Veel ontspannender boodschappen doen dan met al die tassen aan het stuur en een efficiënte manier om onbewust even je gedachten op een rijtje te zetten.
 1. Slapen zonder telefoon
  Sinds een paar maanden heb ik het mezelf verboden: geen telefoon meer in de slaapkamer. En de wekker is geen excuus: gewoon een echte variant naast je bed zetten, dit kan nog stijlvol zijn ook. Zonder telefoon dwing je jezelf om gewoon te gaan slapen en niet nog eindeloos door facebook en instagram heen te bladeren. Bovendien wordt je snachts niet wakker van nachtelijk geklets in een van je whatsapp-groepen – best fijn toch?
 1. Rustig douchen
  Sta je er weleens bij stil hoe fijn douchen eigenlijk is? Je doet het (bijna) elke dag, misschien zelfs meermaals per dag. Begin wanneer je onder de douche stapt niet meteen met je doucheroutine, maar laat eerst eens die stralen lekker over je heen lopen. Wedden dat je even nergens aan denkt?

Hoe doen jullie dat? Heeft iemand nog meer tips om efficient mindful te zijn? Alle tips zijn welkom wat vaker te ontspannen in mijn stressvolle bestaan! Laat het mij weten in een reactie of via Facebook, Twitter of Instagram.

Summary
Efficiënt mindful zijn
Article Name
Efficiënt mindful zijn