...

Eten volgens je cyclus

door | 30 aug 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

De vrouwelijke cyclus is een complex, maar prachtig ritme dat elke vrouw maandelijks doorgaat. Het begrijpen van de vier verschillende fasen van deze cyclus kan je helpen om beter inzicht te krijgen in je lichaam en je voedingsbehoeften. Door bewust te eten en je voeding aan te passen aan elke fase, kun je je energie verhogen, je stemming stabiliseren en je algehele welzijn verbeteren. Lees snel verder en verken de vier fasen van de cyclus en ontdek hoe je het beste kunt eten volgens je cyclus.

 

Fase 1: menstruatie – de nieuwe start

De menstruatie is het begin van je nieuwe cyclus en staat bekend als een periode van vernieuwing. Veel vrouwen ervaren in deze fase vermoeidheid en een verlangen naar comfort food. Het is belangrijk om in deze tijd voedingsmiddelen te kiezen die je energie kunnen opkrikken en je lichaam ondersteunen. Ook verlies je veel bloed tijdens deze fase dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.

Wat we eten:

  • IJzerrijke voeding: Donkergroene bladgroenten, gedroogd fruit, bieten, amandelen, peulvruchten, eieren, roggebrood en volkoren granen kunnen helpen om de ijzervoorraden aan te vullen die tijdens de menstruatie kunnen worden verloren;
  • Vitamine C (belangrijk voor een goede opname van ijzer): tomaat, broccoli, zoete aardappel, citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien, bessen en koolsoorten;
  • Magnesium: Donkere bladgroenten, bananen, noten, zaden, rauwe cacao en avocado’s;
  • Vezelrijk voedsel: Volkoren granen, fruit en groenten zorgen voor een gezonde spijsvertering en helpen het lichaam zich te ontdoen van overtollige hormonen;
  • Omega-3 vetzuren: algen, zeewier, noten en zaden kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het reguleren van de stemming.

 

Fase 2: folliculaire fase – opbouw en groei

De folliculaire fase begint na de menstruatie en duurt tot de eisprong. Tijdens deze periode bereidt het lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Hormonen zoals oestrogeen nemen geleidelijk toe, wat een positieve invloed kan hebben op je stemming en energie.

Wat te eten:

  • B-vitaminen: Eieren, avocado en volkoren producten bevatten B-vitaminen die de energie verhogen en stress verminderen;
  • Groenten en fruit: Kleurrijke groenten en bessen zitten vol antioxidanten die de gezondheid van de cellen bevorderen en ontstekingen verminderen;
  • Plantaardige eiwitten: Linzen, bonen en tofu bieden essentiële bouwstenen voor de groei en reparatie van cellen;

 

Fase 3: ovulatie – de bloeiende fase

Ovulatie vindt meestal plaats in het midden van de cyclus. Tijdens deze fase piekt oestrogeen, wat kan leiden tot een verhoogde eetlust en een beter humeur. Naarmate deze fase vordert, zal jouw lichaamstemperatuur stijgen door de invloed van progesteron. Het is raadzaam om te kiezen voor groenten en fruit met een verkoelend effect op het lichaam. Richt je op voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B en/of zink om deze fase te ondersteunen. Het is een uitstekende tijd om te genieten van verschillende voedingsmiddelen en te focussen op een uitgebalanceerd dieet.

Wat te eten:

  • Gezonde vetten: olijfolie, noten en zaden bieden gunstige vetten die helpen bij de opname van voedingsstoffen en de hormoonbalans bevorderen;
  • Kleurrijke groenten: spinazie, boerenkool en broccoli leveren essentiële voedingsstoffen en vezels;
  • Proteïnerijke voeding: plantaardige eiwitten/vleesvervangers, eieren en zuivelproducten bieden een stevige bron van eiwitten die nodig zijn voor herstel en opbouw.

 

Fase 4: luteale Fase – de rustperiode

Tijdens de luteale fase bereidt het lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Als bevruchting niet plaatsvindt, dalen de hormoonspiegels, wat kan leiden tot prikkelbaarheid en verlangen naar zoetigheid. Het is belangrijk om in deze tijd je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Wat te eten:

  • Complexe koolhydraten: volkoren granen, zoete aardappelen en peulvruchten kunnen helpen bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel;
  • Magnesiumrijke voeding: boerenkool, amandelen en avocado kunnen de stemming verbeteren en spierspanning verminderen;
  • Kamillethee: een warme kop kamillethee kan ontspanning bevorderen en helpen bij slaapproblemen.

 

Al met al…

Luisteren naar je lichaam en je voeding aanpassen aan de verschillende fasen van je cyclus kan een positieve invloed hebben op je algehele welzijn. Van ijzerrijke voeding tijdens de menstruatie tot gezonde vetten tijdens de ovulatie, het begrijpen van, en eten volgens je cyclus kan je helpen om je energie te verhogen, je stemming te stabiliseren en je hormonen in balans te houden.

Onthoud dat elke vrouw uniek is, dus experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jou. Het raadplegen van een voedingsdeskundige of diëtist kan ook waardevol zijn om je te begeleiden bij het optimaliseren van eten volgens je cyclus. Geniet van deze reis van zelfontdekking en omarm de kracht van je vrouwelijke cyclus!

Wil je meer weten of je maandelijkse cyclus? Klik dan hier!

Eet jij volgens je cyclus? Of heb jij tips die kunnen helpen bij de verschillende fases van je cyclus? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel of via een berichtje op Facebook of Instagram.

 

Summary
Eten volgens je cyclus
Article Name
Eten volgens je cyclus
Description
De vrouwelijke cyclus is een prachtig ritme dat elke vrouw maandelijks doorgaat. Ontdek hoe je het beste kunt eten volgens je cyclus!
Author
Tessa Emmen
Volg Tessa

Tessa Emmen

Experimenterende foodie at De Hippe Vegetariër
Bij onze stagiair staat gezonde voeding altijd centraal. Tessa verzorgt de lekkerste glutenvrije gerechten wegens haar coeliakie. Dit heeft er voor gezorgd dat Tessa erg creatief is geworden met koken en ze experimenteert er dan ook op los om gezonde en volwaardige maaltijden voor te schotelen. Tessa kijkt altijd elk jaar uit naar de zomer, zodat zij weer alle ijssalons van Amsterdam kan uitproberen.
Tessa Emmen
Volg Tessa

Latest posts by Tessa Emmen (see all)

2 Reacties

  1. Maria

    Klinkt logisch en zou het graag implementeren in mijn leven. Ik heb alleen niet goed zicht op mijn cyclus omdat deze heel een onregelmatig is. Vermoed dat ik in de overgang zit. Hoe kan ik dan het beste afstemmen?

    Antwoord
    • Bibian Berkhout

      Hi Maria,

      Leuk dat je het ook wilt implementeren!
      Het is met een onregelmatige cyclus nog steeds relevant om goed naar je lichaam te luisteren en aan te voelen in welke fase je zit.
      En bedenk dat je het niet perfect hoeft toe te passen.
      Succes!

      Liefs,

      Bibian

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt