Sporteiwitten: alles over whey en caseïne
Isabel Boerdam

Sporteiwitten: alles over whey en caseïne

donderdag 08 maart 2018
Eiwitten zijn belangrijk voor een goed spierherstel. Of je nou bodybuilder bent of een "gewone" sporter, je spieren moeten herstellen! Proteïnen (een andere benaming voor eiwitten) helpen bij het herstel én de groei van je spieren. Je sport immers niet voor niets! Je kan extra eiwitrijke voeding hiervoor eten, maar een andere optie is het nemen eiwitsupplementen, zoals shakes. Maar welke moet je dan nemen? En waar moet je opletten? Wij leggen je de basis van verschillende soorten eiwitsupplementen uit!

Whey concentraat
Whey, ookwel wei in het Nederlands, is het hoofdbestanddeel van een eiwitsupplement. Whey ontstaat als een bijproduct tijdens het bereiden van kaas. Hierin zitten vitamines, mineralen en essentiële aminozuren. Hierdoor is het een 'compleet' eiwit en kan het goed je spieren ondersteunen bij het herstel. Whey concentraat is een van de meest gebruikte vormen van whey. Het bestaat voor 80% uit eiwitten en bevat daarnaast koolhydraten en vetten. Hierdoor smaakt het lekkerder. Het product Whey Perfection is een veelgebruikt voorbeeld van een concentraat.

Whey isolaat
Whey isolaat is een zuiverdere vorm dan concentraat. Het bestaat voor 90% uit eiwitten en minder koolhydraten en vetten. Het smaakt hierdoor minder lekker, maar het bewerkingsproces van isolaat is uitgebreider en daarom ook kwalitatief beter (en tevens wat duurder). Isolaat Perfection is een goed whey isolaat supplement. Isolaat XP is de meest zuivere vorm van een isolaat product. Hoe zuiverder, hoe sneller de eiwitten worden opgenomen!

Micellar caseïne
Caseïne is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt. In tegenstelling tot de bovenstaande soorten die snel worden opgenomen, geeft micellar caseïne heel langzaam eiwitten af. De opname duurt ongeveer zeven uur. Dit is daarom juist een geschikt supplement om in te nemen voor je gaat slapen, zodat je spieren de hele nacht eiwitten kunnen opnemen. Micellar Casein Perfection is hier een voorbeeld van.

Gebruik jij wel eens eiwitsupplementen? Welke gebruik je dan en waar let je op? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt hem hier

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.