Yoga voor de rug
Viki Boviatsis

Yoga voor de rug

dinsdag 16 juni 2015
De Hippe Vegetariër draait voor mij om lekker in je lijf zitten, je gezond voelen en fit zijn. Zelf vind ik deze balans door gezond te eten, regelmatig te sporten, met aandacht om te gaan met mijn lichaam en af en toe goed te feesten en te genieten van het leven. Wat hier ook bij hoort is rust vinden tussen alle drukte door en daar helpt yoga mij bij. Viki Boviatsis van yogastudio Tula in Amsterdam zal ons deze zomer iedere week verrassen met een yogafilmpje dat je thuis kan meedoen voor ontspanning, lenigheid en kracht: ieder lichaamsdeel komt aan bod! Vandaag aandacht voor de rug met drie simpele houdingen die direct voelbaar zijn. Kijk het filmpje en doe mee.

Yoga voor de rug
60 tot 90% van alle mensen in de Westerse samenleving heeft wel eens pijn gehad in de rug. Daarom is het belangrijk dat we onze wervelkolom gezond houden. Velen van ons hebben een zittende baan waarbij je rug nauwelijks beweegt. Maar mobiliteit in de wervelkolom is juist zo belangrijk voor onze rug! Je kunt je wervelkolom gezond en mobiel houden met drie simpele oefeningen die direct voelbaar zijn. Kijk filmpje en doe mee!

Cat/Cow pose
De eerste houding is de cat/cow pose waarbij we de wervelkolom hol en bol maken. Je komt hierbij op handen en knieën. Als de knieën gevoelig zijn kun je een dekentje onder je knieën plaatsen ter bescherming. Bij een inademing maak je de rug hol, open je de borst en kijk je omhoog. Bij een uitademing trek je je navel zo ver mogelijk naar binnen, terwijl je je kin op je borst plaats. Ook kun je je wervelkolom driedimensionaal bewegen door bijvoorbeeld cirkels met je heupen te draaien. Een andere optie is om een achtje draaien of een willekeurige beweging maken waar jij je goed bij voelt!

Downward facing dog
Na het wakker maken van onze wervelkolom zijn we klaar voor de tweede en meest beroemde yogahouding: de downward facing dog oftwel Adho mukha svanasana in het Sanskrit. Allereerst kom je op handen en knieën. Het is belangrijk om alle tien de vingers goed in de mat te blijven duwen en vergeet niet de vingers mooi te spreiden. Je handen plaats je op schouderbreedte recht onder de schouders op de mat en je voeten plaats je op heupbreedte op de mat. Terwijl je je heupen richting het plafond duwt probeer je je gewicht naar achteren te schuiven, zodat je polsen niet te zwaar belast worden. Probeer je hielen voortdurend richting de mat te bewegen, ook al raken deze de mat niet. Trek je schouders weg van je oren voor een vrije en blije nek. Trek je navel naar binnen en activeer je bekkenbodemspieren (alsof je naar het toilet moet, maar niet mag). Verleng vervolgens je wervelkolom door je handen in de mat te duwen en je zitbotjes richting het plafond te brengen. In deze houding kun je een voor een de knieën buigen voor een verlenging van de hamstrings (achterzijde bovenbenen).

Childspose
Eindig deze korte sessie voor de rug in de derde en laatste houding: de childspose. Plaats je knieën op de mat en laat je heupen naar achteren rusten op je voeten. Strek je armen uit naar voren en ontspan je voorhoofd op de mat. Je kunt je armen ook langs je lichaam naar achteren laten rusten voor meer ontspanning in de schouders.

Herhalingen
Voer de eerste cat/cow oefening 5 å 15 keer uit. De tweede draai oefening kun je ook 5 å 15 keer uitvoeren. Vergeet niet op de helft de andere kan op te draaien. Blijf in de laatste downward facing dog houding 1 å 3 minuten staan. Het effect van deze 3 simpele houdingen is direct voelbaar, probeer het maar!

Meer yoga?
Wil je meer? Probeer dan een van de andere yoga sessies voor een ander lichaamsdeel mee te nemen in jouw practice. Heb je meer tijd? Kom dan naar yogastudio Tula in de Spaarndammerbuurt van Amsterdam en doe mee met een van onze lessen. Dan kan ik extra aandacht besteden aan je rug!

Door gastblogger Viki Boviatsis, www.tula-amsterdam.nl

https://youtu.be/P7B6XlAeJuI

2 Reacties

Beste Angela, Veel vrouwen die zwanger zijn krijgen op ten duur last van de rug, wat ook niet gek is. Opeens draag je een extra gewicht mee aan de voorkant, waardoor ook de stand van het bekken veranderd. De rug wordt extra belast en dit kan spanning en pijnklachten veroorzaken. Door de rug soepel te houden geeft dit een verlichting op de pijn. Deze oefeningen bevorderen namelijk de mobiliteit van de wervelkolom, waardoor eventueel spanning in de rug afneemt. Dus je kunt deze oefeningen gewoon doen als je zwanger bent :-) Geniet van je zwangerschap! Groetjes, Viki

12:17 19 januari 2024

Veel last van mijn rug momenteel, maar ook zwanger (3e trimester). Is het aan te raden voor mij om nu deze oefeningen te doen?

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.