Print Friendly, PDF & Email

De aardpeer, ook wel Jeruzalem-artisjok of topinamboer genoemd, is een echte winterse groente. Het is namelijk alleen dan verkrijgbaar! Je herkent ze aan hun ruwe vorm en lichtbruine of roze kleur. De aardpeer heeft een zoete, nootachtige smaak die soms wordt vergeleken met artisjok. Als ze heel vers zijn, kan je ze zelfs rauw eten en zijn ze brossig en krokant. Wij zochten voor je uit waar deze aardpeer vandaan komt en wat je ermee kan!

Herkomst
De aardpeer is afkomstig uit Noord-Amerika, waar hij familie is van de zonnebloem! De soms wel drie meter hoge stengels met gele bloemen die uit de aardpeer groeien lijken namelijk heel erg op de zonnebloem. Dat is echter niet eetbaar, alleen de wortelknol zelf. Ook in Nederland kan de aardpeer goed groeien, ookal wordt het soms zelfs voor onkruid aangezien. Aardperen zijn niet het hele jaar door veel verkrijgbaar, je vindt ze van de late herfst tot het einde van de winter. De meeste kans heb je bij de groenteboer, op de markt of in biologische winkels. In de winter kan je ze ook in grotere supermarkten tegenkomen. Let er dan op dat ze hard aanvoelen als je er in knijpt. Als ze indeuken zijn ze niet vers meer. Laat zachte, verschrompelde stuks liggen!

Gezondheid
In aardperen zitten goede voedingsstoffen. Zo is hij rijk aan fosfor, ijzer en vitamine B1. Voor een groente bevat de aardpeer wel veel calorieën, namelijk 82 per 100 gram, dit komt door de koolhydraten. Gelukkig is de aardpeer wel heel voedzaam en verder erg gezond. Let er wel op dat je er niet te veel eet, want de aardpeer kan tot winderigheid leiden, een iets mindere bijkomstigheid. De inuline die in verse aardperen zit, wordt in de loop van tijd omgezet in fructose, een suiker. Oude aardperen zijn dus zoeter dan jonge aardperen!

Aardpeer inspiratie
Je kan ontzettend veel kanten op met de aardpeer! Naast dus rauw eten, kan je hem ook bereiden in de oven, bakken, stomen of een soep van maken. Let erop dat jonge aardperen niet geschild hoeven te worden, de schil even afborstelen is voldoende. Oudere stuks moet je wel schillen. Dit kan heel makkelijk na het koken, dan kan je zo het velletje er vanaf trekken. De mogelijkheden de aardpeer te verwerken in gerechten zijn eindeloos. Om je alvast een idee te geven: een aardpeertaartje met geitenkaas, aardpeersoep met paddenstoelen en aardpeersalade met rozijnen en walnoten. Deze aardpeer-recepten en meer vind je deze maand op ons blog. Geniet ervan!

Glas wijn erbij?
Onze wijntip voor bij de aardpeer: Domaine le Clos de Caveau ‘Les Bateliers’ is afkomstig van een klein biologisch wijndomein in de Rhône van Frankrijk. Het is een stevige, leerachtige rode wijn gemaakt van 70% grenache en 30% syrah. Hij is lekker vol van smaak met veel uitbundig rood fruit, zalvend in de mond en met een lange afdronk. Zo’n wijn waar je warm van wordt van binnen. Juist om die reden combineert hij mooi met romige, aardse groenten, zoals de aardpeer!

Meer over aardpeer
Alles wat je ooit zou wensen te weten over aardpeer, zoals de voedingswaarde, bereidingswijze en houdbaarheidstips, vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau.

Iedere maand zet De Hippe Vegetariër een groente van de maand in het zonnetje, met diverse recepten om je te inspireren en een bijpassende wijntip – gekozen in samenwerking met Wine & Roses – om hierbij te schenken.

 

Summary
Aardpeer: winters en veelzijdig
Article Name
Aardpeer: winters en veelzijdig
Description
De aardpeer is een echte winterse groente. De aardpeer heeft een zoete, nootachtige smaak. Wij zochten uit waar het vandaan komt en wat je ermee kan!
Author