Print Friendly, PDF & Email

Steeds meer mensen kiezen voor biologisch, maar wat betekent dat nu eigenlijk: ‘biologisch’? Wij krijgen steeds meer vragen over biologisch eten en vonden dat het tijd was om al deze vragen te beantwoorden. Vragen zoals ‘waarom zou je kiezen voor biologisch?’ en ‘wat is de impact van biologisch op onze planeet?’, maar ook ‘is biologisch nou ook echt lekkerder?’ Wij gingen op biologische expeditie en zochten dit voor je uit!

De expeditie
Biologisch klinkt eigenlijk veel ingewikkelder dan het daadwerkelijk is, maar toch bestaat er nog veel verwarring over. Zo was er ook bij ons op de redactie verwarring over biologische producten en hun herkomst. Tijd om uit te zoeken hoe het zit! Met deze gedachte gingen wij op pad naar twee bijzondere biologische plekken: de Fruittuin van West en de biologische tuinderij Land en Boschzigt. Hier zagen wij hoe biologische landbouw eruitziet en hoe de teelt in z’n werk gaat! Daarnaast hebben wij hier al onze dringende biologische vragen gesteld. En daar vertellen we je graag meer over. Lees snel verder!

Wat is biologisch nou eigenlijk?
Een product is pas biologisch als het een Europees biologisch keurmerk heeft. Wanneer een product dit keurmerk heeft, betekent dit dus eigenlijk dat het is geproduceerd volgens de regels voor biologische producten. Het Europees biologisch keurmerk is opgenomen in de wet en wordt streng gecontroleerd, zodat je er als consument vanuit kunt gaan dat een biologisch product ook echt biologisch is. Hier is geen twijfel over mogelijk, producten worden namelijk ontzettend goed gecontroleerd en moeten aan veel eisen voldoen om het Europees biologisch keurmerk te dragen. In Nederland controleert Skal Biocontrole, een onafhankelijke toezichthouder, of biologische producten echt biologisch zijn. Aan welke eisen een product moet voldoen om biologisch te zijn? Dat gaan we je nu vertellen!

Wanneer is een product biologisch?
Een product ontvangt het Europees biologisch keurmerk wanneer het voldoet aan de volgende eisen:

  • Samengestelde producten moeten voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan.
  • De producent weet precies waar alle ingrediënten vandaan komen.
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  • Er is bij de productie van vlees, zuivel, kaas en eieren (dierlijke producten) rekening gehouden met dierenwelzijn. Dit is natuurlijk niet van toepassing voor veganisten, maar wel goed om te weten 😉

Daarnaast zitten er in biologische producten geen:

  • Genetisch gemodificeerde organismen (GGO)
  • Synthetische geur-, kleur-, en smaakstoffen
  • Onnatuurlijke conserveermiddelen

De gehele keten is betrokken bij het biologische proces. Daarom geldt dat elk bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan hiervoor gecertificeerd moet zijn. De enige uitzonderingen hierop zijn winkels die verpakte producten rechtstreeks aan de consument verkopen.

Wat is het verschil tussen biologische en niet-biologische landbouw?
Biologische landbouw verschilt in een aantal dingen van niet-biologische landbouw en dit heeft voornamelijk te maken met het gebruik van de landbouwgrond. In biologische landbouw is er ruimte voor vruchtwisseling en gezonde groei, dat de gezondheid van de bodem ten goede komt. Zo wordt er bijvoorbeeld geen kunstmest gebruikt, zodat de planten in hun eigen tempo kunnen groeien. Omdat een gezonde bodem boordevol ingrediënten zit, staat elke biologische plant met zijn wortels in echte grond, zodat de plant deze kan opnemen. Bij biologische landbouw wordt dus echt uitgegaan van de kringloopgedachte. Hierdoor heeft iedere plant zijn eigen functie, bijvoorbeeld het verbeteren van de conditie van de bodem. Daarnaast is roulatie in gewassen ook een groot onderdeel van de manier van telen.

Waarom is biologisch vaak duurder?
Als je in de supermarkt rondkijkt, valt het je misschien op dat biologische producten vaak iets duurder zijn dan reguliere producten. Het verschil in prijs heeft er mee te maken dat boeren en telers die biologische producten maken een eerlijke prijs krijgen, zodat ze milieu- en diervriendelijk kunnen werken en een duurzaam bestaan hebben. Een mooie vraag om eens over na te denken is misschien ook: ‘zijn biologische duurder of zijn reguliere producten gewoon te goedkoop?’ Bij biologische landbouw wordt er namelijk met veel meer aspecten rekening gehouden dan bij het produceren van een goedkoop product. Zo wegen ook dierenwelzijn en de impact op het milieu mee in de prijs, waardoor deze inderdaad iets hoger uit kan vallen dan bij het reguliere alternatief.

Biologisch, lekker voor je!
‘Is biologisch eten gezonder?’ is een vraag die veel gesteld wordt en waar wij zelf ook mee worstelden. Het antwoord op deze vraag heeft meerdere kanten. Biologisch eten is gezonder voor de bodemconditie van de landbouwgrond. Biologisch is ook zeker gezonder voor de planeet omdat de producten geen hulp krijgen maar juist op een natuurlijk wijze de tijd hebben om te groeien. Biologisch is ook een gezondere keuze als we kijken naar de omstandigheden van boeren, zij krijgen een eerlijke prijs omdat ze op een eerlijke manier omgaan met de planeet. Of het ook voor de fysieke gesteldheid van de mens echt gezonder is, is niet bekend. Wel is biologisch een duurzame en eerlijke voedselkeuze, waar je met je gezonde verstand achter kunt staan!

Biologische producten herkennen in de winkel
Je kunt biologische producten in de supermarkt, speciaalzaak of reformwinkel herkennen aan het Europees biologisch keurmerk. In Nederland zijn er drie verschillende biologische keurmerken: het Europees biologisch keurmerk, het EKO- en Demeter-keurmerk. In principe zijn biologische producten te herkennen aan het ‘groene blaadje’ van het Europees biologisch keurmerk. Alle biologische producten moeten dit keurmerk dragen zodat je zelf snel kunt zien dat een product biologisch is. Het EKO-kenmerk gaat verder dan deze eisen van de Europese wetgeving. EKO is voor de voortrekkers van duurzame, eerlijke en gezonde producten. Demeter is het internationale kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Biologisch-dynamisch werkende boeren en tuinders voldoen aan de wettelijke biologische eisen en daarbovenop gelden specifieke Demeter-eisen voor dierenwelzijn, bodemkwaliteit, natuur en landschap (o.a. 10% biodiversiteit en de laagste mestgift) en het zover mogelijk sluiten van kringlopen voor mest en voer. Demeter-producten zijn veelal te vinden in gespecialiseerde biologische (web)winkels.

Wat is biologisch voor mij?
Voor mij is biologisch een stukje zekerheid. Zo weet ik, wanneer een product een Europees biologisch keurmerk heeft, dat het product voldoet aan de eisen die ik als consument belangrijk vind. Zo vind ik het belangrijk dat de landbouwgrond niet uitgeput raakt en dat planten de tijd hebben om te groeien zonder onnatuurlijke hulpmiddelen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat boeren een eerlijke prijs krijgen, juist omdat zij er bewust voor gekozen hebben om de geduldige route te kiezen en milieuaspecten mee te nemen in hun filosofie achter groente- en fruitteelt.

Meer weten over biologisch? Neem een kijkje op www.biolekkervoorje.nl voor meer informatie!

Dit artikel is een samenwerking met Bio lekker voor je, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.

Kies jij voor biologisch? Hoe kijk jij aan tegen biologisch vs. niet-biologische teelt? Laat het ons weten in een reactie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Biologisch: wat betekent het nou eigenlijk?
Article Name
Biologisch: wat betekent het nou eigenlijk?
Description
Steeds meer mensen kiezen voor biologisch, maar wat betekent dat nu eigenlijk: 'biologisch'? Wij gingen op biologische expeditie en zochten dit voor je uit!
Author