...

Het belang van gezonde voeding in de moderne tijd

door | 10 jul 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Zie jij door de bomen het bos niet meer als het gaat om het maken van gezonde voedingskeuzes? Of ben je verdwaald geraakt tussen de dropveters, blokjes chocolade en blikjes fris? Het is niet zo vreemd als je worstelt met het aanhouden van een gezond voedingspatroon. In de moderne tijd wordt het ons vaak lastig gemaakt. In deze blog leer je waarom het van belang is om gezonde voedingskeuzes te maken.

Je leest onder andere over:

 • Waarom het belangrijk is om gezond te eten
 • Wat een gezond voedingspatroon inhoudt
 • Hoe een gezond voedingspatroon eruitziet

En meer, lees je mee…

 

Waarom is het belangrijk om gezond te eten?

Het is van essentieel belang om gezond te eten. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je dagelijks beschikt over voldoende energie en het aanhouden van een gezond voedingspatroon verkleint de kans op ziektes. Wanneer je lichaam de juiste nutriënten binnenkrijgt, zijn lichaamscellen beter in staat om optimaal te kunnen functioneren. Kortom, gezonde voeding verbetert de algehele kwaliteit van leven.

 

Wat houdt een gezond voedingspatroon in?

Variatie is een van de sleutels die je toegang geeft tot een gezonder en gelukkiger leven. Probeer binnen je voedingspatroon zoveel mogelijk te variëren. Eet jij meer dan 100 voedingsmiddelen per maand? Dan ben je aardig goed op weg. Geef je bord kleur, varieer en pas je voedingspatroon aan op de seizoenen. Hierbij kun je denken aan seizoensgebonden groenten en fruit. Daarnaast is het van belang om zo onbewerkt mogelijk te eten. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je nooit meer koekjes en snoepjes mag eten, maar voor een gezonde levensstijl met voldoende energie is het van belang om zo natuurlijk mogelijk te eten.

 

Hoe ziet een gezond voedingspatroon eruit?

Er zijn tal van feiten en fabels als het gaat om gezond eten. Ieder lichaam is anders en dat maakt het soms lastig om een voedingspatroon te ontwikkelen die het best bij je lichaam past. In de basis heeft ieder mens voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. Uit welke voedingsmiddelen je de nutriënten haalt, maakt zeker iets uit!. Kies je voor bewerkte koolhydraten en verzadigde vetten? Of maak je de keuze om onverzadigde vetten tot je te nemen en te kiezen voor gezonde koolhydraten, zoals volkorenpasta en rijst. Een goede balans is 40% koolhydraten, 30% vetten en 30% eiwitten.

 

Obstakels in de moderne tijd

Met een kar ga je op jacht door de supermarkt om je weekboodschappen in te slaan. Zeker wanneer jij je nog niet zoveel verdiept hebt in gezonde voeding, kan het lastig zijn om goede keuzes te maken. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt valt onder het kopje bewerkte voeding. Het is bijna onvermijdelijk om producten aan te schaffen waaraan geen suiker is toegevoegd. Ook voorbeelden als hulpstoffen, toegevoegd zout, e-nummers of allerlei andere ingewikkelde benamingen op verpakkingen, kun je beter vermijden. Je kunt dus beter kiezen voor onbewerkte producten, zoals groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en kokosolie. Kortom, de sleutel tot gezond eten zit hem in simpelheid.

 

Het oerbrein als overlevingsmechanisme

In een ver verleden was er een tijd dat de mens niet altijd voeding tot zijn of haar beschikking had. Hunkerend naar vet en suiker om een beschermlaagje te creëren voor als er nood aan de man was. Koude winters of dagenlang op pad gaan zonder dat je wist wanneer je weer te eten zou krijgen. Gelukkig is dat vandaag de dag niet meer het geval en is er zelfs een voedseloverschot. Ons oerbrein saboteert ons dagelijks als het gaat om afleiding zoeken in bijvoorbeeld eten. Is er gevaar? Moet je vechten, vluchten of bevriezen? Welke emoties willen gezien worden als je denkt aan een punt appelvlaai, terwijl je geen trek hebt. Ons oerbrein houdt ons vaak voor de gek en daarom is het belangrijk om op een gezonde manier met je emoties en gevoelens om te gaan. Eet wanneer je lijf er om vraagt en leer luisteren naar de signalen van je lichaam.

 

De kracht van kleine stapjes

Heb je het idee dat je de laatste tijd een beetje uit de bocht gevlogen bent als het gaat om gezond eten? No worries! De kracht van kleine stapjes gaat je uiteindelijk helpen om je voedingspatroon te optimaliseren. De 80/20-regel is een prima uitgangspunt. Immers zijn we sociale wezens en ontkomen we niet aan sociale gelegenheden. Dat zou ook niet moeten, want eten mag ook iets leuks en gezelligs zijn. Wat zou je op dit moment aan jezelf willen verbeteren als het gaat om het creëren van een gezond voedingspatroon? Welke kleine verandering ga jij deze week aanbrengen? Als je drie maanden verder bent, hoe ziet je leven en je ideale voedingspatroon er dan uit? Hoe wil jij je voelen en wat wil je over jezelf denken? Het is de grap van de kleine stap wat maakt dat jij de persoon wordt wie je wilt zijn.

 

10 manieren om je gezondheidssysteem een boost te geven

Er zijn veel manieren om je gezondheidssysteem een boost te geven. Hieronder vind je een aantal voorbeelden die je gemakkelijk in je dagelijks leven toe kunt passen:

 1. Eet op vaste tijden
 2. Eet dagelijks volkoren producten
 3. Vermijd te veel zout
 4. Eet met aandacht
 5. Drink minimaal 2 liter water per dag
 6. Kies vaker voor biologisch
 7. Eet gevarieerd
 8. Probeer een eetpatroon met intermittent fasting
 9. Eet drie keer een volwaardige maaltijd per dag
 10. Eet dagelijks minimaal 300-500 gram groenten

 

Kortom, er zijn veel manieren om je voedingspatroon te optimaliseren. Daarnaast is het belangrijk om te blijven luisteren naar je lichaam en indien nodig een professional in te schakelen als het gaat om lifestyle verandering.

Welke hulpmiddelen pas jij toe om je te helpen om gezonder te eten? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Het belang van gezonde voeding in de moderne tijd
Article Name
Het belang van gezonde voeding in de moderne tijd
Description
Verlies jij jezelf nog wel eens in het maken van gezonde voedingskeuzes? In deze blog leer je waarom het van belang is om deze te maken.
Author
Emma Mensink

Emma Mensink

Plantaardige foodie at De Hippe Vegetariër
The secret to happiness...? Keep it simple. Gastblogger Emma houdt ervan om zo creatief en natuurlijk mogelijk te koken met alles wat moeder natuur te bieden heeft. Puur, creatief en een vleugje eigenzinnigheid maken haar helemaal "Em". Be kind, just dance, enjoy food with special people and repeat it again.
Emma Mensink

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt