Print Friendly, PDF & Email

Voor diëtist Lobke Faasen is het glashelder dat duurzaamheid en veganisme een positief verband met elkaar hebben. “We kunnen niet langer doorgaan met het plunderen van de aarde. En daar zijn we nu wel mee bezig. We moeten kiezen voor plantaardig.” Van jongs af aan had Faasen al een passie voor voedsel. Op haar 14e werd ze vegetariër. Enkele jaren later – tijdens de opleiding diëtetiek – koos ze voor het veganisme. Een keus die daar met argusogen werd bekeken. “Je ziet wel dat de jongere garde diëtisten meer open staat voor veganisme dan de oudere garde destijds.”

Transitie nodig
Duurzaamheid en dierenleed waren in eerste instantie de redenen voor Faasen om voor een ander eetpatroon te kiezen. Pas later ontdekte ze de vele gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet. “Ik heb me flink ingelezen in veganisme. Plantaardig blijkt gewoon de gezondste keus, zowel direct voor je eigen lichaam als voor de gehele planeet. Dat is heel duidelijk.” En zorgen voor de aarde is ontzettend urgent, dus een transitie is hard nodig, stelt ze. “We moeten ervan doordrongen zijn dat we naar de lange termijn moeten kijken” vervolgt ze. “Die urgentie wordt nog niet voldoende gevoeld. Met de huidige voorspellingen komt er een point of no-return waarop we de klimaatverandering geen halt meer kunnen toeroepen. Daar moeten we van doordrongen zijn. De temperatuurstijging moet terug naar 1,5 graad.”

De relatie tussen duurzaamheid en voeding is overduidelijk. “Dagelijks maken we talloze voedselkeuzes die de gezondheid van de planeet beïnvloeden. Als diëtist weet ik veel over gezonde voeding en ik vind dat hoe voeding de gezondheid van de planeet beïnvloedt een belangrijk onderdeel is van de dieetadviezen die je geeft. Voeding is namelijk een van de belangrijkste mogelijkheden om aan duurzaamheid te doen, voornamelijk door het eten van plantaardige voeding.”

Faasen heeft ‘s werelds grootste organisatie van voedingsprofessionals, de Academy of Nutrition and Dietetics, achter zich staan. Die heeft een krachtig wetenschappelijk paper gepubliceerd waarin staat dat een plantaardig dieet gezond en volwaardig is. En tevens gezondheidsvoordelen kan bieden ter preventie, en als behandeling van bepaalde ziekten. Ook de Nederlandse Gezondheidsraad stelt al jaren dat we meer plantaardige en minder dierlijke producten moeten eten. “Mee eens. Daar heb ik niets aan toe te voegen.”

Macht consument
Consumenten hebben impact op wat er aangeboden wordt in de supermarkten, stelt Faasen. “De macht van de consument is enorm. Als die bepaald voedsel niet meer koopt, zal dat op een gegeven moment ook niet meer in de schappen liggen. Ik ben van mening dat we veel teveel dierlijke eiwitten gebruiken. Dat moet fors minder.” Zelf eet ze nauwelijks vleesvervangers, maar ze vindt het goed dat ze er zijn. “Ik zie die als transition food. Als voedsel dat het voor veel mensen makkelijker maakt om de overstap naar plantaardig voedsel te maken.”

Duurzaamheid en veganisme staan voor Faasen gelijk aan gezondheid. “Een gezonde planeet is namelijk een absolute voorwaarde voor gezonde mensen. Als we kijken naar de manier waarop de gezondheid op aarde onder druk wordt gezet door onze voedselkeuzes, is een plantaardig dieet de meest effectieve stap om de planeet weer beter te maken.” Een simpel begin is wat haar betreft het eten van meer groenten en fruit. Ze benadrukt het carnistische karakter van onze samenleving. “De maatschappij is best carnistisch ingesteld. Veganisme wordt gezien als een persoonlijke keus. Maar dierlijke voeding eten is net zo goed een keus. Dat zien we alleen niet zo, omdat het de norm is.”

Verrijkingen
Wat voor Faasen belangrijk is om te benadrukken, is dat veganisme volgens haar niets met tekortkomingen te maken heeft. “Absoluut niet. Ik heb het veel liever over verrijkingen. Want dat is wat plantaardig eten biedt. Het enige wat veganisten écht moeten suppleren is B12. Verder kun je eigenlijk alles halen uit planten en krijg je die voedingsstoffen dan ook nog eens binnen met veel meer gezonde vezels en juist veel minder of zelfs helemaal geen ongezonde stoffen, zoals verzadigd vet en transvet.”

Faasen wil anderen niets opleggen, en wil naar eigen zeggen wat pragmatischer zijn. Maar “dat is soms lastig”, erkent ze. “Want een omslag is zo dringend. En iedereen is nodig voor gezondere voedselkeuzes. Er zijn genoeg dingen die we kunnen verbeteren. Zo lijkt een vleestax me een goed idee. Maar de lobby vanuit de industrie is hardnekkig. Er wordt bijvoorbeeld veel gelobbyd vanuit de zuivelindustrie.”

Niet pessimistisch
Ze besluit dat ze zichzelf nog te jong vindt om pessimistisch te denken. “Dus dat ga ik ook zeker niet doen. Als iedereen maar eens zou beginnen met meer plantaardig te eten… Dan zijn we al een heel eind op weg.”

Eet jij vaak plantaardig? Heb jij tips voor andere lezers om meer plantaardig te eten? Deel jouw ervaringen in de reacties, op Facebook of Instagram. We horen het graag!

 

Summary
Het probleem van duurzaamheid is urgent
Article Name
Het probleem van duurzaamheid is urgent
Description
Plantaardig diëtist Lobke Faasen houdt zich bezig met veganisme en gezondheid. Lobke pleit voor meer plantaardig voedsel.
Author