Print Friendly, PDF & Email

Speciaal ter voorbereiding op kerst presenteer ik jullie mijn “Hippe vegetarische pompoenmenu”! Een vijf-gangen-diner-menu, waarin ieder gerecht gewerkt is met verschillende bereidingen, structuren en smaken van pompoen. De pompoen is lekker en gezond, hoort helemaal bij de winter en is een allemansvriend die goed scoort op de feestdagen. Dé manier om de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort te onderzoeken en je gasten te verrassen!

Echte vega-groente
Pompoen wordt al meer dan 10.000 jaar gegeten en is familie van de komkommer en de meloen. Lange tijd werd in Nederland pompoen vooral als decoratie gebruikt maar tegenwoordig is het een populair ingredient in vele recepten. Bovendien heeft pompoen vegetariërs en veganisten veel te bieden. Er zit namelijk veel, en goed opneembaar ijzer in pompoenen. Dit is interessant want goed opneembaar ijzer vind je meestal in dierlijke producten, de pompoen is hierop een positieve uitzondering. IJzer is belangrijk bij het vervoeren van zuurstof door het bloed, hetgeen nodig is bij het verbranden en verteren van de voedingstoffen in de cellen. Zonder goede verbranding voel je je moe. Tevens bevat pompoen vitamine B2, een vitamine die vooral voor veganisten essentieel is, veel vitamine C en vitamine A.

Geneeskrachtige werking
In de traditionele geneeskunst wordt pompoen vaak uitzonderlijke krachten toegeschreven. Zo wordt pompoen in China aangeraden aan mensen met koude handen en voeten en aan diabetici. In Curacoa schijnt men van groene pompoenen een geneesmiddel (kataplan) te maken dat gebruikt wordt om ontstekingen te verlichten en te helpen bij bronchitis. Het eten van pompoen wordt daar aangeraden om te helpen bij een darmontsteking, astma of benauwdheid. Ook zou pompoenbladthee diarree tegengaan. Of al deze geneeskrachtige filosofieën waar zijn is natuurlijk de vraag, maar pompoen kan je niet genoeg eten, dat is duidelijk. En dat vinden wij vegetariërs helemaal niet erg want hij is heerlijk!

Zoete en hartig pompoenmenu
In de keuken is pompoen een ideale groente. Als je een biologische pompoen koopt of hem goed wast hoef je hem niet te schillen. Super weinig werk dus! Alleen even de zaden en draden eruit snijden en met een groot mes in stukken hakken. Door zijn licht zoete smaak is pompoen ideaal om te gebruiken zowel voor hartige als zoete gerechten, dat maakt het extra leuk om met pompoen te experimenteren! Zo maakte ik een broodje, een taartje, een bonbon en een warme drank van pompoen, en mijn inspiratie is nog lang niet op. Het complete hip, vegetarische pompoenmenu zal deze week online verschijnen. Het is  een aanrader voor de feestdagen! Snel en gemakkelijk te bereiden, veel al een dag of paar uur van te voren. Heerlijk om een groep lieve vrienden en familie mee te verwennen en te verrassen!

Meer over pompoen
Alles wat je ooit zou wensen te weten over pompoen vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Voor de nieuwsgierige pompoenliefhebber zeker een kijkje waard!

Ga jij met kerst voor dit unieke hippe vegetarische pompoenmenu? Of kies je een van de gerechten? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Hip vegetarisch pompoenmenu kopie

Summary
Hip vegetarisch pompoenmenu
Article Name
Hip vegetarisch pompoenmenu