Print Friendly, PDF & Email
3.4/5 - (5 stemmen)

Vleesvervanger. Het is een woord waarmee ik een haat-liefde-verhouding heb. Dat komt omdat het ervan uitgaat dat ik iets zou willen vervangen, terwijl ik dat als doorgewinterde vegetariër natuurlijk helemaal niet nodig vind. Maar voor de vleeseters onder ons doet een vleesvervanger precies wat het zegt: die lege plek op het bord opvullen en zorgen voor een voedzaam alternatief. Heel belangrijk dus, want deze vleesvervangers helpen de flexitariërs een stapje op weg in het ontdekken van de veelzijdige vegetarische levensstijl.

Keuzestress
Je hebt vleesvervangers in alle soorten en maten. Om te beginnen zijn er de oervleesvervangers, zoals tofu, tempeh en seitan. Vanwege hun structuur staan ze bekend als sponzen, waardoor veel mensen ze laten liggen. Jammer, want ze kunnen heel lekker zijn! Daarom schreef ik eerder al in dit artikel een lesje over tofu, tempeh en seitan. En dan zijn er de kant-en-klare vleesvervangers die de supermarkt overstromen. Er is zoveel keuze… Daarom help ik je in dit artikel graag een weg te banen door de jungle van burgers, schnitzels, filets, balletjes, stukjes, en reepjes. Want als je weet hoe ze zich van elkaar onderscheiden, dan kan je kiezen wat het beste bij je past!

Wat is een volwaardige vleesvervanger?
Er zijn heel veel verschillende producenten van vleesvervangers, die het net even anders doen, maar toch behoorlijk vergelijkbaar. Daarom kan je je het beste laten leiden door waar de vleesvervangers van gemaakt zijn, dat is wat ze onderscheidt en zo kan jij een variant kiezen die bij je past.

Soja
Sojabonen worden veel gebruikt door producenten van vegetarische voeding, onder meer omdat sojabonen alle acht essentiële aminozuren bevatten. Dit maakt van soja-eiwit een volwaardig eiwit, en daarmee een volwaardige vleesvervanger. Bovendien is het rijk aan vitaminen en mineralen. De gele of witte sojabonen worden verwerkt in tofu, maar ook in heel veel andere kant-en-klare vleesvervangers zoals die van de Vegetarische Slager, Tivall en Vivera.

Lupine
Lupine is een Australisch vlinderbloemgewas. De peulvruchten ervan zijn bijzonder rijk aan eiwitten. De bloem zit vol gezonde voedingsvezels, bevat nagenoeg alle aminozuren die een mens nodig heeft, en amper vet. Daarom is het een uitstekend plantaardig alternatief voor vlees. Vivera is de voorloper op het gebied van vleesvervangers op basis van Lupine.

Quorn
Quorn wordt gemaak op basis van het eiwit van een schimmel – mycoproteïne. De schimmel is familie van de paddenstoel. We hebben het hier dus over een gezonde bron van eiwitten die groeit in de natuur. Het eiwit wordt verwerkt met behulp van een gistingsproces waarbij de vaste substantie wordt geoogst. Quornproducten bevatten veel eiwit en vezels en vallen op omdat ze, als je kijkt naar de calorische waarde en het vetpercentage, bijzonder mager zijn.

Zuivel
Vleesvervangers op basis van zuivel worden gemaakt op basis van wrongel. Wrongel bestaat uit essentiële eiwitten die worden gewonnen uit melk. Om er een stevige structuur aan te geven worden er voedingsvezels uit algen toegevoegd, en tot slot nog wat specerijen voor de smaak. Een unieke samenstelling die kenmerkend is voor de producten van Valess.

Groente, peulvruchten, granen, noten
Het heeft even geduurd, maar gelukkig zijn er nu ook waanzinnige vleesvervangers te koop met groenten, peulvruchten, granen of noten als hoofdbestanddeel. Vaak zijn het geen volwaardige vleesvervangers omdat de nodige hoeveelheid eiwit en ijzer ontbreekt, maar dat maakt ze niet minder origineel en lekker! Favoriet zijn de champignon-varianten van Koolen1981, de groenteburgers van Be en de noten-en zadenburger van Goodbite. Tivall en Vivera hebben echter ook een aantal mooie plantaardige varianten in het assortiment.

Meer weten over vleesvervangers?
Ik heb de afgelopen jaren er een sport van gemaakt om alle vleesvervangers in de supermarkt te testen en te beoordelen. Al deze reviews vind je in onze vleesvervanger-rubriek. De selectie beste vleesvervangers zijn samengevat in mijn boek.

Wat is jouw favoriete vleesvervanger? Laat het ons weten! Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

Summary
Hoe kies je een vleesvervanger?
Article Name
Hoe kies je een vleesvervanger?