Print Friendly, PDF & Email

Met z’n allen gooien we in Nederland jaarlijks bijna een miljard (!) kilo aan voedsel weg. Dat is per persoon wel 50 kilo, wat neer komt op ongeveer 150 euro. Hoe zonde is dat! Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Alle energie die gebruikt is om het eten te produceren, vervoeren en te bewaren gaat daarmee verloren, maar ook alle extra energie die nodig is om het afval te verwerken zorgt voor extra uitstootgassen. Minder voedsel weggooien en meer opeten it is! Maar hoe doe je dit? Invriezen is een hele makkelijke en duurzame manier om voedsel te bewaren. Ik ga je vertellen wat je wel en niet kan invriezen!

Hoe werkt invriezen?
Door het invriezen van producten kunnen bacteriën zich niet meer vermenigvuldigen. Op die manier blijft je eten langer goed. Niet voor altijd dus: de omzetting van vet en enzymwerking gaan gewoon door. Door deze laatste kan de smaak en kleur van het voedsel veranderen. Een tip voor het invriezen van groente en fruit is om deze vooraf te blancheren, dit beperkt de enzymverwerking.

Wat in te vriezen
Brood, pasta en rijst worden het meeste weggegooid. Brood is makkelijk in te vriezen. Pasta kan je samen met de saus of apart in vriezen. Bij het apart invriezen moet je per 500 gram gekookte pasta 1 theelepel olie toevoegen, hierdoor gaat het niet aan elkaar plakken. Een restje pastasaus, zoals met tomaten, is prima te bewaren in de vriezer. Ook gekookte rijst kan je prima invriezen, maar wel eerst even goed koud laten worden zonder deksel om te veel vocht te voorkomen. Zoals al hierboven genoemd is groente en fruit ook goed in te vriezen, hierdoor wordt het niet minder vers. Je moet het dan wel bevroren gebruiken in bijvoorbeeld smoothies, of met groenten meteen opwarmen en opeten. Wat je bijvoorbeeld nog meer kunt invriezen is melk; zolang je maar een beetje ruimte overlaat in het pak omdat melk uitzet.

Wat kan je niet invriezen?
Eén van de dingen die je niet kan invriezen, zijn rauwe aardappelen. Door het invriezen worden ze zacht en zoet. Daarnaast kan je waterrijke producten niet bevriezen, zoals een komkommer, druiven of sla of appels, ook niet invriezen omdat hier te veel vocht in zit. Ook kan een stuk kaas niet, maar geraspte of plakken kaas kan dan weer wel. Yoghurt of rauwe eieren kan je ook niet invriezen, omdat die bij het ontdooien kunnen ontvlokken.

Waar moet je op letten bij het invriezen?
Ten eerste is de ideale diepvries temperatuur -18 graden. Tevens is het belangrijk dat de producten die je invriest goed zijn. Verse is het beste, en anders dat het er goed uitziet, smaakt en ruikt. Let er ook op dat je producten nooit voor de tweede keer invriest. Daarnaast is het handig om erop te zetten wat het is en wanneer je het hebt ingevroren, zodat je weet tot wanneer het nog goed is. Als laatste is het niet wetenschappelijk bewezen dat er smaak verloren gaat bij het invriezen, ook al lijkt dit wel zo. Over het algemeen lijkt het te gelden dat hoe langer iets is ingevroren, hoe minder smaak er aan zit.

Hoe lang te bewaren?
Gekookte restjes: tot drie maanden
Zuivelproducten: tot drie maanden
Brood: tot drie maanden
Groenten: afhankelijk van het type, zes tot twaalf maanden
Fruit: afhankelijk van het type, acht tot twaalf maanden

Ontdooien
Als het eten ontdooit, gaan de bacteriën zich weer voortzetten. Daarom moeten groenten rechtstreeks in de pan gedaan worden (wortelen garen zelfs sneller als ze bevroren zijn!). Fruit moet op kamertemperatuur of in de magnetron worden ontdooid en bakwaren in de oven.

Wat vries jij altijd in en wat absoluut niet? Laat het ons weten in een reactie op de website of via een berichtje op Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Invriezen: duurzaam en makkelijk
Article Name
Invriezen: duurzaam en makkelijk