Komkommers: om verliefd op te worden
Hilary Metcalfe

Komkommers: om verliefd op te worden

maandag 01 augustus 2016
De komende maand laat ik je kennis maken met een van de minder geliefde ingrediënten in de plantaardige keuken en ik geef je redenen om verliefd te worden op deze groente. Deze maand zijn komkommers aan de beurt! Komkommers zijn geweldig, maar helaas niet erg geliefd. We hebben de neiging om ze vooral als salade-ingrediënt te beschouwen of garnering op brood, maar je kunt er zoveel meer mee. Ze een hoofdrol laten spelen in een gerecht is niet alleen heel lekker en fris, maar ook nog heel goed voor je!

Herkomst
De vrucht (geen groente dus!) is familie van de courgette en meloen. Het is een eenjarige vrucht die aan een klimplant met grote bladeren groeit. Aan één stengel van de plant kunnen wel tientallen komkommers groeien! Ze worden geoogst als ze donkergroen zijn, daarna rijpen ze vanzelf nog door.  Bewaar ze thuis bij een temperatuur van ongeveer 12 °C en niet in de koelkast, want dan verstoor je de rijping. Komkommers en ook andere vruchtgroenten zijn namelijk erg gevoelig voor lage temperaturen. Let bij het kopen van een komkommer op dat ze een glanzende schil hebben en stevig aanvoelen.

Gezondheid
Ze worden vaak onderschat door hun hoge gehalte aan water, waardoor het lijkt alsof ze naast hydrateren niets voor je lichaam doen. Dit is echter zeker niet waar! Voor zowel de binnenkant als de buitenkant van je lijf is komkommer heel goed. Komkommers zijn namelijk dol op innerlijke schoonheid. Het zit bomvol mineralen, zoals silica en foliumzuur, die goed zijn voor je haar en nagels. Voor oppervlakkige verzorging kan je het ook tegen de zonverbranding gebruiken of bijvoorbeeld als een natuurlijk gezichtsmasker of make-up remover. Daarnaast heeft komkommer een goede elektrolytbalans, waardoor deze fruitsoort goed is voor hydratatie (geweldig tegen een kater!). Komkommer is tenslotte ook goed voor het bindweefsel. Het ondersteunt namelijk het ontwikkelen en herstellen van sterk bindweefsel in je spieren, pezen en gewrichten. Komkommer verwerken in een pre- of post-workout maaltijd is dus een goed idee!

Komkommer recepten
Met komkommer kan je een hoop extra kanten op dan alleen de standaard salade of als extra garnering op brood! De komende maand laat ik de grenzen van de komkommer zien, door je de volgende creatieve gerechten te laten ontdekken:

  • Groene smoothie met komkommer en basilicum

  • Gebakken komkommer tartine & vintage kookboek

  • Komkommer dragon detox-soep


Dus wat ga jij maken met komkommer deze zomer? Hier vind je nog meer komkommer-recepten om je te inspireren en een bijpassende wijn van de maand, de gastronomische Vergel Blanco uit de Spaanse Alicante, om hiermee te combineren. Ik hoop dat je hierna net zo van de komkommer zult houden als ik!

Meer over komkommers
Alles wat je ooit zou wensen te weten over komkommers vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Voor de nieuwsgierige komkommeraar zeker een kijkje waard!

Iedere maand zet De Hippe Vegetariër een groente van de maand in het zonnetje, met diverse recepten om je te inspireren en een bijpassende wijntip - gekozen in samenwerking met Wine & Roses - om hierbij te schenken.

1 Reacties

Hippe vegetariër? Ik krijg reclame recepten te zien met wild zwijn arme zwijn kom hier niet meer .

12:13 19 januari 2024

Hi Moon, Helaas hebben wij geen invloed op welke reclames er langs komen, maar een reclame met een zwijn kan inderdaad echt niet! Ik zal dit direct doorspelen, dankjewel voor de oplettendheid! Groet, Karlijn

12:13 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.