Wat moet er wel en wat niet in de koelkast?
Mariëlle van Stek

Wat moet er wel en wat niet in de koelkast?

donderdag 08 september 2016
Het is een luxeprobleem: zo’n volle koelkast dat je verse boodschappen niet meer in je koelkast erbij passen. Dan heb je de optie om die eens flink leeg te gaan eten (met vrienden of gewoon alleen), of om te kijken of alles wat er in de koelkast zit daar wel in hoort. Weet jij wat er niet in hoeft en wat absoluut wel? Ik zocht het voor je uit!

Hoe werkt koelen?
Bederfelijk eten moet bewaard worden in de koelkast, idealiter bij 4° C. Bij die temperatuur kunnen bacteriën en schimmels nauwelijks groeien, waardoor de producten minder snel bederven en ziekmakers zich amper kunnen ontwikkelen. Weet je niet wanneer je koelkast de juiste temperatuur heeft? Bij een draaiknop met vijf standen, moet je hem op stand drie zetten, en bij een knop met tien standen moet je hem op stand zes zetten. Mocht je nou veel boodschappen hebben die je in de koelkast moet zetten, dan kan dit je koelkast weer laten opwarmen. Zet dan je koelkast tijdelijk een standje hoger (kouder).

Wat moet in de koelkast?
Wanneer ik bij een product niet zeker weet of het in de koelkast moet, houd ik vast aan of het in de supermarkt in de koeling stond of niet. Dit hoeft echter niet altijd te kloppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eieren, door deze in de koelkast te bewaren is de kans op bederf kleiner. Ook groenten kan je het best in de groentela bewaren, daar is het iets minder koud waardoor ze niet beschadigd raken door de kou. Deze groenten kan je echt het beste in de koelkast bewaren:

  • Bladgroenten, zoals sla, spinazie en andijvie, moet je in de koelkast bewaren. Dit geldt ook voor koolsoorten, zoals bloemkool, broccoli en spruiten, maar ook prei en bleekselderij.

  • Voorgesneden groenten, maakt niet uit welke soort, moeten altijd in de originele verpakking in de koelkast worden bewaard. Dit geldt ook voor vers verpakte groenten.


Wat moet niet in de koelkast?
Er zijn een hoop producten die veel mensen in de koelkast stoppen, maar daarbuiten toch echt beter af zijn. Een voorbeeld hiervan is boter: dit kan echt dagenlang buiten de koelkast blijven, helemaal gezouten boter. Mocht je het nou niet zo vaak eten, dan kan je het beste elke keer een stukje afsnijden en de rest weer terugzetten in de koelkast. Ook honing moet niet in de koelkast, want dit laat het juist kristalliseren. Brood kan je gewoon in de kast bewaren, of invriezen. De koelkast maakt je brood alleen maar droog. De volgende groenten blijven ook het beste buiten de koelkast:

  • Winterpeen kan je lang bewaren op een koele, droge plek buiten de koelkast. Let er wel op dat je ze niet in een plastic zak doet, dan worden ze te vochtig. Hierdoor kunnen ze gaan schimmelen. Dit geldt ook voor andere wintergroenten zoals pastinaak en knolselderij.

  • Aubergine, paprika en komkommer moeten buiten de koelkast bewaard worden, maar wel apart van het fruit en de tomaten. Door het ethyleen dat o.a. bananen en tomaten uitscheiden gaan deze groenten bitterder smaken en krijgen ze lelijke plekken. Daarnaast drogen komkommers uit in de koelkast. Nog een tip: door deze groenten in het supermarktfolie te laten zitten wordt de houdbaarheid met een week verlengd.

  • Tomaten drogen uit in de koelkast en daarnaast wordt de smaak erdoor aangetast. Let ook op met tomaten dat je ze alleen eet als ze rijp zijn, onrijpe tomaten bevatten de gifstof tomatine.

  • Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Voorkom dit door ze los (niet in een plastic zak) op een donkere, koele en droge plaats te bewaren. Zo kunnen ze nog een maand goed blijven. Uien nemen wel snel smaakjes over, dus leg ze niet naast knoflook.


Waar moet je op letten?
Let goed op dat je niet meer uit de koelkast haalt dan nodig is op dat moment. Iets te lang buiten de koelkast houden kan het product al sneller laten bederven. Met elk uur dat een pak melk buiten de koelkast is geweest, is de houdbaarheidsdatum een dag korter geworden. Zet het pak daarom niet op tafel, maar schenk het in en zet het daarna weer terug. Dit geldt ook voor producten die je daarna verhit. Denken dat je daarmee alle bacteriën nog doodt, klopt dus niet. De ziekmakers gaan dood als je je eten verhit, maar de gifstoffen die worden aangemaakt bij kamertemperatuur blijven er wel in zitten. Deze kunnen je vervolgens alsnog ziek maken.


Wat bewaar jij wel en wat niet in de koelkast? Laat het ons weten in een reactie op de website of via een berichte op Facebook, Instagram of Twitter, we zijn benieuwd!

1 Reacties

Ik vraag me wel af of er geen verschil zit tussen zomer en winter bij bewaren in de koelkast. Een voorbeeld: 's zomers krijg ik de indruk dat bv een komkommer sneller zacht wordt en verkleurt dan 'winters. Andijvie vind ik een artikel dat je 's zomers meteen in de koelkast moet doen, anders is hij in no time in staat van ontbinding lijkt wel. 's Winters geen probleem mee. Wel een interessant artikel.

12:12 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.