...

Plantaardige vervanger voor vlees: zeewier

door | 17 feb 2020 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Een vegetarische leefstijl kan hartstikke gezond zijn, en zelfs voordelen hebben voor de gezondheid. Toch lijkt het soms lastig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt en kunnen er tekorten ontstaan. Je hebt het vast vaker gehoord als je al lang vegetarisch eet: let op je eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Deze voedingsstoffen komen namelijk vooral voor in dierlijke producten. Er zijn gelukkig een heleboel manieren om tóch alles binnen te krijgen via vegetarische voedingsbronnen en te eten volgens een gezond en gevarieerd voedingspatroon. In een eerder artikel zetten we 7 manieren om vlees te vervangen op een rijtje. In dit artikel bespreken we zeewier als vleesvervanger!

Zeewieren
Zeewieren zijn grote algen die meerdere cellen hebben. Algen worden vooral gedroogd verkocht, omdat ze zo beter verteerbaar zijn voor mensen. Het komt dan vaak in poedervorm voor. Zeewier is gedroogd en vers verkrijgbaar. Er zijn veel verschillende soorten zeewieren: wel 500 hiervan zijn eetbaar! De meeste zeewieren voor consumptie worden gekweekt, in gesloten reactoren of in open bassins. Een klein deel wordt uit de zee geoogst. In Nederland wordt zeewier niet heel veel gegeten, maar in Azië is het al lang erg populair. Vooral in Japan, Korea en China wordt het veel in gerechten verwerkt.

Bereiding
De smaak tussen de verschillende soorten zeewier verschilt sterk, vooral door de verschillen in het natuurlijk zoutgehalte. Vaak zit zeewier niet in grote hoeveelheden in gerechten, omdat het zo’n zoute smaak heeft. Zeewier komt vooral voor in Aziatische gerechten, zoals in shushi (norivellen) en in een sushibowl. Ook kun je zeewier verwerken in soep, salade, pastasaus of je kunt het roosteren en gebruiken als knapperige snack.

Voedingswaarden
Zeewier bevat ijzer, eiwitten en vitamine B1. Maar ook de mineralen jodium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, natrium en kalium. Zeewier kan zelfs meer ijzer bevatten dan vlees en spinazie! Zeesla en nori bevatten ook vitamine B12. In sommige vleesvervangers zit zeewier verwerkt. Het ligt aan de hoeveelheid of dit een volwaardige vleesvervanger is.

Voedingsstof Vleesvervanger* Zeewier kelp rauw Runderbiefstuk
Calorieën Geen richtlijn 47 kcal 146 kcal
IJzer 0,08 mg 2,9 mg 2,8 mg
Vitamine B1 / B12 0,06 B1 / 0,24 B12 0,05 mg B1 0,05 B1 / 1,7 B12
Eiwit (1 g = 4 kcal) 12% van kcal 1,7 g 29,3 g

Bron: waarde per 100 gram, NEVO
* Richtlijn Voedingscentrum: voedingswaarde die vleesvervanger zou moeten bevatten.

Duurzaamheid
Zeewier wordt voor een deel uit zee geoogst, maar het grootste deel wordt gekweekt. Het kweken van zeewier is erg duurzaam, omdat er heel weinig zoet water, fossiele brandstof en grond nodig is. Met oog op de groeiende wereldbevolking en dus de groeiende vraag naar energie, voedsel en water, is zeewier dus een supergoed alternatief voor vlees of andere dierlijke producten.

Eet jij weleens zeewier? Wat is jouw favoriete gerecht met dit ingrediënt? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Plantaardige vervanger voor vlees: zeewier
Article Name
Plantaardige vervanger voor vlees: zeewier
Description
In dit artikel bespreken we zeewier als vleesvervanger. Wat zijn de voedingswaarden, hoe gezond en duurzaam is het en hoe verwerk je zeewier in gerechten?
Author
Sien van Tol

Sien van Tol

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Sien is de tekstexpert van het team. Schrijven is wat ze het liefste doet en ze zet deze passie met veel plezier in bij De Hippe Vegetariër. Ze vindt duurzaamheid heel belangrijk en ze schrijft dan ook graag artikelen over dit onderwerp op het blog.
Sien van Tol

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt