Print Friendly, PDF & Email

Daar is hij dan: de lang verwachte vega-sushi rubriek! Meermaals werd mij gevraagd om vega-sushi recepten en ook zelf vind ik dit absoluut thuis horen op De Hippe Vegetariër! Dus heb ik de sushi-kunstenaars Sushi-San gevraagd om deze mooie rubriek te gaan vullen vol vegetarische sushi-tips en inspiratie. Deze week gaan we verder met een lesje sushi soorten, want Maki, Futomaki, Uramaki, ik kan ze allemaal niet onderscheiden! Hierna wel.

Photo-06-05-13-11-15-171Futomaki sushi
Futomaki sushi is sushi zoals de meeste mensen het kennen: een rol van rijst met nori (zeewier) aan de buitenkant. In het midden van de rol vind je meerdere ingrediënten.

Maki sushi
Maki sushi is het kleine broertje van de Futomaki. Het is een dunne rol van rijst met nori (zeewier) aan de buitenkant en in het midden 1 ingrediënt. De vega-varianten die je bij de meeste Japanse restaurants kunt bestellen zijn Japanse radijs, Japanse omelet, ingelegde pompoen en komkommer.

Photo-18-03-13-22-06-231Uramaki sushi
Uramaki sushi is sushi die zo is opgerold, dat de rijst aan de buitenkant zit. De sushi ingrediënten zitten in het midden en daartussen de Nori (zeewier). Vaak wordt de buitenkant van de Uramaki sushi gegarneerd met bijvoorbeeld avocado of sesamzaad. Deze sushi wordt ook wel inside out sushi genoemd. Deze vorm van sushi is door de Japanners ooit bedacht voor de Amerikanen, die de traditionele buitenkant van zeewier niet lekker vonden. Door de Nori te verstoppen aan de binnenkant lustten de Amerikanen het wel. Door de Uramaki is sushi populair geworden in Amerika en ook Europa. Een van de bekendste uit deze categorie is de California Roll, maar gelukkig zijn er ook genoeg heerlijke vega-varianten!

Temaki sushi
Temaki sushi staat ook wel bekend als de handroll en wordt per stuk met de hand gerold. Het zijn spycy_zalm_vraagteken1puntzakjes van nori gevuld met rijst en diverse ingrediënten. Je kunt eindeloos variëren met verschillende combinaties van ingrediënten; vul ze met wat je lekker vindt. Per handroll gebruik je een half norivel en ongeveer 50 gram gekookte rijst. Het is belangrijk dat Temaki sushi na bereiding direct wordt opgediend, zodat het norivel enigszins krokant blijft.

Inari sushi
Inari sushi is een tofu envelopje gevuld met sushirijst. Deze envelopjes zijn gemaakt van gebakken tofu en op smaak gebracht met een mengsel van mirin, sojasaus, dashi en suiker. Kijk voor kant-en-klare tofu envelopjes in de Sushishop van Sushi-San. Dit is de meest eenvoudige sushi om te bereiden.

temakihouder1Nigiri
Nigiri is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daar bovenop een ander ingrediënt. Om dit bij elkaar te houden wordt er soms ook wel een dun reepje nori omheen gebonden. Mijn vega-favorieten worden gemaakt met Japanse omelet, Shiitake of asperges, maar het is allemaal lekker. Een keukenweegschaal is voor dit gerecht een aanrader. Zo weet je zeker dat je Nigiri’s steeds even groot zijn en in één keer in je mond passen. Het totaalgewicht van een Nigiri sushi moet 30 gram zijn.

Gunkan sushi
Photo-07-04-13-15-16-001Gunkan sushi wordt ook wel ‘slagschip sushi’ genoemd. Het ziet er dan ook uit als een soort bootje. Het is een rechthoekig klompje sushirijst, met een randje nori er om heen gevormd als een kommetje. Dit kommetje kun je naar hartenlust vullen met jouw favoriete sushi ingrediënten. Gunkan sushi is ook goed geschikt om te vullen met zachte ingrediënten zoals mango of zeewiersalade.

Oshi sushi
Oshi sushi is geperste sushi. Voor het persen wordt een speciale mal gebruikt. Deze wordt gevuld met verschillende laagjes ingrediënten en vervolgens geperst tot een mooi blok, welke je vervolgens in kleinere stukken kunt snijden. Oshi sushi ziet er prachtig uit en iedereen kan dit maken. Kijk voor een Oshi maker in de Sushishop.

logo_website_glowSushi-San
Sushi-San rolt er flink op los. Op deze website legt ze uit hoe je de bekende sushi’s moet maken, maar deelt ze ook haar bijzondere sushicreaties. Haar doel is om met laagdrempelige recepten iedereen aan het rollen te krijgen. Met makkelijke ingrediënten de mooiste dingen maken. Voor Sushi-San geldt namelijk dat presentatie minstens zo belangrijk is als smaak. Kijk voor alle mogelijke sushi-benodigdheden in hun webshop!

Wat is jouw favoriete vega-sushi? Of heb jij een ultieme sushi-tip? Of een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jouw ervaring!

Summary
Vega sushi: soorten sushi
Article Name
Vega sushi: soorten sushi