Print Friendly, PDF & Email

Herken je dat? Dat je ergens over een markt loopt en bij een groentestalletje staat en een groentesoort ziet liggen, waarvan je denkt: Oh wat is dat? Hoe zou dat smaken? Wat voor gerecht kan je met deze groente maken? Dat moet een ‘vergeten groente’ zijn…
Zo kocht ik een tijdje geleden een zakje lamsoren bij de supermarkt. Bij het afrekenen aan de kassa, keek de caissière me aan en zei: wat is dit voor groente? En is dit nou lekker?

Vergeten groenten
De komende weken wil ik een paar vergeten groenten in het zonnetje zetten, maar wat zijn ‘vergeten groenten’ nu eigenlijk? Het zijn groenten die ‘vroeger’ heel normaal waren in de Nederlandse keuken, maar tegenwoordig bijna niet meer voorkomen. Veel mensen zijn niet meer bekend met deze groentesoorten.

Vergeten groenten zijn eigenlijk in te delen in twee categorieën:

1. De groenten die niet in de vergetelheid zijn geraakt, maar waarbij de oude rassen verworden zijn tot onherkenbare nieuwe rassen. De nieuwe rassen hebben een minder specifieke smaak (minder bitter en minder zuur). Voorbeelden hiervan zijn kool, bieten, bonen, tomaten, witlof en spruitjes.

2. De groenten die we eigenlijk niet meer kennen en moeilijk verkrijgbaar zijn. Vaak heeft dit te maken met dat deze groentesoorten een te lage opbrengst hebben, maar ook vanwege de te uitgesproken smaak van de groenten. Voorbeelden hiervan zijn pastinaak, schorseneren, aardperen, winterpostelein, krootjes, warmoes, meiraapjes, winterpostelein en brave hendrik.

Waarom onvergetelijk?
Waarom zouden we deze vergeten groenten uit de vergetelheid willen halen? Omdat ze gewoon erg lekker zijn, anders dan anders smaken en omdat je je gasten ermee kan verrassen! Bovendien eten we nog maar zo weinig dat rechtstreeks van eigen bodem afkomstig is en dat is ontzettend zonde want Nederland heeft stiekem een heerlijke keuken. Tot slot zijn producten van eigen bodem niet alleen lekker maar bovenal ook bewust in gebruik omdat er geen vervuilende vervoer- en productieprocessen aan te passen zijn gekomen. Onze vergeten groenten komen zo uit de aarde!

Elke woensdag op De Hippe Vegetariër
Om de vergeten groenten weer een plekje in jullie keuken te laten veroveren breng ik de komende weken elke woensdag een vergeten groente onder de aandacht. Eerder besteedde ik in deze rubriek al aandacht aan de pastinaak, aardperen, krootjes, schorseneren, meiraapjes, winterpostelein, snijbiet (ook wel bekend als warmoes), koolrabi, rode wortel en schorseneren. Nu pak ik de draad weer op en ga op zoek naar meer bijzondere soorten. Ik vertel jullie alle ins en outs over deze lokale lekkernij met een bijpassend recept. Opdat onze vergeten groenten onvergetelijk worden!

Door gastblogger Chantal Pleune

Vergeten Groenten Fotografie: Saskia van Osnabrugge

Vergeten Groenten Fotografie: Saskia van Osnabrugge

Summary
https://www.dehippevegetarier.nl/wp-content/uploads/2015/01/732397212fc9bfb5a0ec32d9e9e54bc3.jpg
Article Name
https://www.dehippevegetarier.nl/wp-content/uploads/2015/01/732397212fc9bfb5a0ec32d9e9e54bc3.jpg