...

10 voorspellingen voor de toekomst van vegetarisch eten

door | 29 sep 2023 | De Hippe Vegetariër, Vegetarisch, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Af en toe nadenken over de toekomst is iets wat wij doen. Terwijl we ons steeds bewuster worden van de impact van voeding op onze gezondheid en het milieu, verschuift de focus steeds meer naar plantaardige alternatieven. Hoe zou de vegetarische wereld er over tien jaar uit zijn? We lieten onze gedachten eens dwalen en kwamen uit op de volgende 10 voorspellingen voor vegetarisch eten. Lees jij mee?

 

Kweekvlees

In de komende jaren zal de ontwikkeling van kweekvlees in een stroomversnelling raken. Dit baanbrekende concept, waarbij vlees wordt gekweekt uit dierlijke cellen zonder dat er dieren aan te pas komen (en dus geen dierenleed!), zal een haalbaar en duurzaam alternatief bieden voor traditioneel vlees. Zou jij het eten?

 

Diversiteit in vleesvervangers neemt toe

Er zijn natuurlijk al een enorm veel vleesvervangers, maar wij verwachten dat er nog meer innovatieve vleesvervangers gemaakt zullen worden van bonen, paddenstoelen, zeewier, en andere plantaardige bronnen. Hopelijk worden ze dan ook steeds gezonder en kunnen we met behulp van nieuwe technologieën vleesvervangers maken zonder teveel toevoegingen. Ook denken we dat de visvervanger markt meer zal gaan groeien met steeds betere producten!

 

Voedzame fastfoodketens

Fastfoodrestaurants zullen zich meer richten op gezonde, plantaardige opties die even smakelijk als voedzaam zijn. Denk aan plantaardige hamburgers, knapperige bloemkool “wings,” en kleurrijke bowls vol met verse groenten en eiwitten. We kunnen natuurlijk bij de grote gele M al vegetarische burgers halen, maar veel opties zijn er nog niet! Wat zou jij graag in het fastfoodketen assortiment terug willen zien?

 

De opkomst van algen en zeewier

Algen en zeewier zijn twee producten die we steeds vaker terugzien in recepten of kookboeken. De veelzijdigheid van deze ingrediënten zullen hun weg vinden steeds meer gaan vinden in onze dagelijkse voeding. Ze zullen niet alleen dienen als een bron van eiwitten en mineralen, maar ook als een duurzaam ingrediënt voor voedselproductie. Daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend gezond!

 

Personalisatie van voeding wordt de norm

Dankzij steeds beter wordende technologieën zal voedingsadvies meer persoonlijker worden. Mensen zullen op basis van hun genetische eigenschappen en doelen aanbevelingen krijgen voor een vegetarisch dieet dat optimaal bij hen past. Hopelijk kan dit ons ook helpen om tekorten van vitaminen en mineralen te voorkomen!

 

Lokale en seizoensgebonden producten

Duurzaamheid zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in onze voeding. We hopen dat er meer streekgebonden en seizoensgebonden groenten gegeten zullen worden. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar producten uit eigen streek en het bijbehorende seizoen zijn ook nog eens een stuk smaakvoller!

 

Ondersteuning voor voedselinitiatieven

Dit punt sluit perfect aan op ons vorige punt, meer lokaal! We hopen dat de overheid meer initiatieven zal ondersteunen die de transitie naar een plantaardig eetpatroon aanmoedigen. Welke initiatieven hoop jij dat worden ondersteund?

 

Traditionele culinaire grenzen vervagen

De grenzen tussen verschillende wereldkeukens zullen vervagen, met fusion gerechten die smaken en technieken van over de hele wereld combineren. Dit zal leiden tot de meest lekkere vegetarische gerechten! Eigenlijk zijn we hier al flink naar op weg, want lang niet heel Nederland eet nog elke avond een AVG’tje.

 

Nieuwe eiwitbronnen worden ontdekt

Naast de bekende bronnen zoals tofu en tempeh, zullen nieuwe eiwitbronnen zoals insecten en microalgen hun weg vinden naar onze voeding. Deze bronnen zijn niet alleen voedzaam, maar ook uiterst duurzaam in termijn van land- en watergebruik. Zou jij dit eten?

 

Voedingsonderwijs op scholen wordt uitgebreid

Scholen zullen een grotere rol spelen in het leren van bewustzijn over gezonde en duurzame voedingskeuzes. Kinderen zullen leren hoe ze met plezier kunnen genieten van vegetarische maaltijden en waarom dit belangrijk is voor hun toekomst en die van de planeet. Misschien krijgen ze ook wel les in koken als verplicht vak?

DISCLAIMER: Dit zijn voorspellingen waar wij op hopen, we zeggen niet dat het ook daadwerkelijk waar zal zijn!

Heb jij een voorspelling waar jij ook op hoopt? Of sluit jij je volledig aan bij onze voorspellingen voor vegetarisch eten voor een vegetarische toekomst? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook en op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
10 voorspellingen voor de toekomst van vegetarisch eten
Article Name
10 voorspellingen voor de toekomst van vegetarisch eten
Description
We lieten onze gedachten eens dwalen over de toekomst en kwamen uit op de volgende 10 voorspellingen voor vegetarisch eten. Lees jij mee?
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

Latest posts by Karlijn Swaen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt