...

Wat is fonio?

door | 17 jan 2022 | De Hippe Vegetariër, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Ken jij fonio al? Vandaag vertellen onze gastbloggers van Puur Figuur jullie alles over deze glutenvrije graansoort. Deze soort is afkomstig uit West-Afrika en wordt steeds populairder. Het wordt zelfs de nieuwe quinoa genoemd. Wat is het precies? Hoe gebruik je het? En ook belangrijk: is het gezond? Je leest het hier!

Wat is fonio?
Fonio is een piepklein graan dat uit ronde korreltjes bestaat. Het heeft een aards en nootachtig smaakje, vandaar dat het op quinoa lijkt. Het lijkt ook zeker op teff, een ander Afrikaans graan. Fonio is al eeuwenoud maar pas sinds 2019 toegestaan in Europa. Vandaar dat we er nog niet zo bekend mee zijn.

Hoe gebruik je fonio?
Je gebruikt fonio op dezelfde manier als quinoa, teff, couscous en bulgur. Omdat de graankorrel zo klein is, is het erg snel gaar. 5 tot 10 minuten koken is al genoeg. Je kan fonio ook perfect als rijstvervanger gebruiken. Of maak er een ontbijtpapje van met wat fruit en noten, net als hoe je havermout zou eten.

Is fonio gezond?
Fonio heeft je verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

1. Meer voedingsstoffen dan “gewoon” graan
Fonio is een oude graansoort. Oude graansoorten zijn veel minder bewerkt dan de “gewone” granen die veel gegeten worden. Daardoor bevatten ze veel meer voedingsstoffen. Onderzoekers linken oude graansoorten dan ook een diverse gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op hartziektes.

2. Goed voor je darmen
Fonio is goed voor je darmflora en je stoelgang. Dat komt doordat het rijk is aan vezels. Ook bevat fonio een type zetmeel waar de goede bacteriën in je darmen gek op zijn. Hoe meer voeding voor de goede bacteriën, hoe gezonder de balans in je darmflora.

3. Goed voor je bloedsuikerspiegel
Fonio scoort laag op de glycemische index (GI). En dat is goed nieuws want dat betekent een stabiele bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt bij aan een gezond gewicht. Bovendien verlaagt het je risico op insulineresistentie en diabetes type 2. Dat is belangrijker dan je wellicht denkt: ruim een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2.

4. Gezond gewicht
De vezels uit fonio dragen bij aan een gezond gewicht. Ze zorgen namelijk voor een vol gevoel. Daarnaast helpt die stabiele bloedsuikerspiegel dus mee. Die zorgt er namelijk voor dat je minder snel vet opslaat, sneller vet verbrandt én minder gevoelig bent voor eetbuien. En er is nog iets. Een link die je misschien niet zo snel zou leggen. De goede bacteriën uit je darmen helpen ook mee. Zij maken namelijk vetzuren aan (korteketenvetzuren genoemd) die je lichaam stimuleren om vet te verbranden.

5. Veel vitamine B
Fonio bevat veel vitamine B, waaronder B1, B2 en B3. B-vitamines hebben we nodig voor een goede stofwisseling, een gezond energieniveau en de aanmaak van vetzuren.

6. Winnaar in calcium
Volgens de United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) bevat fonio het meeste calcium van alle granen. Handig voor als je geen of weinig zuivel binnenkrijgt. Dat calcium belangrijk is voor je botten en tanden weet je vast al. Daarnaast speelt het ook een rol bij:

 • Een goede werking van onze spieren en zenuwen
 • Het transport van mineralen door ons lichaam
 • Onze bloedstolling

7. Ook rijk aan andere mineralen
Naast calcium is fonio rijk aan ijzer, magnesium, koper en zink. Deze mineralen doen een heleboel belangrijke dingen in ons lichaam. Bijvoorbeeld voor onze energieproductie, celdeling, rode bloedcellen en ons immuunsysteem.

8. Goede bron van eiwitten
Fonio is een goede bron van eiwitten. Niet alle eiwitten zijn hetzelfde. Eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit aminozuren en de samenstelling kan flink verschillen per eiwitbron. Zo is alleen graan niet voldoende als eiwitbron omdat het niet alle aminozuren bevat die je nodig hebt. Fonio bevat aminozuren die niet in andere graansoorten te vinden zijn, wat het een hele waardevolle aanvulling maakt. Methionine is de belangrijkste. Dit aminozuur hebben we nodig voor onze huid, haar en nagels. Ook draagt methionine bij aan het herstel van lichaamsweefsel.

In het kort…
Fonio Is glutenvrij, snel klaar en zit vol voedingsstoffen. Het bevat veel vezels, B-vitamines en mineralen. Vooral qua calcium scoort het bijzonder goed. Deze kleine graansoort is daardoor onder andere goed voor je darmen, bloedsuikerspiegel en gewicht.

Bronnen: Alice Sereni, Francesca Cesari, Anna Maria Gori, Niccolò Maggini, Rossella Marcucci, Alessandro Casini, Francesco Sofi, Int J Food Sci Nutri, 2017. Peter R Shewry, Journal of Cereal Science, 2018. IA Jideani, VA Jideani, J Food Sci Technol, 2011.

Kende jij fonio al? Heb jij een lekker recept hiermee? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Wat is fonio?
Article Name
Wat is fonio?
Description
Ken jij fonio al? Dit is een glutenvrije graansoort die afkomstig is uit West-Afrika en wordt steeds populairder. Lees hier alles over fonio!
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

6 Reacties

 1. T.D. Meijer

  Beste Karlijn,

  Ik wil graag fonio als ontbijt gaan eten. Ik las ergens op internet dat ik dan 1 kopje foniozaad moet koken met 3 kopjes water.
  Mijn vraag is of dat voor een ontbijt voor 1 persoon is of dat men er meerdere keren of met meerdere personen van kan eten.
  Ik heb laatst een grote eetlepel gekookte fonio in een schaaltje gedaan met wat blauwe bessen, cranberries en een paar druiven. Tot slot heb ik er yoghurt aan toe gevoegd. Is dit goed? of moet ik toch die hele portie fonio voor mezelf gebruiken. Lijkt me veel te veel.

  Antwoord
  • Jitske IJlstra

   Hi!

   Wat leuk dat je Fonio wil proberen. Voor één persoon kun je ongeveer 50 gram fonio gebruiken. Eet smakelijk!

   Liefs, Jitske

   Antwoord
 2. Martha Jeuken

  Beste Hippe vegetariërs, Karlijn, Suzanne,

  Symfonio is leverancier van fonio en haalt het rechtstreeks bij vrouwen coö[eraties in Burkina Fasso en Togo.
  We zouden graag willen samenwerken om meer bekendheid te krijgen voor dit glutenvrije voedzame graan.
  We verkopen het o.a. aan Ekoplaza en Odin winkels.

  Met vriendelijke groet,
  Martha

  Antwoord
 3. Annemarie

  Waar koop ik dit?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt