Print Friendly, PDF & Email

Gezondheid staat voorop in de culinaire activiteiten van Iris Heuer. Met haar online kookschool GreenTwist wil ze mensen inspireren gezonder te koken en eten. “Ik heb daar een enorme liefde voor. Die wil ik overbrengen.” Over gezondheid bestaan volgens Heuer talloze theorieën. “Jaren terug waren er dat honderden. Nu is dat teruggebracht tot enkele tientallen.” Maar er is nooit één pasklare oplossing als mensen hun gezondheid willen verbeteren, volgens Heuer. De plank wordt volgens haar misgeslagen met het geven van slechts één voedingsadvies. Want gezond eten is voor iedereen anders, is haar stellige overtuiging.

Bewerkingen
Heuer is wars van allerlei bewerkingen, die vaak bij het produceren van voeding onmisbaar ‘lijken’ te zijn. “Kijk maar naar de ingrediëntenlijsten. Er wordt veel bewerkt. Dat betekent een grote afstand tot de natuur. Toevoegingen betekent dat je weg van het natuurlijk product beweegt. Dat is minder gezond.”

Heuer merkt op dat sommige toevoegingen wel oké zijn. “Niet elke bewerking is ongezond. Met koken doe je eigenlijk niet anders. Maar de meeste toevoegingen zijn niet goed voor je lichaam.”

Dit brengt ook de vraag naar voren of mensen smaak nog kunnen herkennen. Door toevoegingen en bewerkingen is die verstoord, aldus Heuer. “Mensen raken gewend aan de smaak van bewerkingen. Een omslag is nodig. Ik heb een hekel aan de term herprogrammeren, maar dat is echt waar we naartoe moeten. Naar eerlijker en puurder eten. Als we ons daar bewust van zijn, zijn we op de goede weg. Elk veranderingsproces begint immers bij bewustwording.”

Passie voor koken
Met de (online) kookschool van GreenTwist wil Heuer de gezondheid van mensen bevorderen. De culinaire wereld is haar trouwens niet vreemd. Ze volgde een opleiding marketing en horecamanagement, was manager en later eigenaar van een restaurant. “De passie voor koken heb ik altijd gehad, maar toen werd dat mijn professie.”

Wanneer is de bewustwording voor gezondheid ontstaan? “Ik ben op een gegeven moment etiketten in de supermarkt gaan lezen en zag dat er veel toevoegingen op stonden. Daar schrok ik erg van. Daarom wil ik ook graag eens een supermarktsafari organiseren en mensen wijzen op die enorme lijsten.” Door allerlei vage klachten als eczeem en migraine bij haarzelf dook Heuer verder in het onderwerp gezondheid. “Ik wilde mijn eigen klachten oplossen. En ik hoop dat wat voor mij heeft gewerkt, ook een ander helpt.”

Preventie
Ook wereldwijd zijn er steeds meer gezondheidsklachten, zoals diabetes. “Mensen worden steeds zieker. Dat is triest. En pas dan gaan ze over hun eigen gezondheid en over andere voeding nadenken. Voorheen hebben veel mensen een houding van: waarom zou ik veranderen als ik fit ben? Ik ben veel meer een voorstander van preventie.”

Heuer heeft in de loop der jaren zelf allerlei diëten – van Paleo tot koolhydraatarm – geprobeerd. “Ik vind dat, als je schrijft over iets, je er zelf ervaring mee moet hebben. Practice what you preach… Je moet merken wat iets bij je teweegbrengt, anders mis je een stuk integriteit.”

Heuer is zelf flexitariër en promoot graag puur plantaardig eten. “Dierenwelzijn is belangrijk. We moeten beter met dieren omgaan dan we nu doen en vleesminderen. Maar ook daarin merk ik dat de balans zoek is. Helaas.” Groenten krijgen bij haar dan ook een hoofdrol. Op haar site zijn dan ook veel gerechten met groenten te vinden “Noem mij gerust een groentekok.” Heuer komt met vegetarische en veganistische kookcursussen met een Aziatische twist. “Ik heb daar veel naar toe gereisd en houd erg van dat continent.”

 

Online cooking
Corona had eerder dit jaar zeker effect op de activiteiten van Heuer. “Ik had een volle agenda van maart t/m juni. Maar toen kwamen er veel afzeggingen. Een heftige tijd. Want als ZZP’er kwam ik thuis te zitten en dat betekende nauwelijks inkomsten. Ook kwam verveling om de hoek kijken.”

Aan het idee van online cooking had ze eerder gedacht en bracht dat nu in de praktijk. “Online cooking is heel gaaf om te doen. Ook de vele positieve reacties van cursisten zijn leuk. Er was een oudere dame die vertelde dat het meedoen aan online cooking een lichtpuntje voor haar was in de donkere tijd. Dat is fijn te horen.”

En tenslotte: “Ik volg De Hippe Vegetariër al heel lang en word blij dat daar vegetarisme op een positieve manier wordt gepromoot. Het platform blijft ver weg van het geitenwollensokken-imago dat er soms aan kleeft en is een inspiratiebron voor velen. Vegetarisch eten is simpelweg een van de gezonde, verantwoorde manieren om met eten om te gaan. Zo eenvoudig is het.”

Vond jij dit interview met Iris Heuer ook zo inspirerend? Wat vind jij van een pure, plantaardige levensstijl? Deel het met ons in de reacties of op Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

 

Summary
GreenTwist: Iris wil mensen helpen zodat ze een optimale gezondheid kunnen ervaren
Article Name
GreenTwist: Iris wil mensen helpen zodat ze een optimale gezondheid kunnen ervaren
Description
Gezondheid staat voorop in de culinaire activiteiten van Iris. Met GreenTwist wil ze mensen inspireren gezonder te koken en eten.
Author