Groentetuin: aan de slag!
Chantal Pleune

Groentetuin: aan de slag!

donderdag 12 april 2018
Is jouw tuin ‘groentetuin-klaar’? Heb je alle inkopen en voorbereidingen gedaan? Dan wordt het tijd om te kiezen wat je wilt zaaien! Groente? Fruit? Kruiden? Eetbare bloemen? Of een mix van bovenstaand? Een paar tips kunnen je hierbij helpen. Het wordt tijd om aan de slag te gaan!

Wat wil ik zaaien?

Heb je nog geen idee wat je wilt zaaien: ga eens op je gemak kijken bij een tuincentrum en laat je informeren. Groente, fruit, kruiden, eetbare bloemen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Wanneer je zaadjes koopt, staat er op de verpakking altijd veel informatie, zoals: wanneer je kan starten met zaaien, of de zaadjes eerst moeten kiemen in een kiem/zaaibak, wanneer het naar buiten kan, de benodigde plantafstand (hoeveel ruimte de plant nodig heeft), waar het plantje het beste staat (zon/halfschaduw/schaduw), wanneer je de eerste vruchten kan verwachten (na een paar maanden of pas in het tweede jaar) en niet te vergeten wanneer je kan oogsten. Houd bij je keuze dus altijd rekening met je tuinsituatie: veel/weinig ruimte, veel/weinig zon zodat je planten kan kiezen die hierbij aansluiten. Houd tevens rekening met het zaaiplan waar we vorige week over schreven en de ‘foute’ groentencombinaties.

Zaaien voor beginners
Als dit jouw eerste groentetuin wordt, dan is mijn advies om niet meteen met een exotische groente-/fruitsoort te beginnen of een plantje dat heel kwetsbaar is. Wat makkelijk om te kweken is (vanuit een zaadje), is rucola, sla, wortelen, bietjes, tomaten, aardbeien, munt, tuinkers, maïs en courgette. Mocht je voor courgette kiezen, is het goed om te weten dat een courgetteplant veel ruimte nodig heeft (circa 1 m²), want het is een plant die groot wordt! Het is dus niet zo’n geschikte plant voor in een potje op een balkon of aan je balkonreling. Daarentegen is een aardbeienplant wel een hele geschikte plant voor kleine ruimtes, omdat de plant zelf niet zo groot wordt en niet heel diep in de aarde wortelt.
Misschien vind je het leuk om vergeten groenten te telen. Het kan zijn dat zaadjes van vergeten groenten niet bij het tuincentrum verkrijgbaar zijn. Dan kan je ze kopen bij een kweker gespecialiseerd in vergeten groenten of niet-gangbare gewassen. Ook via het internet zijn er ook genoeg adressen te vinden waar je deze zaadjes kan kopen!

Kruiden
Voor de kruidenliefhebbers, die typische terracottapot (misschien kennen jullie hem wel?) biedt echt een uitkomst om kruiden in te telen. Hij neemt relatief weinig ruimte in beslag en dan kan je in iedere opening een ander kruidenplantje zaaien. Dit is natuurlijk erg gevarieerd en de plantjes groeien elkaar niet in de weg. Bovendien neemt het minder ruimte in beslag dan wanneer je kruiden over meerdere potten verdeelt.
Wat ook iets is om rekening mee te houden is dat sommige planten zich wel erg prettig kunnen voelen in je tuin en vrolijk doorwoekeren. Munt is hier een voorbeeld van. Mijn advies is om munt daarom niet in de volle grond te planten, maar altijd in een bak of pot, tenzij je het geen probleem vindt om op onverwachte plekken in je tuin munt tegen te komen. Zo heeft het telen in bakken of potten ook voordelen boven het telen in de volle grond in je moestuin.

Aan de slag met kiemen!
Heb je een keuze gemaakt? Dan nu… aan de slag! Want bijna niets is zo leuk als je het gekiemde zaadje de kop ziet opsteken uit de bruine aarde. Voordat je begint: heb je een zakje zaaigrond gekocht? Echt doen! Hiermee heb je het beste resultaat! Ga dan met je kiem-/zaaibak aan de slag, op deze manier kan je meerdere soorten zaadjes laten kiemen. Zorg ervoor dat je de zaadjes wel in rechte rijtjes zaait zodat niet alles door elkaar gaat. Houd een paar cm afstand tussen elk geplant zaadje. Het zaadje moet zo ver in de zaaigrond als dat het zaadje groot is. Doe er een dun laagje zaaigrond overheen en bevochtig de zaaigrond goed met een plantenspuit. Deksel op de bak en plaats de bak op een warme en zonnige plek. Laat je zaadjes kiemen in losse bakjes en heb je geen deksel met gaten om te luchten, gebruik dan magnetronfolie. De zaaigrond moet licht vochtig blijven, dus regelmatig bijwateren. En ook wel handig, maar geen must: een kaartje erbij welk gezaaid rijtje wat is.

Succes!

Ben jij aan de slag gegaan met jouw groentetuintje? Laat ons weten hoe het gaat in een reactive op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

4 Reacties

Ik ben inmiddels al een jaar of 3 bezig met de moestuin. Komkommer, augurk en sperziebonen doen het in mijn ervaring ook goed. En een biologische aardappel even laten liggen totdat hij spruiten krijgt en dan in een grote emmer werkt ook. Ik doe de courgetteplant in een emmer, het werkt perfect en hij woekert dan ook niet de hele tuin door.

12:21 19 januari 2024

Ik heb jouw boek ingekeken bij RAUW in Sittard. Heel leuk en lekkere ideeën

12:21 19 januari 2024

Wat een leuk stukje met nuttige tips! Ik ga binnenkort verhuizen en heb een wat groter dakterras waar ik een en ander wil laten groeien. Bedankt!

12:21 19 januari 2024

Chantal wat een super leuke stukjes schrijf je! en Isabel wat een leuk initiatief dit gastblog! Er komt alleen wel vorst aan ;)

12:21 19 januari 2024

Daisy, wat goed om te horen! Die vorst gaan we overwinnen! Zeker tijdens het kiemen binnen ;-)

12:21 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.