Print Friendly, PDF & Email

De lente heeft haar intrede gedaan; naast de regenbuien zijn er ook al behoorlijk wat zonne-uren geweest. Je ziet de bloemen weer opkomen, het gras begint te groeien en ook aan de bomen beginnen nieuwe groene blaadjes te komen. Dit is de tijd van het jaar om plantjes te planten en je eigen groentetuin te beginnen! Maar hoe doe je dat? En kan het ook in de stad? JA! De komende weken leg ik het stap voor stap uit. We beginnen bij de basis.

Waarom een eigen groentetuin?
Sinds vorig jaar groeien er in een deel van mijn tuin groente, fruit en kruiden. Niets is zo leuk als om te zien dat het geplante zaadje “aanslaat”, dat het groeit en je niet veel later je eigen geteelde groente en fruit kunt eten. En ik kan je vertellen… ook niets is zo leuk als je bezoek daarmee te verrassen! Na het proeven van een van mijn zelfgekweekte cherrytomaten riep mijn gast: ‘Wat heerlijk! Waar komt dit vandaan, zeker bij die groentejuwelier hier om de hoek?’ Waarop ik trots kon zeggen: ‘Groentejuwelier?! Nee joh. Dit heb ik zelf geteeld!’

Hoeveel ruimte heb je nodig?
Voor een groentetuin heb je niet veel ruimte nodig. Zelfs met een hoekje op het balkon of in een bak die je aan je balkonreling hangt, kun je groente telen met geweldig resultaat. Heb je wat minder ruimte tot je beschikking, kies dan niet voor de groentesoorten die veel ruimte nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een rabarberplant (benodigde ruimte: circa 1 m² per plant). Met een beetje creativiteit is een groentetuin midden in de stad is dus geen enkel probleem!

Basisvoorwaarden voor een groentetuin
Maar waarmee moet je eigenlijk rekening houden als je begint met je eigen groentetuin/balkon? De onderstaande vier punten zijn de basis voor het slagen van jouw project.

1.     Voldoende daglicht
Planten hebben zonlicht en warmte nodig om te groeien. Planten voelen zich dus niet thuis in een tuin of op een balkon in de schaduw waar nooit zonlicht komt.

2.     Beschutte plek
Het is belangrijk dat planten beschut staan tegen de wind. Teveel wind vinden planten niet fijn. Het resultaat is dat ze minder goed groeien.

3.     De juiste bodem
Planten hebben goede grond nodig om te kunnen groeien. Planten hebben voorkeur voor tuinaarde in plaats van zand. Tuinaarde bevat meer voedingsstoffen dan zand, waardoor je planten beter zullen ‘aanslaan’. In plaats van tuinaarde kun je ook potgrond gebruiken, zeker als je groente, fruit of kruiden in bakken wilt telen.
Bezuinig niet op de zak potgrond/tuinaarde! Hierbij geldt dat een wat duurdere soort  potgrond/tuinaarde ook een beter resultaat geeft. Gebruik geen zak potgrond/tuinaarde die langer dan zes maanden open staat. De voeding is er dan al grotendeels uit.
Kies je ervoor om zaadjes te laten kiemen in een pot(je), kies dan voor zaaigrond in plaats van potgrond. Zaaigrond bevat minder meststoffen dan potgrond en is een neutralere voedingsbodem. Zaadjes kiemen het beste op deze neutrale groeibodem.
Voor degenen die gaan werken met aarde die al in de tuin aanwezig is: het belangrijkste is dat je bodem voldoende voedingsstoffen heeft. Geef het daarom jaarlijks voordat je planten gaat zaaien een laagje compost. Hiermee bereik je dat de grond een bepaalde zuurgraad krijgt, waar planten goed op zullen gedijen.

4.     Voldoende vocht
Planten hebben vocht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Maar let erop dat ze niet te nat staan door te zorgen voor een goede afwatering.
Als je gaat werken met bakken, zorg dan dat het overtollige (regen)water goed weg kan lopen. Dit kan je bereiken door een gat of meerdere gaatjes (circa 3 kleine gaatjes, het hoeft geen gatenkaas te worden) te maken in de bodem van de plantenbak. Je kan er ook voor kiezen om op de bodem van de plantenbak eerst een laagje hydrokorrels te doen, voordat je potgrond in de bak doet. Dit is echter niet noodzakelijk.

Denk je dat je kan voldoen aan deze vier basisvoorwaarden? Op naar morgen! Dan vertel ik jou welke materialen je nodig hebt voor het beginnen van je groentetuin/groentebalkon. Mijn tuin is er klaar voor!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
Groentetuin: de basis
Article Name
Groentetuin: de basis
Description
Dit is de tijd van het jaar om plantjes te planten en je eigen groentetuin te beginnen! Maar hoe doe je dat? En kan het ook in de stad? JA! De komende weken leg ik het stap voor stap uit. We beginnen bij de basis.
Author