...

Groentetuin: in de kiembak

door | 19 apr 2018 | Eigen groentetuin, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Hoe gaat het met de geplante zaadjes? Steekt er al iets groens boven de zaaigrond uit? Zelf vind ik het een feest om iedere ochtend te gaan kijken. Hier wat tips om de groei van je kleine was te bespoedigen! En mocht je nog niet begonnen zijn? Dat kan nog steeds!

Gebruik een deksel
Door het gebruiken van een deksel op je kiembak ontstaat er een bepaald microklimaat waardoor de zaadjes kiemen in een korte tijd. Gebruik je geen deksel, dan blijft de temperatuur te laag, waardoor zaadjes niet kiemen of het veel langer duurt voordat ze kiemen. Heb je gekozen om te werken met een alternatief voor de kiembak, bijvoorbeeld het plastic bakje van de afhaalchinees of van de toko, span daar dan magnetronfolie overheen. Dit geeft hetzelfde resultaat als met het werken met een deksel van de kiembak, vanwege de gaatjes die in het folie zitten.

Geef voldoende lucht
Als je met een kiembak werkt, zorg er dan voor dat je voldoende lucht geeft door de schuifjes in de deksel een beetje open te zetten. Anders krijgen de plantjes te weinig frisse lucht en ontstaat er schimmel in de zaaigrond die ook de jonge plantjes kan aantasten; dat is zonde.

Gebruik de plantenspuit
Belangrijk is dat je niet met de gieter de jonge aanwas ‘overspoeld’, maar de zaaigrond vochtig houdt door middel van een plantenspuit. De zaaigrond moet vochtig zijn, maar niet kletsnat. Te natte grond is funest voor de (piep)jonge plantjes.

Nog niet begonnen met zaaien?
Ben je nog niet gestart met zaaien? Geen nood! Je hebt nog de tijd. Plantjes kunnen namelijk het beste tot half mei binnen ontwikkelen, omdat de temperatuur buiten dan nog erg schommelt en er ook vaak nog nachtvorst is. Het advies is om plantjes pas na ‘IJsheiligen’ uit te planten in de tuin of op je balkon. IJsheiligen is dit jaar van vrijdag 11 t/m maandag 14 mei. Dus deze week een mooie start maken is perfect!

IJsheiligen
IJsheiligen heeft van oorsprong een Bijbelse geschiedenis, maar in de loop der jaren is het ook een begrip met betrekking tot moeder natuur geworden. Men geeft het advies om pas na IJsheiligen te starten met planten in de volle grond, omdat de periode na IJsheiligen gelijk staat aan een periode waarbij er hogere temperaturen zijn en er weinig kans meer is op nachtvorst.

Dus ik raad je aan na 14 mei te starten met het overplanten van de plantjes in de volle grond. Hierover later meer. Geniet van de groene kopjes!

Ben jij bezig met je eigen groentetuin? Laat ons weten hoe het gaat in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Groentetuin: in de kiembak
Article Name
Groentetuin: in de kiembak
Description
Hoe gaat het met de geplante zaadjes? Steekt er al iets groens boven de zaaigrond uit? Zelf vind ik het een feest om iedere ochtend te gaan kijken. Hier wat tips om de groei van je kleine was te bespoedigen! En mocht je nog niet begonnen zijn? Dat kan nog steeds!
Author
Chantal Pleune
Volg Chantal

Chantal Pleune

Eigenaar en diëtist at Diëtistenpraktijk Chantal Pleune
Chantal heeft ruim twaalf jaar als diëtist in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt, en is sinds kort haar eigen praktijk gestart. Hier adviseert ze mensen in alle leeftijdscategorieen graag over goede en gezonde voeding in verschillende situaties zoals bij (chronische) ziekte of voedselallergie. Naast haar werk is Chantal dol op koken, experimenteren met verschillende (vergeten) groenten en het verbouwen van deze groenten in haar eigen achtertuintje in de stad.
Chantal Pleune
Volg Chantal

Latest posts by Chantal Pleune (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt