Print Friendly, PDF & Email

5/5 - (3 stemmen)
Hoe gaat het nu met de groei en bloei van je groente, fruit en kruiden? De bij kan door te zorgen voor bestuiving van je planten deze groei en bloei een handje helpen! Dankzij de bij kunnen we genieten van onze appels, bonen, tomaten, sinaasappels, peren, pompoen, sojaboontjes en noem maar op! Bovendien steekt de bij, in tegenstelling tot de wesp niet. Alleen maar voordelen! Dus wat te doen om de bij in jouw groentetuin te behouden?

1. Probeer zoveel mogelijk ecologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken
Niet-ecologische bestrijdingsmiddelen bevatten namelijk vaak neonicotinoïden en zijn extreem giftig. Hierdoor heb je weinig last meer van het vliegende en kruipende ongedierte, maar… deze stof is ook extreem giftig voor bijen en dat is zorgelijk want dan zullen zij je planten niet langer bestuiven. Kies dus zoveel mogelijk voor ecologische bestrijdingsmiddelen!

2. Zaai bloemzaden waar bijen dol op zijn
Dit zijn bijvoorbeeld de bloemen van de basilicumplant (en vliegen hebben een hekel aan basicilum!), Boekweit, Borage, Dille, Goudsbloem, Ganzebloem, Kaasjeskruid, Klaproos, Korenbloem, Mosterd, Phacelia, Bladrammanas, Karwij, Paarse lavendel, Honingklaver, Rode klaver en Zonnebloemen. Je kan ook zakjes ‘bijentuin bloemzaden’ kopen bij tuincentra. Dat is een mix van verschillende bloemen waar bijen op af komen. Deze bloemen bevatten stuifmeel waar de bijen van kunnen leven. Als je de bloemzaden zaait in de buurt van je groentetuin, zorgen deze bloemen voor je bijen en helpen de bijen je te zorgen dat er vruchten aan je planten gaan groeien. 

3. Maak of koop een bijenhotelbijenhotel
Een bijenhotel kan je kopen bij een tuincentrum zoals tuincentrum maar ook praxis en Gamma hebben bijenhotels in de verkoop. Ook kan je zelf een bijenhotel maken van holle stengels zoals bijvoorbeeld bamboe/rietstengels. Die kun je dan in stukjes van 10-15 cm zagen en tegen elkaar lijmen of vastbinden met touw. Als alternatief kan een pvc-buis vullen met holle stengels. Let er wel op dat de openingen allemaal dezelfde kant op wijzen! Tot slot kan je in een blok hout gaten boren van verschillende dieptes en diameters. In een bijenhotel gaan bijen zich nestelen en leggen ze eitjes waardoor ze hun soort in stand kunnen houden. Zo zullen ze ook actief aanwezig zijn in jouw (groente)tuin en de boel dagelijks bestuiven. Zorg er wel voor dat je het bijenhotel op een rustig plekje plaatst of hangt, zodat je zelf geen last hebt van rondvliegende bijen.

De bijen zullen je dankbaar zijn en jouw groentetuin ook!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
Groentetuin: Lang leve de bij!
Article Name
Groentetuin: Lang leve de bij!