Groentetuin: uit de kiembak
Chantal Pleune

Groentetuin: uit de kiembak

donderdag 26 april 2018
Als inmiddels zaadjes hebt gezaaid in de kiembak of een soortgelijke bak/pot, dan zul je nu kleine jonge zaailingen boven de grond zien staan. Klopt dat? Dan is het tijd om ze te verplaatsen naar een eigen potje!

Tijd om te verspenen
Als je de ‘zaailingen’ met een groen kopje uit de kiembak ziet steken, is het is tijd om de zaailingen per soort te ‘verspenen’, oftewel het verplanten van de jonge zaailingen naar een eigen potje zonder deksel. Ze mogen dus nu de kiembak uit! Je kan ze het beste overplanten in potjes met potgrond. Aan deze potgrond zijn al meststoffen toegevoegd, dus het jonge plantje heeft genoeg voedingsstoffen (voor circa 8 weken) om een groeispurt te maken.

Verspenen hoe doe je dat?
Maak met een eetlepel de zaaigrond los en haal de plantjes er één voor één uit. Zorg ervoor dat je de jonge wortels van de plantjes niet beschadigd, deze zijn nog erg teer. Plant het plantje over in een potje gevuld met potgrond, geef een beetje water en druk de potgrond aan. Zorg ervoor dat je de kleine plantjes voldoende ruimte geeft in de pot/bak waarin je ze overplant, zodat ze de ruimte hebben om te groeien en om te voorkomen dat er schimmels of andere ziektes ontstaan. Zet het potje op een warm en zonnig plekje in huis (bijvoorbeeld waar eerst de kiembak stond), zodat ze de komende weken lekker verder kunnen groeien!

Als de plantjes groter en steviger zijn, dan kunnen ze naar buiten in je tuin of op het balkon. Daarover volgende week meer!

Ben jij bezig met je groentetuintje bouwen? Hoe gaat het? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.