...

Groentetuin: wat heb je nodig?

door | 29 mrt 2018 | Eigen groentetuin, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Als je besloten hebt om daadwerkelijk aan de slag te gaan met een groentetuin, dan heb je ook middelen en materialen nodig. Lees hier hoe en wat, zodat je je kunt voorbereiden voor we beginnen met planten!

Tuin, bak of potP5260034
Je kan kiezen om een stukje van je huidige tuin af te staan, door hier de grond vrij te maken voor de planten die je wilt zaaien. Of je kan kiezen voor bakken of potten. Deze zijn in allerlei soorten en maten te koop en kan je bijvoorbeeld in een hoekje zetten of aan je balkonrand hangen, let er wel op dat er gaatjes in de onderkant zitten zodat het regenwater weg kan lopen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een bak te maken van hout of steen (bijv. van opsluitbanden voor tegels). Gebruik dan als onderkant van je bak gebruik een anti-worteldoek. Houd er rekening mee dat de bakken of potten waarmee je gaat werken minimaal 20 cm diep zijn, want een plant heeft circa 15-20 cm diepte nodig.

Aarde
Planten hebben goede grond nodig om te kunnen groeien. Planten hebben voorkeur voor tuinaarde in plaats van zand. Tuinaarde bevat meer voedingsstoffen dan zand, waardoor je planten beter zullen ‘aanslaan’. In plaats van tuinaarde kun je ook potgrond gebruiken, zeker als je groente, fruit of kruiden in bakken wilt telen. Kies je ervoor om zaadjes te laten kiemen in een pot(je), kies dan voor zaaigrond in plaats van potgrond.

Bezuinig niet op de zak potgrond/tuinaarde! Hierbij geldt dat een wat duurdere soort  potgrond/tuinaarde ook een beter resultaat geeft. Gebruik ook geen zak potgrond/tuinaarde die langer dan zes maanden open staat, de voeding is er dan al grotendeels uit.

Kiemen in een zaaibakjemoestuin_OFH_ukkie_pukkie
Afhankelijk van het soort plant/kruid/vrucht dat je wilt telen, kan je starten met zaaien in de volle grond of eerst binnen in een “micro-klimaat”. Sommige groentesoorten die moeten eerst “kiemen”, dit staat altijd aangegeven op het zakje. Zaadjes van dit soort planten zaai je eerst in een zaaibakje op een warme en lichte plek in huis (bv. de vensterbank in de keuken). Hier moet je dus een zaaibakje voor aanschaffen en een zakje zaaigrond, wat te koop is bij een tuincentrum. Eventueel kan je de zaadjes ook in een ondiepe kunststofbak zaaien (denk bv. aan een kwarkbakje of het bakje wat je over hebt van de toko waar je gisteren eten hebt gehaald) en afdekken met doorzichtig magnetronfolie, zo creëer je je eigen micro-klimaat. Als je plantjes groot genoeg zijn, kan je ze verpotten naar de beoogde bak in de tuin of op het balkon. Hier plant je de plantjes in potgrond of tuinaarde.

Gereedschap, bestrijdingsmiddelen en zaadjes!
Vind je het niet erg dat je vieze handen krijgt van het gewroet in de tuinaarde? Ga dan met je blote handen aan de slag. Maar je kan ook kiezen om tuinhandschoenen (of rubberen huishoudhandschoenen) te gebruiken. Zeker handig voor het weghalen van onkruid of verdwaalde brandnetels die zich huizen in jouw groentetuin.

Wat betreft gereedschap: een schepje, een (kleine) hark en een snoeischaar om planten te knippen zijn eigenlijk de enige middelen waar ik mee werk in mijn moestuin. Wat daarnaast belangrijk is: bamboestokjes en touw om bijvoorbeeld planten mee op te binden als ze wat groter en zwaarder worden. Om ongedierte tegen te gaan tot slot kan je gebruik maken van (ecologische) bestrijdingsmiddelen. En last but not least: zaadjes!

Boodschappenlijst
Dus, wat heb je nodig?

– Zaadjes (groenten, fruit, kruiden, wat jij wil!)
– Potgrond/tuinaarde
– Evt. zaaigrond
– Zaaibakje (evt. zelfgemaakt)
– Potten/bakken (evt. zelfgemaakt) of tuin
– Evt. anti-worteldoek (in pot of bak)
– Schepje

– Hark(je)
– Snoeischaar
– Bamboestokken
– Touw
– Evt. (ecologische) bestrijdingsmiddelen
– Evt. tuinhandschoenen (of huishoudhandschoenen)

Tuinspullen shoppen
Je kan deze tuinbenodigdheden bij diverse winkels kopen: Tuincentrum, Gamma (wel de vestigingen met tuinbenodigdheden), Praxis (ook de vestigingen met een tuincentrum), Intratuin, grotere vestigingen van de Hema, Boerenbond, Xenos heeft ook wel eens spulletjes en Okea heeft wel potten, maar geen plantenzaad. Shopse dus voor je eigen groentetuin!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
Eigen groentetuin: wat heb je nodig?
Article Name
Eigen groentetuin: wat heb je nodig?
Description
Als je besloten hebt om daadwerkelijk aan de slag te gaan met een groentetuin, dan heb je ook middelen en materialen nodig. Lees hier hoe en wat, zodat je je kunt voorbereiden voor we beginnen met planten!
Author
Chantal Pleune
Volg Chantal

Chantal Pleune

Eigenaar en diëtist at Diëtistenpraktijk Chantal Pleune
Chantal heeft ruim twaalf jaar als diëtist in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt, en is sinds kort haar eigen praktijk gestart. Hier adviseert ze mensen in alle leeftijdscategorieen graag over goede en gezonde voeding in verschillende situaties zoals bij (chronische) ziekte of voedselallergie. Naast haar werk is Chantal dol op koken, experimenteren met verschillende (vergeten) groenten en het verbouwen van deze groenten in haar eigen achtertuintje in de stad.
Chantal Pleune
Volg Chantal

Latest posts by Chantal Pleune (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt