Print Friendly, PDF & Email

De temperaturen lopen geleidelijk op. Ook hebben we al een paar keer mogen genieten van flink warme dagen. Maar wat te doen met je planten bij dit soort dagen met tropische temperaturen?

1. WaterWaterReservoirSAE
Zorg ervoor dat je je planten voldoende water blijft geven. Dit voorkomt dat planten en wortels uitdrogen. Bovendien stopt de groei wanneer een plant te weinig water krijgt tijdens dagen met hoge temperaturen.

Voor planten in een pot:
Geef ze ’s avonds water wanneer de zon onder gaat. Is het voor langere tijd heel warm, geef de plant dan ook ’s ochtends vroeg water, voordat de zon op z’n hevigst schijnt. Dit voorkomt dat het water snel verdampt. Als de pot gaatjes heeft in de bodem, kan je de plant ook van onderaf water geven door de pot te plaatsen in een schaaltje of bak met water. Hier hebben de plantenwortels veel profijt van. Of je kan een waterreservoir aanleggen door een fles zonder bodem omgekeerd in de grond te steken en te vullen met water.

Voor planten in de volle grond:
Maak een paar kuiltjes rondom je planten, zodat wanneer je ze water geeft, het water optimaal opgenomen wordt door de plant. Ook kan je een laag gedroogd gras, houtsnippers of cacaodoppen aanbrengen tussen de planten. Dit voorkomt verdamping. Of je kan een waterreservoir aanleggen door een fles zonder bodem omgekeerd in de grond te steken en te vullen met water.

Voor nieuwe planten:
Heb je recent nog gezaaid? Zorg er dan voor dat je de grond goed vochtig houdt door deze te bedekken met natte kranten.

2. Schaduw
Staan je planten het grootste deel van de dag in de volle zon? Probeer ze dan wat extra schaduw te geven. Je kan de planten in potten en ‘hanging baskets’ verhuizen naar een schaduwrijk plekje. Voor planten in de volle grond maar ook voor de planten in pot die niet te verhuizen zijn: creëer zelf schaduw met bijvoorbeeld een parasol, schaduwdoeken of stro- of bamboematjes.

3. Géén extra voeding
Geef je planten geen extra voeding door middel van kunstmest in warme periodes. Meststoffen zorgen er namelijk voor dat de wateropname vermindert.

En voor jullie: geniet vooral van deze heerlijke zonnige periode!

Hoe gaat het met jouw groentetuin en de hitte? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Groentetuin: wat te doen bij hitte?
Article Name
Groentetuin: wat te doen bij hitte?
Description
De temperaturen lopen geleidelijk op. Ook hebben we al een paar keer mogen genieten van flink warme dagen. Maar wat te doen met je planten bij dit soort dagen met tropische temperaturen?
Author